Anatomie: Příběh lásky

Autor: Dana Schwartz
Originální název: Anatomie: Příběh lásky
Český název: Anatomy: A Love Story
Knižní série: The Anatomy Duology (The Anatomy Duology)
Díl: první
Žánr: young adult, historické, horor, romance
Moje hodnocení: 3 hvězdičky

Hazel Sinnettová je dívka, která víc než po manželství touží po studiu chirurgie. Bohužel je začátek devatenáctého století a studium medicíny není pro ženy dostupné.

Jack Currer obchoduje s těly vykopanými z hrobů a snaží se přežít ve městě, kde život není jednoduchý, navíc tu řádí nemoc, na niž většina nakažených umírá.

Když se ti dva potkají před sídlem Anatomické společnosti v Edinburghu, mladík Hazel nijak zvlášť nezaujme. Když ji ale vykážou ze studia u věhlasného doktora Beechama, uvědomí si, že by jí nový známý mohl být užitečnější, než si myslela. Hazel se totiž s doktorem Beechamem dohodla, že pokud se dokáže sama připravit na lékařskou zkoušku, univerzita umožní studium jí i dalším ženám. Jenže na to jen knihy nestačí, potřebuje těla, aby je mohla pitvat a studovat.

Jack má své vlastní problémy. Po hřbitovech pronásledují obchodníky s těly podivní muži, jeho kamarádi a známí mizí beze stopy. Nakonec se s Hazel dohodne na spolupráci a odhalí nejen tajemství ukrytá v hrobech, ale i v srdci Edinbourghu a místní společnosti.

Nakladatel: Wednesday Books (EN), King Cool (CZ)
Počet stran: 338 (EN), 312 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 18.1.2022
Vydání v ČR: 3.5.2023

Datum četby: 2 dny, prosinec 2024, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Taková lehce hororová cute jednohubka.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autorky

Můj názor: Téhle knihy jsem si už před časem všimla díky velice kreativní a pěkné obálce, která mě upoutala na první pohled. I samotná anotace a docela dobré recenze mě na knihu navnadily, ale pustila jsem se do ní až teprve nedávno, když jsem si knihu fyzicky pořídila, i když jsem ji už nějakou dobu měla v českém překladu jako ebook.

Hlavní hrdinka Hazel je cílevědomá mladá dívka, která díky svému postavení a nezájmu matky může trávit volný čas čtením knih a hloubáním nad anatomií a tajnostmi lidského těla. Díky odvážnému kroku se rozhodne brát lékařské lekce, aby se mohla stát lékařkou. Jediná potíž je v tom, že tohle je 19. století a žádná žena doktorkou není. Tedy zatím.

Na Hazel se mi líbilo, že si šla za svým cílem, i když tu a tam po cestě zaškobrtla. I když je to kniha věnující se vývoji lékařských praktik ve Skotsku, zase tolik lékařských pojmů a popisů nečekejte. Sice má kniha občas lehce hororový nádech díky vykopávání hrobů a řezání mrtvol, ale vzhledem k tomu, že jde spíše o young adult, protože hrdince je teprve sedmnáct let, autorka tak jde spíše po povrchu, aby zase tolik neděsila.

V příběhu se objevují některé skutečné postavy, které ovšem v reálném životě měly spíše jiný osud, ale to vůbec nevadí. Kniha se mi četla lehce, protože děj pěkně utíkal a já společně s Hazel chtěla přijít na to, co se vlastně v tom Edinburghu děje. Nečekejte ovšem ani nějakou velkou a přehnanou romanci. Tohle je kniha hlavně o Hazel a jejím snu. Do něhož časem vstoupí i jistý mladík, který jí ukradne srdce. A i když začne hrát výraznější roli až v druhé polovině knihy, dokáže dost zapůsobit.

O to víc je pak konečné rozuzlení smutné, ale svým způsobem i pochopitelné. Autorka si ovšem s tím tajemnem a celkovou zápletkou mohla více vyhrát. Celou dobu jsem tak měla pocit, že jde vždy jen lehce po povrchu, což je škoda. Čtení mě i tak bavilo, hlavně díky nepopiratelné podobě seriálu Ferina Lišák, který byl skvělý.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..