Tento měsíc v kinech (91)

Nový měsíc a spolu s ním i další filmové adaptace

~ Únor 2024 ~

Polibek (Kysset)
Podle literární předlohy: Kysset ~ Stefan Zweig
Datum premiéry: 1.2.2024

Píše se rok 1913 a v Evropě se šíří zvěsti o tom, že bude válka. Anton je mladý muž, který touží očistit jméno své rodiny od hanby, kterou jí způsobil jeho otec, když ji opustil. Nyní se chce prosadit a stát se důstojníkem kavalerie. Během vojenského cvičení pomáhá stárnoucímu šlechtici, který ho pozve na své sídlo. Tam se setkává s jeho dcerou Edith, která je následkem osudné nehody upoutána na invalidní vozík.

Anton je přijat do rodiny, což mu dává naději na dobrou budoucnost, ale čím více se s Edith sbližuje, tím větší má strach, že ji zklame a zraní. Kvůli tomu brzy přestává mít odvahu upřímně projevovat svoje city. Film Polibek je tak dramatem dánského režiséra Billeho Augusta o mladém muži, který se zaplete do sítě slibů, lží a morálních závazků.

 

Jeden život (One Life)
Podle literární předlohy: One Life ~ Barbara Winton
Datum premiéry: 1.2.2024

Jeden život je britský životopisný film o britském humanitárním pracovníkovi Nicholasi Wintonovi.

Film sleduje Wintona, který se ohlíží za svou minulostí, kdy pomáhal skupinám židovských dětí v Němci okupovaném Československu, aby se mohly ukrýt a uprchnout v letech 1938-39, těsně před začátkem druhé světové války.

 

Argylle: Tajný agent (Argylle)
Podle literární předlohy: Argylle ~ Elly Conway
Datum premiéry: 1.2.2024

Spisovatelka Elly Conway (Bryce Dallas Howard) se proslavila sérií románů o tajném agentovi jménem Argylle (Henry Cavill), který kráčí ve stopách Jamese Bonda a zachraňuje lidstvo před šílenci všeho druhu. Příběh její poslední knížky líčí jeho souboj s mocným syndikátem, který plánuje ovládnutí celého světa. Detaily celé zápletky se až pozoruhodně shodují s plány, jež chystá realizovat skutečné zločinecké uskupení. A to se musí rozhodnout, co s Elly udělat. Je to jen náhoda, nebo spolupracuje s někým dobře informovaným? Bude ji stačit vyslechnout?

ebo se má rovnou zlikvidovat? Je jasné, že spisovatelčin velmi poklidný život na idylické samotě, kde jí dělá společnost jen kocour Alfie, právě skončil. Ocitne se na šíleném kolotoči, který nemá šanci zastavit ani zpomalit. Naštěstí se v jejím životě objeví „špión, který hraje za ty dobré“ (Sam Rockwell) a stejně jako Argylle v jejích románech jí pomáhá přežít. Jenže skutečný život bývá často mnohem komplikovanější než příběhy knížek.

 

Madam Web (Madam Web)
Podle literární předlohy: Madam Web ~ Marvel Comics
Datum premiéry: 14.2.2024

Snímek Madam Web je svěží variací na zaběhnutý žánr. Vypráví o původu jedné z nejzáhadnějších hrdinek vydavatelství Marvel. V napínavém thrilleru uvidíme Dakotu Johnsonovou jako Cassandru Webbovou, zdravotnici z Manhattanu, která zjišťuje, že možná vidí do budoucnosti. Tváří tvář tajemstvím minulosti naváže Cassandra přátelství se třemi mladými ženami, které čeká slavná budoucnost, pokud ovšem přežijí smrtonosnou přítomnost.

