Podzimní napětí s Dominem (19) – Gabriel Allon

Tento týden se společně s blogem Books in Ashes podíváme na autory Daniela Silvu a Stevea Berryho

Daniel Silva

Na knihách Daniela Silvy (*1960) je zřetelně znát jeho novinářská minulost, což je míněno výlučně v dobrém slova smyslu. Literárně se za téměř dvacet let, co píše, vypracoval a zlepšil, ale novinář v něm přežívá dodnes schopností odlišit významné od nepodstatného, vybrat si pro literární zpracování nosné téma, byť je nabízejí pomíjivé denní titulky, a v neposlední řadě stranit tomu, co považuje za správné, a demaskovat zlo.

Silva se totiž už bezmála dvacet let věnuje špionážnímu žánru a tam lze bohatě zúročit zkušenosti jak z agentury UPI, pro niž pracoval jako zpravodaj z Blízkého východu, tak z pozdější práce pro CNN. Každý z jeho dosavadních románů se umístil mezi bestsellery listu New York Times, ale uznání kritiky si budoval pozvolněji. Angloamerická literatura nemá v tomto žánru o autory nouzi, ale Silva se zlepšoval román za románem, až se o něm zčalo mluvit jako o jednom z nejzajímavějších zjevů na tomto poli za mnoho desítek let.

V drtivé většině jeho knih vystupuje Gabriel Allon, někdejší agent Mossadu, usazený v poklidné profesi restaurátora starožitností, avšak neustále povolávaný do nových a nových akcí. Silvova agenda je pestrá a on jako mladá krev v žánru na rozdíl od zavedených jmen zjevně neměl problém adaptovat se na nové politické rozvržení světa, jež přinesla 90. léta. Zabývá se jak dědictvím nacismu, tak dědictvím komunismu v podobě ruských mafií. Často vysílá Allona do boje se současnými islamistickými teroristy.

Jako agenturnímu zpravodaji by mu jeho zaujatá angažovanost neprošla a také ji uměl potlačit. Jako spisovatel si může dovolit dát najevo svůj názor. Zejména jako člověk, který v mládí konvertoval k judaismu. Jeho thrillery se tím dostávají o stupínek výš: jsou bojovné, aktivistické, přitom je Silva natolik soudný, že nepřetahuje ad absurdum míru realističnosti, takže zůstávají věrohodné. Jeho postoje, v neposlední řadě jistě i literární, ocenil i Americký památník holocaustu, do jehož řídící rady byl delegován. Naopak především jeho psaní baví bývalého prezidenta Clintona natolik, že Silvu jmenuje jako jednoho ze svých oblíbených autorů. (Dominoknihy.cz)

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..