Nespoutaná Aljaška

Autor: K.A. Tucker
Originální název: The Simple Wild
Český název: Nespoutaná Aljaška
Knižní série: Aljaška (Wild)
Díl: první
Věková hranice: 18+
Žánr: new adult, romance, humor
Moje hodnocení: 4 hvězdičky

Když byly Calle dva roky, odstěhovala se do Toronta se svou matkou, která si nedokázala zvyknout na způsob života na Aljašce. Od té doby Calla svého otce neviděla. Dnes je jí dvacet šest let a žije typický velkoměstský život. Jednoho dne ji kontaktuje otcova kamarádka a sdělí jí, že je otec vážně nemocný. Calla se rozhodne po letech vrátit do rodného města.

Vydává se na cestu, která jí v mnoha ohledech otevře oči – na Aljašce pozná úplně jiný život, než na jaký byla zvyklá. Život, který je svým způsobem velmi prostý, ale rozhodně ne jednoduchý.

Jonah, talentovaný bush pilot a pravá ruka jejího otce, si neumí představit, že by se z Aljašky odstěhoval. O Calle, dívce z města, nemá vysoké mínění. Je přesvědčený, že je tak rozmazlená a zhýčkaná pohodlím, že se nedokáže vypořádat se životem v divočině. Přesto mezi nimi navzdory původním antipatiím postupem času vzniká přátelství. Nebo se snad jedná o hlubší cit?

Nakladatel: K.A. Tucker Books Ltd. (EN), Red (CZ)
Počet stran: 390 (EN), 344 (CZ)
Vazba: Brožovaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 7.8.2018
Vydání v ČR: 4.10.2023

Datum četby: 3 dny, září 2024, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Moc se mi to líbilo, ale ty chyby v překladu i v grafickém zpracování mi to zkazily.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autorky

Můj názor: Jsem moc ráda, že jsme se v českém překladu dočkali další romantické série od K.A. Tucker, jejíž knihy mám ráda a zatím mě nezklamaly. Trochu mě ale překvapilo, jak hrubá kniha je a jak malé písmo vlastně má. Není to zrovna romance, kterou slupnete na jedno posezení, aniž byste u ní museli moc přemýšlet. Tady jde totiž o jeden životní příběh. A to je velice příjemná změna.

Calla je sice taková ta klasická městská holka, která nemá s životem v divočině žádnou zkušenost, ale na druhou stranu se se vším docela obstojně popere a nenechá si od Jonaha všechno líbit. A upřímně nechápu, jak je možné, že ji svým chováním nevytáčel daleko víc, protože já bych bouchla už dávno.

Pokud hledáte slow burn romanci a příběh, který nestojí jen na lechtivých scénách, určitě si přijdete na své. Tady se totiž řeší vzájemný vztah mezi Callou a jejím otcem, s nímž se naposledy viděla, když jí byly dva roky, a mluvila s ním před dvanácti lety. Je to příběh plný pochopení, odpuštění, učení se novým věcem a odhalování krás divoké Aljašky. Docela si to dokážu představit jako romantický film, co si ráda pustím opakovaně.

Kniha se čte neuvěřitelně lehce a příběh hezky odsýpá. Sice si musíte zvyknout na řadu vnitřních rozhovorů a vzpomínek na jednotlivé životní události a zkušenosti, ale ono to k tomu tak nějak patří. Všechny postavy si mě získaly a tu tam mi ukápla slza. Líbilo se mi, že je to opravdu příběh ze života, který není nějaká vysněná pohádka.

Jen se teda přiznám, že jsem si při čtení často pletla Jonaha a Johanem 😀 Taky musím poznamenat, že mi vadily chyby v překladu a nekonečné chyby v grafickém zpracování knihy, kdy často chybí správně umístěné uvozovky u přímé řeči, takže nevíte, co je dialog a co je jen vnitřní monolog Cally. A to mi to čtení výrazně ztížilo. A i když je česká obálka krásná, nechápu, proč je na ní blondýnka, když je Calla brunetka. Trochu úlet.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..