RC review: Klan vlčice

český cover
České datum vydání: 3.11.2010
Knižní série: Válka čarodějek
Díl: první
Žánr: čarodějnictví, magie
Nakladatel: CooBoo
Česká anotace:Čas vyvolené přichází a odvěká válka čarodějek znovu vzplane po celém světě. A mladá Anaid do poslední chvíle netuší, že i ona bude na téhle šachovnici hrát důležitou roli. Neví nic o čarodějkách Odiš a Omar, dávných proroctvích, ani o přízračném světě. Trápí ji hlavně vlastní vzhled a osamělost. Připadá si jako ošklivé káčátko ve stínu své krásné a výstřední matky. Ale v den, kdy její matka zmizí, se Anaid náhle octne na cestě do neznáma. Troufne si přijmout svůj osud?
Magické nadání
Už to tak vypadá – magie je v kurzu. Není se čemu divit. Každý z nás by určitě chtěl umět něco, co nikdo jiný neumí.
Být výjimečný a dokázat například ovládat počasí, kdy se člověku zamane, nebo spát tak dlouho, jak se nám za chce a do školy za sebe poslat svého vykouzleného dvojníka. Ano, třeba takové věci napadali mě, když jsem jako malá četla příběh o brýlatém chlapci, který žil v přístěnku pod schody. Samozřejmě, že jsem chtěla mít neviditelný plášť a nejrychlejší koště. Už proto mám pro magii slabost.
Fakta a fikce
Anaid nikdy nezapadla mezi své vrstevníky. Většina z nich se jí vyhýbala obloukem a rozhodně ji nemínila začlenit do kolektivu. Anaid byla prostě divná. Ať už svým chováním nebo svým vzhledem. Kdežto její matku měli rádi všichni. I když se o ní povídalo, že je až moc do větru.

Celou rodinu jakžtakž držela po hromadě Anaidina babička, ta ale před rokem zmizela a Anaid se tak musela se světem poprat spíš sama. Její matka jako by ztratila zájem. Jenže když zničehonic zmizí a nenechá po sobě žádnou zprávu, rozhodne se Anaid svou matku najít. Nejdřív ale musí vyhledat pomoc…

Překlad
Českého překladu se chopil Vladimír Medek. Pokud vám toto jméno něco říká, pak jste na správné stopě. Byli to právě bratři Medkovi, kteří stojí za českým překladem mého milovaného Harryho Pottera. U překladu této knihy jsem ovšem byla mírně v rozpacích. Jde o španělský originál, proto je možné, že je všechno přeložené tak, jak má být. Ale mně některá slova neseděla. Tak například jsem se nemohla popasovat se slovíčkem coven. Samozřejmě záleží na překladateli, ale já osobně bych jej přeložila. Takhle na mě v textu působilo nepatřičně. Jinak šlo o kvalitní překlad, díky němuž se kniha četla neuvěřitelně lehce a rychle.

Postřehy a pocity

Je hezké po čase číst knihu, kterou nepsala autorka ze Států, z Británie nebo snad Austrálie. Na celkovém pojetí kniha je to hodně znát. Postavy se nechovají podle předem naučených scénářů a rozhodně vás svými činy překvapí. Já jsem do poslední chvíle netušila, co se stane a jak se příběh vůbec vyvine.
Líbila se mi i ta smyšlená historie čarodějnictví. I když je pravda, že po čase jsem v rozlišování jmen a hlavně stran dobra a zla měla takříkajíc guláš.
Hlavní hrdinka mi k srdci zase tolik nepřirostla. Bylo to nejspíš dáno tím, že byla do všeho nového až příliš hrr a chtěla se naučit první poslední. Čímž jí dost stouplo sebevědomí a myslela si, že dokáže všechno.
Hodnocení
Řekla bych, že tahle kniha je určená spíše mladšímu osazenstvu. Ti si dokážou knihu vychutnat a užít maximálně. Já jsem se na ni musela po čase podívat s odstupem. Kdybych byla mladší, určitě by na mě udělala pořádný dojem.
Magii miluju už od první knihy o Harrym a tenhle příběh by mě uchvátil tím, že existují i čarodějnice jiného ražení. Jde o pěknou knihu, která rozhodně neurazí… ale starší ani příliš nenadchne. Knize po uvážení dávám zasloužené 3 hvězdičky.
Válka čarodějek: Klan vlčice si můžete objednat na stránce nakladatelství CooBoo.
Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Melori napsal:

    >už jsem myslela, že ta recenze ani nikdy nepřijde 🙂 byla jsem zvědavá, co na to řekneš, protože jsem to četla, a i když už se neřadím k mladším ročníkům (ach jo), docela jsem si čtení užila, je pravda, že ani já jsem si Anaid zrovna nezamilovala, dospívá, je to holka tvrdohlavá, někdy teda spíš natvrdlá, ale právě ten svět čarodějek, boj mezi Omar a Odiš, tajemství její minulosti a jejího rodu, to se mi hodně líbilo, a pokud se ti to líbilo aspon trochu, vážně doporučuju druhý díl, je lepší!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..