Hex Hall

HexHall_bookAutor: Rachel Hawkins
Český název: Čarodějnice z Hex Hall
Originální název: Hex Hall
Knižní série: Hex Hall
Díl: první
Žánr: young adult, paranormálno, zvláštní schopnosti, magie, upíři, vlkodlaci, měňavci, démoni
Hodnocení: 3 hvězdičky

Sophie Mercer není zrovna obyčejná středoškolačka. Umí totiž kouzlit. No, tedy… ne, že by to ovládala zrovna dvakrát dobře. Už několikrát se stalo, že její kouzla neproběhla tak, jak by měla. I proto se s matkou musely hodně stěhovat. Jenže tentokrát byl dopad jejího kouzla poněkud tragičtějšího rázu. A tak se díky rozhodnutí Rady musí odebrat do Hex Hall, internátní školy pro všechny magicky nadané studenty, kteří mají jaksi problém se svou mocí.

Tady Sophie potkává víly, měňavce, čarodějky, upíry a vlastně veškerý magický svět, o kterém dosud četla jen v matčině “manuálu”, ale dosud s nikým podobným nepřišla do styku. To vše s sebou nese i pár šokujících věcí – jako třeba, že vaše spolubydlící je jediným upírem-studentem na škole a šušká se o ní, že svou předchozí spolubydlící zabila; a taky třeba to, že se zabouchnete do místního idola, který zrovna s tou mrtvou spolubydlící před tím chodil, ale teď se dal dohromady s její kamarádkou, i když ji před rokem neměl zrovna v lásce.

A tak se Sophie dostává na novou cestu svého mnohem nebezpečnějšího života, jehož součástí by raději nebyla.

Nakladatel: Hyperion Book CH (EN), Knižní klub (CZ)
Počet stran: 323 (EN), 240 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 2.4.2010
Vydání v ČR: 2011

Datum četby: listopad 2010, 3 dny, v angličtině…

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Podivné, hodně podivné.

Oficiální blog autora

Můj názor: Nemůžu se zbavit dojmu, že tahleta knížka byla prostě splácaná na koleně úplně ze všeho možného, co s fantasy souvisí a co si kdy autorka přečetla někde jinde v jiné knížce. Možná jen Rachel křivdím a nedokážu ocenit její mistrovské dílo… Ale jenom možná.

Připadá mi, že se autorka snaží být za každou cenu vtipná. Hlavní hrdinka se snaží být děsně cool a nad věcí, z rukávu trousí jednu hlášku za druhou. Plno popkulturních odkazů, které by měly vypadat, že je Sophie prostě z normálního světa a ne z toho magického. Ale pak se zase ukáže, že tak moc cool být nedokáže a rozhodí jí kde co, i když se i nadále snaží být svá. Nevím, Sophie není špatná postava, ale že by mi byla zase až tak sympatická se říct nedá – i když je fakt, že ta její potřeštěnost (pokud se to tak dá nazvat) není špatná.

Co se mi na knížce líbí je, že její jediná pořádná kamarádka je lesbička (opomenu fakt, že je to upírka). To se totiž zase až tak moc v knížkách nevidí. Dále se mi líbí, že i když se Sophie ze začátku poblázní do Archera, místního idola, zdá se, že tomu nechce moc propadnout a spíš se ze začátku snaží nezamilovat se do něj. Ne, že by se jí to podařilo. A Archer… no… rozhodně vypadá zajímavě (a tím nemyslím vzhled) a to jeho tajemství může být v budoucnu pěkně zajímavé.

Co mi na knížce hodně vadí, je styl příběhu. Ze začátku nás má ohromit podivný prolog, který sice vyznívá vtipně, ale neháže to na celou knížku zrovna dobré světlo. Mě to tedy krapet odradilo… a trošku jsem se bála, že jsem se dala do čtení předělané knihy ze série Škola noci. Dále se mi zdálo takové divné, jak se mezi jednotlivými většími věcmi objevil vždycky takový nudný text, vlastně popis toho, co se událo a co kdo dělal. Proč nepokračovat v dobře rozjeté věci, s dialogy, s popisem akce? Místo toho jsem si četla “flashbacky” v další kapitole, abych zjistila, co se jako stalo v té předchozí, kde to skončilo docela zajímavě…

Možná i proto jsem tak nějak nemohla celou knížku dokončit dříve. Štvalo mě to přerušování napínavého děje. Nápad není špatný, stejně tak zápletka, jen to na mě působí tak nějak povrchně. Nic hlubšího jsem z toho nevnímala, i když to tak možná bylo míněno. Nic hlubokého, jen zábava okořeněná nějakým tím nebezpečím, aby měla hlavní hrdinka co řešit.

A docela mě mrzí, že jsem se nedočetla, jaký je ten její otec štramák. Na TOHO jsem se fakt těšila. A nic z toho nebylo.

Promiňte, možná jsem až moc zlá. Já mám radši vyspělejší postavy, které nemusí trousit jednu poznámku za druhou, aby byly vtipné a “přitažlivé”. Ale i přesto si myslím, že má příběh docela dobrý potenciál. Druhá knížka má dějově pěkně našlápnuto a pokud si s tím Rachel mnohem víc vyhraje, může to být hodně dobré. Jen teď se mi to jeví jako docela slušný průměr a to jsem ještě hodná. Kdybych to měla rozdrtit, dám tomu 2 hvězdičky, ale četla jsem už mnohem horší knihy a zrovna tuhletu sérii nechci předem zatracovat.

Určitě si knížku přečtěte. Je to spíš takové lehčí fantasy, které se snaží tvářit děsně vážně, ale díky tomu, co si Sophie myslí a říká, to spíš více působí vesele. Ale nemyslete si, má to i vážnou stránku, která stojí za povšimnutí. Jen je pro mě mdlá. Možná kdybych byla mladší, neviděla tolikrát Buffy a Angela, nečetla dříve Mediátora (protože Suze ty hlášky hází mnohem líp) a vůbec nečetla tolik jiných věcí… připadala by mi ta knížka hodně dobrá.

Druhý díl má v USA vyjít 15.2.2011, což je docela brzo. Nevím, jestli se má jednat o trilogii, či skončíme pouze u dvou dílů. Ale co mě víc zaujalo, je nová kniha od Rachel s názvem Rebel Belle, která vyjde někdy v roce 2011.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..