>Devátá stezka

>

český cover
Autor: Meg Cabot
Český název: Devátá stezka
Originální název: Ninth Key
Knižní série: The Mediator
Díl: druhý
Žánr: fantasy, mediátor, duchové

Česká anotace: Šestnáctiletá středoškolačka Susannah Simonová viděla svého prvního ducha, když jí byly dva roky, ale teď už není ani dítě, ani blázen. Přesto se její svět hemží nešťastnými zbloudilými dušemi, které potřebují pomoc, aby se dostaly tam, kam jim je souzeno odejít.

A pomáhat jim je právě úkolem mediáotrů, lidí, kteří mají vzácnou schopnost vidět a hovořit se zesnulými. Navenek je ovšem Suze normální holka, která touží po docela obyčejných věcech: aby byla ve škole oblíbená, aby kvůli ní maminka nemusela brečet do polštáře, aby ji konečně někdo políbil.

Zdá se, že řízek Tad Beaumont, se kterým se Suze seznámí na večírku, by mohl být žhavým kandidátem na roli učitele líbání. Jenomže vzápětí se v Suzeině ložnici objeví zoufalá mrtvá žena, která potřebuje doručit podivné poselství jeho otci. A když Suzeina přítelkyně Cee Cee zkusí dotyčného „projet“ internetovým vyhledávačem, zjistí, že bohatý podnikatel Beaumont měl podezřele dobré důvody přát si smrt několika lidí, kteří v minulosti beze stopy zmizeli…

Tadova otce ovšem Suzeina schopnost komunikovat se zesnulými fascinuje. Zdá se, že se při touze navázat kontakty se svými oběťmi nezastaví před ničím…

Nakladatel: Euromedia Group – Knižní klub
Počet stran: 200
Vazba: Vázaná
ISBN:80-242-1160-2
Vydání v USA: 2001
Vydání v ČR: 2004

Moje hodnocení:

Moje hodnocení originální obálky:

1. verze

2. verze

Moje hodnocení české obálky:

Datum četby: dlouho dlouho tomu jest… 2004… a česky…

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: pořád ten Jesse

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
A ta zpropadená anotace zase popsala skoro celý děj knihy. Suze se už v novém městě zabydlela, snaží se vycházet se svými novými bratry (ten nejmladší ví, že dokáže něco, co obyčejní lidé ne) a stejně tak nějak žít-nežít se svým spolubydlícím, přitažlivým… ale duchem… Jessem.

Suze se pokouší vyřešit další úkol svým vlastním způsobem. Má totiž najít Zrzka a říct mu, že to nebyla jeho vina. A tak se snaží najít někoho, komu se říká Zrzek a vyřídit mu důležitou zprávu. I v takto zdánlivě jednoduchém úkolu se najde něco nebezpečného. Jistý „Zrzek“ Beaumont si totiž myslí, že je upírem… a taky se tak chová.

A i když se Suze tak trochu zabouchne do jeho syna, což se tedy vůbec nelíbí Jessemu, nemá jejich vztah žádného dlouhého trvání. Protože jeho strýc se ukáže jako vraždící psychopat, který má zalubem momentálně sprovodit ze světa právě Suze. A ta si to samozřejmě nenechá jen tak líbit.

Volné pokračování prvního dílu nás opět zavede do městečka ve slunné Kalifornii a do dobrodružného života hlavní hrdinky Suze, která pro ostré slovo nechodí zrovna daleko. Knížka má své čestné místečko v mé knihovničce a její vazba je za ta léta už pěkně ošmataná 😀

Meg neztrácí šmrnc a pokračuje dál… Doporučuju všem, kteří četli první díl a chtějí se dozvědět, jak se vztah Suze a Jesseho může či nemůže dále vyvíjet.

Je to moje srdeční záležitost…

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..