Filmová recenze: Dívka a moře

Film natočený podle knihy Glenna Stouta o životě a úspěchu Trudy Ederleové, která jako první žena na světě přeplavala Kanál La Manche. Narazila jsem na něj na Disney+, když se objevil v novinkách.

Režie: Joachim Rønning
Scénář: Jeff Nathanson
Kamera: Óscar Faura
Hudba: Amelia Warner
Hrají: Daisy Ridley, Tilda Cobham-Hervey, Stephen Graham, Kim Bodnia, Jeanette Hain, Ethan Rouse, Bashar Rahal, Christopher Eccleston, Sian Clifford, Lilly Aspell

Ve filmu Dívka a moře se představí Daisy Ridley v roli vynikající plavkyně, která se narodila v New Yorku v roce 1905 do rodiny imigrantů. Díky neochvějné podpoře své starší sestry a trenérů překonala překážky a nevraživost patriarchální společnosti, prosadila se v olympijském plaveckém týmu a dosáhla ohromujícího úspěchu – přeplavala 21 mil (19,3 km) z Francie do Anglie.

Psal se rok 1926 a stále ještě platilo, že sukně musí sahat pod kolena a sport se pro ženy nehodí. Přesto se našla jedna odvážná americká dívka, která uvedla v úžas celý svět, když jako první žena v historii lidstva přeplavala Lamanšský průliv a překonala dosavadní rekord téměř o dvě hodiny.

Jmenovala se Trudy Ederleová a její výkon byl – a dosud je – srovnatelný s výstupem na Mount Everest. Po návratu do Spojených států se rázem stala nejslavnější ženou světa – a stejně rychle upadla v zapomnění.

 

 

Poprvé jsem si filmu všimla díky reklamě na FB o tom, že se film brzy objeví na streamovací platformě Disney+ a i když jsem kupodivu věděla, kdo Trudy byla a co dokázala, nečekala jsem, že se někdy dočkáme i filmu. Taky mě zaujalo, že do hlavní role obsadili Daisy, kterou většina fanoušků Star Wars díky její roli docela odsoudila. A i když se objevila v dalších zajímavých rolích, nikde extra nezazářila. Až tedy tady.

Příběh Trudy je uchvacující od začátku dokonce, protože i když víte, co se jí povedlo, celá její cesta zase tolik známá není. Nebo alespoň pro mě nebyla, protože jsem knihu nečetla. Film jsem si ale užila od začátku do konce. Skvělé herecké výkony, skvělá scenérie, úžasná hudba. Ty dvě hodiny utečou neuvěřitelně rychle.

Další z filmů o tom, že když máte nějaký vysněný cíl a pevnou vůli, dokážete i nemožné. Hlavně když jste žena, kterou všichni podceňují a nevidí ji jako sobě rovnou. Skvělý film.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..