Ohař a liška

Autor: Frost Kay
Originální název: The Hunt
Český název: Ohař a liška
Knižní série: The Twisted Kingdoms (Rozvrácená království)
Díl: první
Věková hranice: 15+
Žánr: young adult, fantasy, měňavci, re-telling
Moje hodnocení: 3 hvězdičky

Patřit k slavnému rodu Madridů má být čest, protože právě oni jsou Ohaři: elitní královská stráž. Pro Tempest je to ale prokletí, které z ní učiní sirotka vyrůstajícího mezi cvičenými zabijáky.

Jen touha po pomstě jí pomůže překonat náročný výcvik a stát se první Ohařkou v historii. Současně tím však zaujme krále Destina, který ji postaví před takřka nemožný úkol. Má vypátrat Šprýmaře, lišáckého vůdce povstání měňavců, a přinést panovníkovi jeho srdce. Pokud neuspěje, skončí její kariéra Ohařky dřív, než vůbec začala.

Tempest nehodlá obětovat roky dřiny jen tak. Hon na nejhledanějšího zločince v zemi je vynikající příležitost, jak se prosadit a zároveň vypátrat vraha své matky. Jenže tentokrát si ukousla příliš velké sousto. Lovkyně se stává lovnou zvěří…

Nakladatel: Renegade Publishing (EN), MysteryPress (CZ)
Počet stran: 326 (EN), 304 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN)
Vydání v USA: 15.1.2020
Vydání v ČR: 26.6.2024

Datum četby: 3 dny, srpen 2024, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Asi jsem měla příliš vysoká očekávání. Tohle je spíš klasická YA, i když je hrdince už 18.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autorky

Můj názor: Přiznám se, že jsem si knihu pořídila díky vysoké letní slevě přímo u nakladatelství a díky krásné české obálce (ačkoliv není úplně přesná, jelikož Lišákovi chybí bílý pruh ve vlasech a taky je má podle všeho podstatně kratší), jinak bych asi knize spíš vyhnula, ačkoliv je propagovaná jako new adult fantasy. I když je totiž hrdince 18 let a sem tam se objeví nějaké ty sexuální narážky, mentálně a stylem vyprávění je kniha spíše klasická young adultka.

O magickém světě se toho vlastně moc nedozvíte, kromě krátkého uvedení do děje v předmluvě knihy. Ale i tak vám v něm autorka tak trochu lže. Mluví v něm o lidech, měňavcích, elfech, nymfách, obrech i dracích, ale to je tak všechno. V prvním díle se potkáte jen s lidmi a měňavci, kteří sice bojují za své vlastní životy, ale většina z nich je neskutečně nesympatická. O Ohařích se dozvíte vlastně jen to, že mají modré vlasy, jsou to všichni chlapi a fungují jako královi žoldáci, kteří musí projít vražednou zkouškou, aby se vůbec Ohařem stali. A to je tak asi všechno.

Tempest je jediná žena, která se kdy o roli Ohaře ucházela, a které to nakonec přece jen vyjde. Ale místo toho, aby začala být opravdovou bojovnicí, musí přijít na způsob, jak se vyhnout králi, co s ní má úplně jiné plány. A tak se bez jakýchkoliv zkušeností vydá na poměrně sebevražednou misi. A nebyla by to Mary Sue, aby hned v první vesnici nenarazila na hlavního záporáka a nezaujala jej natolik, že ji nechá žít, i když by vlastně vůbec nemusel. Jenže tenhle Lišák polovinu času vlastně neví, jestli by ji měl zabít, nebo jestli by se mu mohla ještě hodit. A taky do toho samozřejmě vstupují nějaké ty vzájemné city, u nichž se oba zarytě tváří, že je nemají, i když se neustále kočkují.

Příběh je vyprávěný převážně z pohledu Tempest, ale jednou se podíváme do hlavy hnusáckému králi a asi dvakrát i Lišákovi, jehož úmysly taky nejsou zrovna dvakrát čisté. Vypadá to spíš na klasickou slow burn romanci s hlavní hrdinkou, co vykazuje mírné prvky Mary Sue. Protože proč taky ne, že. Není to špatné čtivo, ale něco tomu chybí. Třeba se to v dalších dílech zlepší a nebude všechno tak neuvěřitelně děravé a jednoduché.

Taky mě nepotěšilo zjištění, že se autorka u jiné své série dopustila plagiátorství, kdy doslova přepsala jinou existující knihu méně známé autorky a vydávala ji za svou. A když se na to přišlo a porovnávající texty se dostaly na sociální sítě, radši si vypnula všechny své socky a stáhla se na chvíli do kouta, aniž by se omluvila a přiznala chybu. I tak teď ale vesele postuje jeden tik tok za druhým, tak je asi zase všechno dobrý. Já ale plagiátorům nefandím. Druhý díl téhle lehce re-tellingové série by měl v překladu vyjít v říjnu tohoto roku.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..