RC review: Rudá královna

RudaKralovna_bookAutor: Victoria Aveyard
České datum vydání: 16.11.2015
Knižní série: Rudá královna (Red Queen)
Díl: první
Žánr: young adult, dystopie, magie, zvláštní schopnosti
Nakladatel: CooBoo

Sedmnáctiletá Mare Barrow ví, že ji brzy stejně jako její starší bratry odvedou bojovat na frontu, protože není ničím jiným užitečná. Jediné řemeslo, které bravurně ovládá, je kradení a smlouvání.

Život Rudých totiž není procházka růžovou zahradou. Pro Stříbrné jsou jen levnou pracovní silou. Pokud se ničemu nevyučí, nemají pro ně skoro žádnou hodnotu a jsou posláni do války, aby bojovali za jejich zájmy. Je jedno, že se nesmyslná válka táhne už roky a že nevyhrává ani jedna ze stran, když Stříbrní něco chtějí, tak to taky dostanou.

Podaří se jí ovše získat práci ve Stříbrném paláci, uprostřed těch, které z duše nenávidí. Ví ale, že tak bude mít možnost svým rodičům vypomoct. Jenže problémy si ji najdou i tam… a daleko, daleko větší. Vypadá to, že je anomálie, která by mohla ohrozit a svrhnout vládu Stříbrných. A to není vůbec dobré…

Knižní debut

Victoria Aveyard začala pracovat na své první knize po dokončení studií scénáristiky na univerzitě v Kalifornii. Nečekala však, že se její prvotina podaří prodat do 25 zemí po celém světě. Svůj život rozděluje mezi své rodné město East Longmeadow, Massachusetts a Los Angeles.

Překlad

Český překlad nebyl vůbec špatný, ačkoliv se mi párkrát zdálo, že jsem v textu narazila na nějakou chybu nebo trochu podivně poskládanou větu. Občas se mi ten překlad zdál doslovný a tím pádem nedával krapet smysl. Ale na to jsem si už tak nějak u knih od CooBoo v posledních letech zvykla.

Postřehy a pocity

Na Rudou královnu jsem byla dost zvědavá od chvíle, kdy se okolo ní začal dělat v zahraničí obrovský humbuk. Doufala jsem, že se mi do rukou dostala další skvělá kniha, kterou budu muset přečíst na jeden zátah, abych věděla, jak to skončí. Jaké bylo mé zklamání, když jsem se do příběhu pořádně začetla.

Victoria Aveyard totiž udělala totéž, co většina autorek young adult knih dělává, stvořila učebnicový příklad dokonalé Mary Sue. Hrdinku tak úžasnou, že je nejen nekustečně nadaná, poradí si se vším, i když jí život háže pod nohy klacky, má plno nepřátel, ale také plno tajných přátel… jo a nesmím zapomenout taky na hromadu nápadníků. A k tomu ještě připočtěme to, že je 80% knihu nadutá, pyšná, obletovaná a neuvěřitelně naivní.

Když člověk nedokáže sympatizovat s hlavní hrdinkou, je něco špatně. Ačkoliv měla autorky velice dobrý nápad, provedení na můj vkus dost pokulhávalo. Nedokázala jsem si ho pořádně vychutnat a jen jsem hledala další a další chyby, které samozřejmě byly zčásti na konci knihy vysvětleny, ale ani náhodou to pro mě nebylo žádné velké odhalující haló.

Hodnocení

Autorka bohužel nepřišla s ničím, co by tady už nebylo. Hlavní zápletka je dobře odhalitelná od samotného začátku, většina postav nevýrazných, hlavní hrdinka většinu času naprosto na ránu, příběh častokrát ledabylý…  to je velká škoda.

Celá kniha mi tak přijde jako nevyužitý potenciál a pevně věřím, že bude pokračování daleko lepší. Nemůžu tedy jinak a knize dávám 3 hvězdičky. Spíše sedne mladším ročníkům, kterým nesrovnalosti a logické díry nebudou při čtení tolik vadit.

Rudou královnu si můžete objednat na stránkách internetového knihkupectví Neoluxor.

Chtěla bych touto cestou poděkovat Neoluxoru za poskytnutý elektronický recenzní výtisk.


Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..