Poslední přání

Autor: Andrzej Sapkowski
Originální název: Ostatnie życzenie
Český název: Poslední přání
Knižní série: Zaklínač (Saga o Wiedźminie)
Díl: první
Žánr: fantasy, zvláštní schopnosti, paranormálno, magie, upíři, vlkodlaci, démoni
Věková hranice: 18+
Moje hodnocení: 5 hvězdiček

Geralt z Rivie je zaklínač. Nemá rodinu, nemá domov, toulá se světem a zabíjí netvory a monstra škodící a ubližující lidem – upíry, vlkodlaky, bazilišky či mantichory.

Není žádný rytíř bez bázně a hany, jen si musí vydělat na živobytí, a tak si za svou práci nechává platit. Jsou to těžce vydělané peníze a jeho řemeslo je nejen nebezpečné, ale i nevděčné.

Za bojové a magické techniky, které mu umožnňují přežít, musel zaplatit vysokou cenu – prodělat změny organismu, mutace i krutý výcvik. Nyní jeho schopnosti vzbuzují u běžných smrtelníků strach a odpor, a přestože se bez jeho služeb neobejdou, odsoudili ho k životu na okraji společnosti. Zaklínači by to nemělo vadit, měl by být zbaven emocí, jenže u Geralta známá pravidla často neplatí.

Nakladatel: superNOWA (PL), Leonardo (CZ)
Počet stran: 286 (PL), 342 (CZ)
Vazba: Brožovaná (PL, CZ)
Vydání v USA: 1995
Vydání v ČR: 2011

Datum četby: 10 dní, říjen 2021, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Nevím, jestli to bylo tak boží, protože jsem viděla seriál, nebo to prostě bylo boží, jelikož to je boží. Uvidíme u druhého dílu.

Polské webové stránky o autorovi
České webové stránky o autorovi

Můj názor: Zaklínače mám na svém to-read listu už od dob dospívání, kdy jsem žila převážně fantasy světem ovlivněná Pánem prstenů. A taky tím, že jsem žila poblíž polských hranic a polský jazyk mi nebyl cizí. Původní polský seriál si sice už tolik nevybavuju, ale vím, že na mě udělal dojem. Přesto to byla až netflixovská adaptace, díky níž jsem se nakonec rozhoupala a do čtení se pustila.

Minimálně první dva knižní díly jsou spíš sbírky povídek, ve kterých se seznamujeme se všemi hlavními aktéry příběhu. Tím, že jsem měla v živé paměti seriál, představovala jsem si postavy jako herce a musím říct, že jsem si to asi i víc užila. Některé povídky jsem díky seriálu už znala, i když byly trochu pozměněné. No čtení mi hezky ubíhalo a zajímalo mě, jaký příběh se objeví jako další.

Geralt mi v knize přišel daleko drsnější, Yennefer daleko větší potvora, objevil se i Marigold, který mě bavil i iritoval přesně jako v seriálu. Celkově to byla ale skvělá kniha, už pokračuju s další a jsem zvědavá, kam se ten příběh bude ubírat.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..