Co koupit na Vánoce (1)

Jelikož se nám rychle blíží Vánoce a protože mi přišlo několik dotazů na to, co za knihy koupit svým nejbližším, řekla jsem si, že z toho rovnou udělám článek. Mé rady jsou ovšem čistě subjektivní, takže se mnou můžete řídit, ale taky nemusíte… třeba vás ale svými tipy alespoň někam nasměřuju.

Původně jsem chtěla napsat jeden článek, ale když jsem začala psát, bylo toho nějak moc. Což u mě začíná být docela klasika.

Co dětem (10 – 15 let)

S dětmi je ta potíž, že málokteré čtou, pokud je k tomu nevedou sami rodiče anebo je to nebaví samotné. Přiznejme si to, technologie vládne a většina z nich touží spíše po novém mobilu, počítači (teď vedou i tablety), počítatoových hrách a tak dále. S knihou u málokterého dítěte pochodíte. Ale přesto bych to neviděla jako zabitou věc. Co bych já osobně z vlastní zkušenosti doporučovala?

Harry Potter (J.K.Rowling) – tohle je pro mě klasika všech dětských klasik a když přijde na knihy pro děti, nedám na ni dopustit. V dětství jsem si toho díky ní užila plno dobrodružství a je vhodná jak pro kluky, tak i pro holky. Kdo by nechtěl mít nějaké to magické nadání? Navíc v dětech dokáže probudit fantazii.

Percy Jackson (Rick Riordan) – na Percyho nedám dopustit a myslím si, že dosti bravurně své čtenáře seznamuje s řeckými i římskými bohy a mytologií. Mě osobně antické báje už jako malou fascinovaly. Lví podíl na tom ovšem mělo i sledování Xeny a Herkula. Klukům se bude líbit, s jakými obludami se Percy potýká, holkám zase to, že dokážou být stejné hrdinky jako kluci.

Podzemí (Roderick Gordon, Brian Williams) – tuhle sérii jsem sice ještě nečetla, ale vím, že je mezi dětmi dost oblíbená. Je v ní ta správná kombinace dobrodružství a tajemna.

Správná pětka, Hádanka, Kamarádky (Enid Blyton) – knihy Enid jsem v dětství milovala. Dokázala ve mně probudit mé detektivní já a spolu s dětmi jsem pátrala a luštila. Sérii Kamarádky bych spíše doporučila dívkám.

Hoši od Bobří řeky, Rychlé šípy (Jaroslav Foglar) – právě Foglarovky ve mně provudily lásku k živé přírodě a prázdninovému dovádění v lese, kdy jsem stavěla bunkry, zdrhala před divočákem a potichoučku pozorovala, jak se na pasece pase srnka. Foglarovky ve mě probudily mou drzou stránku. Těžko říct, jak Foglarovy knihy bude vnímat dnešní mládež, přesto patří mezi jedny z nejlepších knih našeho fondu.

Dva roky prázdnin, Cesta do středu země, Patnáctiletý kapitán (Jules Verne) – Verne byl bezesporu geniální. Holky nejspíš jeho knihy tolik nepohltí (i když mě ano), ale klukům se určitě bude líbit jeho futuristický pohled.

Samozřejmě existuje celá řada dalších knih, které by se dětem mohly nadělit pod stromeček. Ony si ostatně i samy řeknou, pokud po něčem budou toužit. Ale pokud jim nějakou knihu chcete dát a pořád tápete a chcete jim dát něco kvalitnějšího, třeba jsem vám dala nějaké tipy. Pokud opominu Percyho a Podzemí, jde o knihy, které jsem četla jako malá a které mi pomohly rozvinout jak fantazii, tak i slovní zásobu. Sice nemluvím jako kniha a častokrát ani já nezajdu pro sprosté slovo daleko (přece jenom je Karvina kraj razovity a s ničim se nesere), ale myslím, že to jsou právě knihy v dětství (a potažmo i dospívání), co modelují dětskou osobnost do budoucna.

Pokud patříte mezi prarodiče, rodiče, tetičky, strýčky, ségry a bráchy a už jste třeba dětem něco koupili a nebo máte nápady, co byste třeba koupili, podělete se o své tipy v komentářích. Vím, že někteří ze čtenářů budou vděční.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

4 Responses

  1. Bastera napsal:

    Skvěle vybrané, takové typy bych asi také zvolila 🙂 Percyho jsem ještě nečetla ta ostuda 🙂 Nevím, zda se Ti jeden komentář uložil, psala jsem, jestli bys byla tak hodná a podívala se na moje recenze a řekla mi, co si o nich myslíš, byla bych Ti moc vděčná za Tvůj názor, protože Tvého názoru si cením 🙂
    Bastera recently posted..Recenze: Spící spravedlnost (RC)My Profile

    • Syki napsal:

      Uložil, dokonce jsem ti odpověděla 😀 Jestli chceš, abych ti názor na něco spíš poslala na maila nebo napsala k recenzi?

      • Bastera napsal:

        Jéé díky za odpověď, já to totiž někam napsala a odklikla nějak rychle a pak jsem nevěděla, jestli se to vůbec odeslalo a hlavně jsem si nemohla vzpomenout, kam jsem to vlastně napsala 😀 To je mi popravdě asi úplně jedno, jak chceš Ty 🙂
        Bastera recently posted..Dárky (Vánoce jsou zase tady 3.)My Profile

  2. Jass napsal:

    V „dětské“ literatuře stále ještě pokulhávám… četla jsem jenom Harryho pottera no a nějaké ty Vernerovky, momenti ty kluky od bobří řeky jsem četla, ale to už je trochu dýl… NO a percyho si chci rozhodně přečíst, ale ještě jsem se k tomu nedohrabala… No tak to jsem na tom ještě dobře, protože když jsem porovnávala tenhle seznam s tím následujícím tak jsem si říkala, to jsem divná, nebo jsem ze svojí věkové kategorie nečetla v podstatě nic a četla jsem jenom ty pro ty starší 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..