RC review: Poltergeist

Autor: Kat Richardson
České datum vydání: 27.6.2012
Knižní série: Šerochodec
Díl: druhý
Žánr: urban fantasy, paranormálno, detektivní, upíři, magie
Věková hranice: 18+
Nakladatel: FANTOM Print

Česká anotace: Harper Blaineová byla tuctovým soukromým očkem. Dokud nezemřela – na dvě minuty. Nyní je z ní Šerochodec – překračuje tenkou hranici mezi světem živých a říší paranormálních jevů. A zjišťuje, že nové schopnosti jí přinášejí celou řadu „podivných“ případů.

Těsně před Halloweenem je Harper najata univerzitní výzkumnou skupinou, která se pokouší stvořit umělého poltergeista. Vedoucí experimentu má podezření, že fenomény někdo finguje, ale Harper při vyšetřování odhalí něco docela jiného: povedlo se jim stvořit ducha.

Poté co jeden z členů skupiny brutálním a nevysvětlitelným způsobem zemře, Harper musí vypátrat, zda je vrahem samotný duch… nebo obyčejná lidská bytost.

Kat Richardson

Kat Richardson do povědomí čtenářů vynesla její knižní série Šerochodec, v níž spojuje paranormální prvky, urban fantasy a detektivní žánr. Kat byla už od dětství vášnivým čtenářem. Začínala knihami a světy C. S. Lewise, Lloyda Alexandra, I. Asimova, A. C. Clarka, R. Heinleina, C. J. Cherryh nebo M. Lackey. Později jejímu srdci učaroval detektivní žánr. Vystudovala novinařinu, což jí dalo potřebný základ pro rozvoj coby spisovatelky.

Zajímavé ovšem je, že s prací začínala v herním průmyslu. Nejsou jí tak cizí takové věci jako je RPG (Role Playing Game = Hra na hrdiny), ale také filmová scénaristika, či samotná spolupráce při tvorbě her. Než se vrhla na psaní, získala titul ve zpěvu, pracovala pro rádio a také hrála v divadle. Miluje fretky a žije v Seattlu, kde bydlí i s rodinou na lodi.

Fakta a fikce

Harper má nový případ. Vypadá to, že výzkumná skupina, která má za cíl napodobit Filipův efekt, jej napodobuje tak bravurně, že se jim pomalu začíná vymykat z rukou. Respektive víra v něco nadpřirozeného, v poltergeista stvořeného jen jejich společnou myslí, nejspíš vytvořila něco, co je začíná pronásledovat.

Jenže když je jeden z členů skupiny, který byl do skupiny nastrčen, aby některým paranormálním úkazům napomohl, nalezen mrtvý ve svém bytu, už nejde jen o výzkum. Poltergeist se stává živým a může napadnout kteréhokoliv z nich.

Překlad

Český překlad byl o poznání lepší než v prvním díle. Věty nebyly těžkopádné, nedocházelo k nesrozumitelnému významu slov či jiným krkolomnostem. Sice jsem se tu a tam zastavila u nějaké přesmyčky nebo malé chybičky, ale jinak byl krásně zachován spád děje.

Postřehy a pocity

Nemůžu si pomoct, ale Harper mi opravdu připadá jako ledová královna. Ono je trefné, že ji tak někdo v knize dokonce označí. A já nemůžu nic jiného než souhlasit. Někdy mi od Harper chybí jakýkoliv projev citů. Sice tu jsou náznaky, že úplně marná a bez emocí není, ale i přesto mi přijde po většinu času až příliš chladná a zaměřená jen na práci. Těžko říct, jestli ji takto změnila ona nehoda, díky níž se dostává do Šera, nebo už taková bývala dříve.

Ostatní postavy tohoto dílu se vzájemně s příběhem výborně doplňují. Nikdy tak úplně nemůžete vědět, co vás čeká. Všichni hrají svou hru a trumfy či kostlivce ve škříni odhalují až postupně. Na můj vkus tam bylo málo Quintona. Tak nějak tajně doufám, že by se mezi ním a Harper mohlo dít i něco jiného než jen čistě pracovní vztah. Myslím, že by to příběh celkově oživilo.

Hodnocení

Poltergeist je rozhodně daleko lepší než předchozí díl. Co se týče samotnému příběhu i překladu. Na knize bylo poznat, že autorka hodně zkoumala problematiku poltergeistů a pokusů. Její nashromážděné poznatky tak navodily dosti reálnou atmosféru, která by i bez zmínek o Šeru fungovala poměrně dobře.

Osobně velice příjemné překvapení. Výborná detektivka s příměsí paranormálna. Škoda jen, že se autorka věnuje hlavně rozuzlení příběhu. Sice někdy nakousne něco z Harpeřina osobního života, ukáže i jinou její stránku, přesto se nějaké romance zase tak nedočkáme. To ale neznamená, že v budoucnu nebude. Uvidíme, necháme se překvapit. Knize tak dávám 4 hvězdičky a těším se na další díl.

Poltergeista si můžete objednat na stránce nakladatelství FANTOM Print.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FANTOM Print za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

4 Responses

  1. moira napsal:

    páni, to je stručná recenze. Ale výstižná. 😀
    Souhlasím skoro ve všem, jen… jop, Harper možná je ledová královna, ale mně to docela vyhovuje. Mám raději knihy, které se věnují ději spíše než vztahům, asi tak. :))
    moira recently posted..Poltergeist – Kat RichardsonMy Profile

    • Syki napsal:

      Jistá stručnost byla cílem, nebudu prozrazovat dílčí cíle zápletky, to by pak už nebylo ono 🙂 Ta chladnost hrdinky mi někdy prostě při čtení vadila, raději mám vřelejší osoby.

  2. Aires napsal:

    Pěkná recenze a že je malinko stručnější vůbec nevadí, aspoň se můžeme těšit na odhalování zápletky, děje a nějaké to překvapení 🙂 Ledové královny mi vyhovují, pokud ovšem občas také roztají..Tak jsem zvědavá, jestli někdy roztaje i Harper 🙂

    • Syki napsal:

      Tak tak, ještě bych se do toho zamotala a nechtíc vyzradila něco, co bych neměla. Takhle si člověk knihu užije víc, než aby věděl, co se bude dít a proč. A doufám, že Harper jednou roztaje, jinak to s ní bude k nevydržení. Samá práce 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..