RC review: Monument 14

Monument14_bookAutor: Emmy Laybourne
České datum vydání: 29.5.2013
Knižní série: Monument 14 (Monument 14)
Díl: první
Žánr: young adult, apokalypsa, drama
Věková hranice: 15+
Nakladatel: Baronet

Vše začalo jako každý další obyčejný den, kdy sourozenci Alex a Dean běželi ke školním autobusům, aby se dostali do různých škol. Během cesty je zasáhlo silné krupobití, které Deanův autobus převrátilo a zabilo celou řadu jeho spolužáků.

A Dean je viděl umírat. Krev. Všude byla krev. A obrovské kroupy se štěrkem uvnitř. A pak kouř a oheň. Vypadalo to, že i jeho život brzy skončí. Díky řidičce druhého školního autobusu přežil, a spolu s ním ještě pár dalších. Útočiště našli v blízkém supermarketu, který je před tím nejhorším ochránil. Ale co teď?

Nejsou na tom zrovna nejlíp a po ostatních dospělých jako by se slehla zem. Zatímco se paní Woolyová vydává hledat pomoc, nechává děti v bezpečí supermarketu. Mají na ni počkat. Dlouho se ale nevrací… Co to znamená?

Když zemi zachvátí apokalypsa

Co uděláte, když zjistíte, že jste odříznutí od zbytku světa a nemáte ani ponětí o tom, co se děje za zdmi místa, kde se schováváte? Co když se z jednoho dne začne stávat den druhý, třetí, nakonec je to týden a víc? Co když se musíte rozhodovat mezi tím, jestli si jen tak užívat, anebo sledovat jasně daný řád? A co dělat, když jste jenom dospívající děti, které se musí postarat nejen o sebe, ale také o předškoláky, co nechtějí nic jiného, než jít domů. Jenže nikdo nemůže odejít, protože venku propuklo něco nevídaného…

Překlad

Český překlad knihy můžu jenom pochválit. Sice jsem originál nečetla, ale v překladu mě nic výrazně netrápilo. Žádné špatně použité slovíčko, podivná jména a pojmenování, všechno mělo hlavu a patu. Příběhu byl zachován ten správný ráz a tak to má být.

Postřehy a pocity

Autorčina prvotina je tou správnou kombinací všeho uvěřitelného i neuvěřitleného. Její postavy nejsou ani výrazně kladné, ani záporné, v každém je kus toho i tamtoho. Nezapomíná na to, že jde stále o děti, které jsou uvězněné v supermarketu, z něhož nejspíš není cesty ven a o dění venku mají jen útržkovité informace. Zpočátku jsem ke knize přistupovala obezřetně, nechtěla jsem se zbytečně natěšit víc, než je zdrávo, aby mě kniha později zklamala. Inu, nestalo se.

Příběh naplnil všechna má očekávání a některá možná ještě zvýšil. Jde o hrůzu nahánějící vyprávění osudů čtrnácti dětí, které se o sebe musí postarat, co nejlépe to jenom jde. Hlavně se snaží přežít. I pár dní se zdá být celá věčnost a i za krátkou dobu se může pokazit hromada věcí.

Nejvíce jsem si oblíbila Deana. Ten také celý příběh vypráví a popisuje vše tak, jak se to děje. Někomu ta syrovost a přímost nemusí být po chuti, já jsem ji jenom uvítala. Život není procházka růžovým sadem a lidé jsou všelijací. Nemůžeme vědět, co od nich čekat a už vůbec se nemůžeme tvářit, že víme, co je správné. A právě na tom autorka také staví. A dělá to výborně.

Hodnocení

Emmy Laybourne sice nepřišla s ničím výrazně novým, dokázala ovšem využít všeho dostupného a vytvořila knihu, která vás bude děsit i fascinovat zároveň. Hlavně vás bude nutit přemýšlet. Nad tím, jak byste se nejspíš zachovali v podobné situaci vy, i nad tím, že byste se do podobné situace rozhodně dostat nechtěli. Krásně si s vámi pohrává a vy tak netušíte, jestli vás čeká šťastný konec, nebo ještě horší pokračování. Dokáže být osud tak krutý?

Monument 14 je příjemným a dosti drsným osvěžením žánru pro dospívajíví čtenáře. Kniha možná neuhrane všechny, ale rozhodně si najde cestu do srdcí všech, kteří nevěří na to, že když se něco pokazí, nemůže se to pokazit ještě víc. Ono může. A to zatraceně pořádně. Knihu jsem si stoprocentně užila od začátku do konce, proto jí také dávám zasloužených 5 hvězdiček. Ohromně se těším na druhý díl, protože po takovém konci prostě potřebujete vědět, co se bude dít dál.

Nedávno autorka na svém blogu oznámila, že se jí podařilo prodat filmová práva společnosti Strange Weather Films, která stojí například za takovým Shrekem či Narnií. V současné době se pracuje na scénáři. Vypadá to, že se filmu možná i dočkáme. Uvidíme, nechme se překvapit.

Monument 14 si můžete objednat na stránkách nakladatelství Baronet.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.


Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Veru napsal:

    hezka recence, ta moje se oproti tomu může jít bodnout 😀 ale sdílíme názor, že jsme se nechtěli natěšit a pak se sklamat, ale nestalo se tak a byl to úspěch 🙂

  2. Bastera napsal:

    Pěkná recenze, tak já si jí teda koupím no 😀
    Bastera recently posted..Blogtour aneb zeptej se na cokoliv + soutěžMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..