RC review: Vini a tajemství mechanických rostlin

Autor: Karolína Bendová
Věková hranice: 7+
Žánr: pro děti, ilustrované

Vini zná všechny rostliny v Bokoře a nejbližším okolí jako své boty. Jak by ne, když její prací je udržovat zdraví a sílu těcho užitečných pomocníků – ti totiž svými výjimečnými vlastnostmi zajišťují pohodlný život obyvatelům v celém kraji. Její pověst opravářky ale jednoho dne podstoupí těžkou zkoušku.

Proč přes noc náhle všechny rostliny uvadly? A pomůže jí, když najde tajemného lesního tvora? Před malou Vini leží velká cesta tajuplným světem, v němž se harmonicky prolíná něha přírody s užitečností důmyslných strojků.

Autorka a ilustrátorka Karolína Bendová, která již dříve vydala u nakladatelství Grada své edukativní omalovánky s názvem Květinový ateliér víly Violky, přišla s dalším kouzelným příběhem, který zaujme nejednoho malého čtenáře.

Podle slov autorky kniha vznikla při procházkách lesy a loukami, kde se odehrává spousta neviditelných příběhů, a kde rostliny žijí svým tajuplným vlastním životem. A vzhledem k tomu, že jsme všichni v současném době obklopeni technikou, přišla se světem, v němž právě rostliny převzaly úlohu strojů a nástrojů.

Rozhodně tak přišla s něčím originálním, co dokáže zaujmout. Jen mi na začátku chybělo trošku větší vysvětlení celého toho světa, protože jsme po menším úvodu skočili rovnýma nohama do problému, který se malá Vini vydala řešit. To se tu a tam dělo i v průběhu celé zápletky, ale řekla bych, že to spíše trápilo mě, než aby nad tím malí čtenáři zrovna dvakrát přemýšleli.

Příběh knihy je poměrně jednoduchý a ilustrace opravdu krásné, takže se u čtení nebudou nudit ani menší děti. Ačkoliv je kniha primárně určená sedmiletým dětem, i moje tříletá dcerka si čtení vážně užilá, jen nám to čtení zabralo trošku víc času. Zápletka je srozumitelná, postavy pěkně nakreslené, takže jsme si některé stránky několikrát prohlížely a říkaly si, co se na nich vlastně děje. Teď když jdeme do školky si vykládáme o tom, že zrovna tamta veverka škrábající se po stromě nahoru může být třeba Vini, anebo že to bude její kamarádka, takže určitě v dětech celkově příběh nějakou stopu zanechá.

Knize tak dávám 4 hvězdičky a moc se těším na nějaké pokračování. Výrazným plusem bylo také zjištění, že autorka na svou stránku umístila také pár omalovánek pro děti s postavami z knihy volně ke stažení.

Knihu si můžete objednat na stránkách internetového eshopu nakladatelství Bookla.

Chtěla bych touto cestou poděkovat autorce Karolíně Bendové za poskytnutý recenzní výtisk.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..