 

Matka v trapu
Podle literární předlohy: Matka v trapu ~ Uljana Donátová
Datum premiéry: 22.2.2024

Hlavní hrdinka komedie Matka v trapu Sylvie (Petra Hřebíčková) má dobré místo v reklamní agentuře, pracovní úspěchy, krásné, vzorné děti a její manžel je známý malíř. Na první pohled štěstí. Jenže… je to pravda? Šéf reklamky Karel (Bob Klepl) na Sylvii právě nahrnul několik nesplnitelných úkolů, do toho volali ze střední školy, aby vyřešila další z prohřešků svého syna a Sylviin manžel Tomáš (Jaroslav Plesl) je jako obvykle nedostupný, protože malování mu už pár let moc nejde. A všichni si zvykli, že Sylvie všechno vyřeší, zařídí, zaplatí. V Sylvii, která vždycky chtěla vidět věci z té nejlepší stránky, se najednou něco zlomí. To je přesně ta chvíle, kdy se vám chce od všeho utéct.

Je to náhoda nebo osud, že Sylvii zastaví taxi, které řídí Anna (Lenka Vlasáková)? A jak se někdy stává, cizímu člověku na sebe řekneme věci, které se ostýcháme prozradit vlastní matce. Ostatně Sylviina máma Regina (Jana Švandová) má vždy připravenou nějakou kritickou poznámku, zvláště co se týká Tomáše. Podle ní není ani vhodný manžel pro Sylvii, ani vhodný otec pro Sylviiny děti. A jako zeť je… naprosto nesnesitelný. Sylvie na Annu vysype své životní průšvihy… a stane se něco neočekávaného. Anna jí nabídne na pár dní pronájem volného pokoje, aby si Sylvie mohla utřídit myšlenky a najít řešení. Dvě ženy, které se potkaly naprosto neplánovaně, poznávají jedna druhou a díky tomu i sebe samé. Dostávají šanci vrátit své rozhárané životy zpět do správných kolejí. A navíc je tu velmi sympatický Annin bratr (Marek Němec). Možná je to začátek jednoho velkého přátelství…

 

Válka policajtů (Vojna policajtov)
Podle literární předlohy: Vojna policajtov ~ Arpád Soltész
Datum premiéry: 22.2.2024

David proti Goliášovi. Asi tak by se dal popsat boj, který vede kapitán Miky Miko (Alexander Bárta), samotářský policejní operativec, který se začátkem 90. let v divoké atmosféře východoslovenského podsvětí šikovně pohybuje na hraně zákona. V křehké symbióze zde vedle sebe žijí lokální mafiánské gangy kryté tajnými dohodami se Slovenskou zpravodajskou službou (SIS), podnikatelé a místní policie štědře odměňovaná za přivírání očí před zločiny.

Mika nikomu nevěří, aby ho nemohl nikdo zradit, ale když mu je přidělen „neposlušný“ partner Igor Molnár (Juraj Loj), zjistí, že si jsou v mnohém podobní. Oba jsou součástí mechanismu, který chtějí změnit, protože je už nebaví chytat zločince, kteří budou i s usvědčujícími důkazy druhý den propuštění. Reakce ohroženého systému však na sebe nenechá dlouho čekat a spustí se sled tragických událostí. Říká se, že pomsta je nejlepší motivací, i když prohra někdy může znamenat jistou smrt.

 

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – Vítězný ryk (Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – To the Hashira Training)
Podle literární předlohy: Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – To the Hashira Training ~ Kojoharu Gotóge
Datum premiéry: 22.2.2024

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – To the Hashira Training obsahuje „Pouto: Rozbřesk a východ slunce“ (Epizoda 11) ze série „Mečířská vesnice“, který zachycuje závěr nelítostného souboje mezi Tandžiróem a démonem Hantenguem z Vyšší čtyřky, stejně jako triumf Nezuko nad Sluncem. Na to plynule navazuje 1. epizoda z následující série „Výcvik pilířů“, soustředící se na začátek výcviku vedeného Pilířem v rámci příprav na nadcházející závěrečnou bitvu proti Muzanu Kibucudžimu.

 

Duna: Část druhá (Dune: Part Two)
Podle literární předlohy: Duna ~ Frank Herbert
Datum premiéry: 22.2.2024

V druhé části se Paul Atreides spojí s Chani a Fremeny a zároveň se vydá na válečnou stezku pomsty proti spiklencům, kteří zničili jeho rodinu. Čelí volbě mezi svou životní láskou a osudem známého vesmíru a snaží se zabránit strašlivé budoucnosti, kterou může předvídat jen on.

 
 

 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..