RC review: Dech

Autor: Sarah Crossan
České datum vydání: 4.4.2013
Knižní série: Dech
Díl: první
Žánr: dystopie
Nakladatel: Baronet

Česká anotace: Nic pro nás není tak přirozené jako dýchání. Představte si ale svět, ve kterém si jen privilegovaní mohou koupit dostatek kyslíku k tomu, aby mohli tančit či si zahrát obyčejný fotbal. Svět, kde chudí jen stěží zaplatí účet za vzduch nezbytný k životu. Svět, v němž po netušené katastrofě přežívá zbytek obyvatel v hermeticky uzavřených městech s vlastní atmosférou. Pustou planetu Zemi, kde nejvzácnějším rostlinným druhem je obyčejný strom.

Právě v takovém světě žije Alina, Bea, Quinn a jejich přátelé. Od ostatních mladých lidí se liší svou přemýšlivostí a odvahou něco ve svém okolí změnit. Odvahou nadechnout se jinak než druzí – svobodně.

Co se stane, když vám dojde dech?

Říkali jste si někdy, jaký by byl náš svět v případě katastrofy? A je jedno, pokud by šlo o katastrofu živelnou nebo lidské selhání. Mayové předpovídali konec světa už na konci roku 2012, ale ještě pořád tu jsme – jenom tedy máme už pátý měsíc prosinec a hromadu sněhu. Představovali jste si, jaké by to bylo, kdyby například došel dýchatelný kyslík? Právě na tuhle možnost vám možná odpoví kniha Sarrah Crossan.

Sarah je Irka, která získala titul z filozofie a literatury a teprve později se vrhla na dráhu učitelky angličtiny a dramatu na univerzitě v Cambridge. Ke psaní na plný úvazek přešla až po té, co se na školách snažila více zpropagovat kreativní psaní. V roce 2003 obdržela magisterský titul v kreativním psaní na univerzitě ve Warwicku. V současné době žije v New Yorku v Americe.

Fakta a fikce

Představte si, že žijete v místě s omezeným přístupem dýchatelného vzduchu. Představte si, že cokoliv, co za den vydýcháte, se pečlivě měří a vy pak podle toho dostáváte účet k zaplacení. Představte si, že nemůžete políbit toho, koho máte rádi, jinak tím spotřebujete větší množství vzduchu, který si nemůžete dovolit. Představte si, že můžete dřít od rána do večera a stejně si nebudete moci dovolit to, co bohatí a privilegovaní. Představte si, že se nebudete moci svobodně nadechnout. Myslíte si, že je to hloupost?

Pro Beu, Quinna a Alinu je to každodenní život. Každý jej prožívá jinak. Každý má jiné starosti. Každý má jiné cíle. Přesto je souhra náhod svede dohromady a od té chvíle už nic nebude stejné. Zatímco Quinn žil vždycky jako privilegovaný, Bea v rodině pomocníků a Alina o své rodiče nedávno za záhadných okolností přišla, okolo nich se točí kolečka soukolí tak nebezpečného, že jeho odhalení je může stát život.

Překlad

Český překlad knihy se mi líbil. Nepamatuju si na žádné jazykové kiksy, na které bych v knize narazila. Možná to bylo dáno také vlnou mého nadšení ze zjištění, že se v knize objevuje postava jménem Petra. I když to vypadá jako malichernost, už jenom tohle mě ohromně potěšilo, protože postav nesoucí mé jméno (ať už jde o kladné nebo záporné postavy) v knihách moc není. Takže za mě určitě už bod jen za to jméno. Nehledě na to, že Petra byla hodně… zvláštní postava.

Postřehy a pocity

I když jsem si hned od začátku ze všech tří hlavních postav nejvíce oblíbila Beu hlavně proto, že mi je podobná, postupem času jsem se spřátelila i s Quinnem a Alinou. Líbí se mi, že můžeme vnímat jeden příběh z různých směrů a znát tak i ty věci, které by nám jindy zůstaly utajeny. Takhle docela dobře víme o tom, jak to chodí na třech stranách – u bohatých a privilegovaných prémiů, u chudších pomocníků a částečně později také u členů odboje. Přitom stále nemáme stoprocentní přehled o všech zákoutích a tajemstvích.

Ty nám autorka odhaluje hezky kousek po kousku. Svůj svět vytvořila na lehce představitelné myšlence budoucího vývoje a skázy světa. Klade ty správné otázky i patřičný důraz na lidské chování. Ať už během překvapivé katastrofy v podobě Zlomu, nebo později v rámci přežití. Častokrát jsem se při čtení přistihla, že sympatizuji s jednou i druhou stranou, protože slova, která občas postavám plynula z úst, měla výraznou hloubku. Nutilo vás to přemýšlet nad tím, jak svět vypadá teď a jak se chováte vy. A to já mám v knihách opravdu ráda.

Hodnocení

Na tuhle knihu jsem byla zvědavá už dlouho a přestože jsem měla ze začátku jisté obavy z toho, jestli se mi bude kniha líbit, po dočtení jsem rozhodně nebyla zklamaná. Ačkoliv nejde o příliš akční kousek, vše bohatě vyrovnalo střídání pohledů tří hlavních postav a celkové vystavění příběhu ležící na jedné chybě, která uvedla lidstvo do uzavřených kyslíkových kapsulí. Jenže co to bylo za chybu, a jak vypadá zbytek světa, se nejspíš dozvíme až v pokračování, což je velice chytrý tah.

Sarah Crossan se se svou dystopickou knihou poprala více než dobře. Příběh plyne hezky sám a vy tak jen tajíte dech nad tím, co se bude dít na dalších stránkách, protože i když vše vypadá poměrně jednoduše, nouze o zajímavé zvraty a odhalení rozhodně není. A po dočtení ve vás zůstane jakási prázdnota, kterou byste nejraději hned teď vyplnili pokračováním, protože toužíte zjistit, co se bude dít dál. Knize tak dávám 4 hvězdičky a jsem zvědavá, co si pro mě autorka přichystá dál. Něco mi říká, že ještě nevytáhla všechna esa z rukávu.

Dech si můžete objednat na stránkách nakladatelství Baronet.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutou ARC této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

5 Responses

  1. Spirit napsal:

    Hmm, rozhodně si Dech chci, už jen kvůli tvojí recenzi, přečíst co nejdřív!
    Ten námět se mi strašně líbí a střídání pohledů jsem si taky v poslední době zamiloval. Navíc tady jsou rovnou tři, což rozhodně bude zajímavé. 🙂
    Snad se k tomu časem dostanu, teď tu bohužel mám ještě kilometrové mrakodrapy jiných knih. 😀
    Spirit recently posted..Blogspirace / 2My Profile

  2. Rodaw napsal:

    Tuhle knížku bych si moc ráda přečetla :))

  3. Lenka napsal:

    Opravdu povedená recenze, hned si toužím knihu přečíst. 🙂
    Lenka recently posted..Waiting on Wednesday – 14.My Profile

  4. JuliaR napsal:

    Skvělá recenze! 🙂 Na Dech se velmi těším- musím ho mít doma! 😀 🙂
    JuliaR recently posted..It’s time for YouTube (part.3)My Profile

  5. Desirée Lydon napsal:

    Zaujala mě, určitě se po tom podívám 🙂
    Desirée Lydon recently posted..„Kiss me“ dressMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..