Filmová recenze: Irský zázrak

Florence Pugh jsem si docela oblíbila a když se na Netflixu objevil film s ní, řekla jsem si, že ho nemůžu vynechat, protože vypadal zajímavě. Ale tak nějak jsem nevěděla, co mě čeká.

Režie: Sebastián Lelio
Scénář: Alice Birch, Sebastián Lelio
Kamera: Ari Wegner
Hudba: Matthew Herbert
Hrají: Florence Pugh, Elaine Cassidy, Niamh Algar, Ciarán Hinds, Toby Jones, David Wilmot, Tom Burke, Ruth Bradley, Brían F. O’Byrne, Dermot Crowley

Zdravotní sestra Lib Wright, profesionálka vycvičená samotnou Florence Nightingal, přijíždí v polovině 19. století na irský venkov, kde žije údajně zázračná jedenáctiletá dívka Anna.

Už po čtyři měsíce nesnědla jediné sousto, a přitom se těší dobrému zdraví. Lib je pověřena lékařským výborem, aby odhalila domnělý podvod, zdá se však, že dívka nic nepředstírá.

Je to skutečně zázrak? Anebo za tím stojí fanaticky zbožná rodina? Lib se s Annou velmi sblíží, a proto ji vyděsí, když se její stav začne náhle rapidně zhoršovat…

 
 

 

I tento filmový kousek na Netflixu vychází z knižní předlohy, tentokrát jde o knihu Zázrak od Emmy Donoghue, která vyšla v českém překladu. Ani tu jsem ale nečetla, takže jsem do toho šla se zájmem… a postupem jsem nevěděla, co se tam vůbec děje.

Tohle je totiž jeden z těch filmů, na který musíte mít náladu. Zápletka je sice docela jasná, ale její rozuzlení krapet nečekané. Celý film je totiž pojat docela umělecky. Dlouhé záběry na hlavní hrdinku, které to neustále šrotuje v hlavě. Výrazná hudba, co dokresluje celé dramatické vyznění filmu. Zvláštní dialogy, jenž vám toho po většinu času nic moc neřeknou. Dohromady to je spojeno ve film, u něhož jsem na konci nějak nevěděla, co mi vlastně chtěl říct.

Irský zázrak je zvláštní film. Až do samotného konce nebudete vědět, jak to vlastně všechno dopadne. Florence Pugh to celé skvěle táhne a už jen díky ní by vám to nemělo uniknout.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..