RC review: Zemětřas

Autor: Cherie Priest
České datum vydání: 2011
Knižní série: Mechanické století
Díl: první
Žánr: fantasy, scifi, steampunk
Nakladatel: Triton

Česká anotace: V době občanské války přilákaly zprávy o zlatě na zamrzlém Klondiku na pacifický severozápad tisíce dobrodruhů. Každý chtěl zbohatnout. Ruští těžaři si dokonce najali vynálezce Levitica Bluea, aby jim zkonstruoval stroj, který dokáže těžit zlato pod ledem. Tak se zrodil Zemětřas. Již při první zkoušce se však stal neovladatelným – zničil několik bloků v centru města a otevřel puklinu, ze které začal stoupat jedovaný plyn. Ti, kdo se ho nadechli, se změnili v živé mrtvoly…

Uplynulo šestnáct let. Zničené a zamořené město dělí od okolí vysoká zeď. Jen kousek za ní žije Blueova vdova se svým patnáctiletým synem Ezekielem. Ten se jednoho dne ve snaze očistit jméno svého otce vydává na výpravu zpět do zničeného města. Do města plného hladových nemrtvých, vzdušných pirátů a ozbrojených zločinců…

Steampunk se hlásí o slovo

Cherie Priest se narodila 30. července 1975 ve floridské Tampě a jako dítě se spolu se svými rodiči často stěhovala po Spojených státech. Má tituly z Angličtiny a Řečnictví a dvanáct let žila v Chattanooze ve státě Tennessee. V současné době bydlí spolu s manželem v Seattlu, do něhož situovala také děj svého prvního dílu steampunkové série Mechanické století. Na kontě má 12 novel, její román Zemětřas získal v roce 2009 cenu Locus, byl nominován také na cenu Nebula a Hugo. Kromě beletrie píše také knižní recenze. Je redaktorkou v malém nakladatelství Subterranean Press.

Autorka o steampunku kdysi řekla, že je to něco, co se stalo, když gothici objevili hnědou. Ale prý jen citovala svou kamarádku Jess Nevins. Novodobé steampunkové knihy pro dospívající se k nám dostávají velice pozvolna, téměř nikoliv. A to je vážně škoda, protože by si na své bezesporu přišli všichni, kterým učarovaly takové Verneovky. Steampunk se začíná čím dál více prosazovat jak v knižním světě, tak i v módě. Tedy pokud jde o módu fanoušků. Ti si vyrábějí a upravují oblečení, technologie či předměty a pořádají pravidlené srazy.

Fakta a fikce

Před šestnácti lety se Seattlem prohnal zuřivý stroj, který za sebou zanechal příšernou spoušť. Jenže to byl pouhý začátek. Později přišel jedovatý plyn, z obyčejných lidí dělal vraždící stvůry. Nebylo před ním úniku, došlo k evakuaci a postavení zdi, která měla plyn udržet uvnitř zničeného města. Nikdo přesně neví, proč se úžasnému vynálezci tehdy mocný Zemětřas vymknul z rukou a zničil všem obyvatelům starého města sny.

Ezekiel je odhodlaný přijít pravdě na kloub. Nevěří, že za to obrovské neštěstí může otec a rád by jeho památku očistil. Jenže jeho matka odmítá o minulosti mluvit, a tak mu nezbývá nic jiného, než jít na vlastní pěst hledat pravdu za zeď. Myslí si, že když všechno půjde dobře, bude do večera doma. Když se to jeho matka, Briar, dozví, je jí jasné, že se bude muset vydat za ním. Opět tak vkročí do pekla, jemuž kdysi říkala domov. Narozdíl od Ezekiela ví, co ji tam čeká…

Překlad

Překladově si nemůžu vůbec stěžovat. Příběh mi v češtině krásně odsýpal a já si tak mohla užívat jedno překvapení za druhým, aniž bych se musela pozastavovat u podivně přeložených slov. Horší bylo, když v textu vypadly uvozovky, takže člověk nevěděl, co je přímá řeč a co jen vlastní rozpoložení osob. Ale nebylo to nijak extrémně rušivé. V tom knižním rauši si na to pomalu ani nevzpomenete a hltavě čtete dál.

Postřehy a pocity

Příběh je vyprávěn z pohledu matky a syna – ona se za zeď vrací nedoborovolně, on je rozhodnutý odhalit pravdu o svém otci… případně i dědečkovi. Střídání pohledů knize dodalo na akčnosti. S každou další stránkou jsem chtěla víc a víc zjisti, co se kdysi vlastně stalo a kdy se cesty hrdinů nakonec střetnou. Líbilo se mi, jak ve mně autorka neustále budovala nejistotu, strach a zájem zjistit, jestli je Minnerichte opravdu tím, za koho by se rád vydával.

Není nouze o překvapivé zvraty, postavy se zajímavými osudy, nebezpečné vzducholodě a ještě nebezpečnější prostředí, kde vás i jediný nádech jedovatého podzemního plynu může zabít… anebo proměnit v masopožírající zrůdu, jejíž jediný cíl je najít si budoucí svačinku. Vše bylo správně vyvážené, nic mi nepřipadalo navíc a úplně zbytečné. Takové knihy bývají nejlepší.

Hodnocení

Autorce se krásně podařilo vykreslit alternativní historii Seattlu s využitím skutečných událostí, které si tu a tam přikrášlila, či vymyslela svůj vlastní průběh a dopady. Navíc skloubila takové věci, o nichž by se některým nejspíš nezdálo ani v těch nejdivočejších snech. Takoví hnilobci by mi dokázali přivodit příšerné noční můry.

Priest sepsala pravou steampunkovou knihu, co ve vás dokáže probudit i ty nejšílenější představy o tom, kam by se svět mohl ubrat. Nemůžu uvěřit, že jsem se čtením knihy tak dlouho otálela. Dostal se mi do rukou úžasný kousek, o němž se bohužel tolik nemluví. Ale mělo by. Jsem z knihy stále naprosto nadšená, proto jí dávám 5 hvězdiček a už se nemůžu dočkat pokračování.

Zemětřase si můžete objednat na stránce nakladatelství Triton.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Triton za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Katie napsal:

    To vypadá vážně zajímavě!

  2. Romcajs napsal:

    To si snad přečtu, velice poutavě napsáno!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..