A zrodí se píseň

Autor: Samantha Shannon
Originální název: The Song Rising
Knižní série: Kostičas (The Bone Season)
Díl: třetí
Žánr: fantasy, scifi, dystopie, paranormálno, magie, zvláštní schopnosti, duchové
Moje hodnocení: 4 hvězdičky

Po krvavé bitvě v Kruhu z růží je Paige Mahoneyová jako Kmotryně v neustálém ohrožení. Stabilizace roztříštěného londýnského podsvětí, kterému nyní vládne, bude složitější, než se kdy zdálo.

Paige netuší, že její vládu může velice brzy ukončit zavedení zdokonaleného detektoru Senshield. Jeho vylepšená verze už dokáže rozpoznat první tři řády jasnovidnosti, což pro komunitu vidoucích a světa, v němž žijí, znamená jistou zkázu…

Nakladatel: Bloomsbury (EN), HOST (CZ)
Počet stran: 363 (EN), 423 (CZ)
Vazba: Brožovaná (EN), vázaná (CZ)
Vydání v USA: 7.3.2017
Vydání v ČR: 4.10.2017

Datum četby: 4 dny, červenec 2022, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Panejo… to jsou zvraty.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autorky

Můj názor: Jsem ráda, že jsem měla možnost se po dočtení druhého dílu mohla hned vrhnout na ten třetí. Protože konec druhé knihy byl pořádný cliffhanger a šokující zvrat, který jsem rozhodně nečekala.

Příběh plynule navazuje tam, kde skončil, i když se pak trochu v čase posuneme, ale jen mírně. Bez zbytečně většího vysvětlování zjistíme, jak teď funguje Vidořád a jak se Paige popasovala s novou rolí Kmotryně. Situace pro vidoucí je o chlup horší, Senshield začíná být vážná hrozba, vidoucí jsou poměrně na ráně a není jisté, kde se nepřítel může objevit příště. Proto je potřeba najít co nejrychleji jádro Senshieldu a zničit jej. A nebyla by to Paige, aby do všeho nešla po hlavě a s plnou vervou.

V tomto díle mi čím dál tím víc přišlo, že se Paige až moc všechno daří, i když častokrát dostane pořádnou nakládačku, kterou by obyčejný smrtelník nemohl přežít. Irské buňky jsou asi silnější než buňky ostatních, a tak se stále drží na nohách… jakž takž. Na druhou stranu se příběh stává temnější a temnější. S vidoucími to nevypadá dvakrát zářivě a dozvídáme se také víc a víc informací i o ostatních postavách, abychom si je zamilovali nebo je naopak nesnášeli až do morku kostí.

Je na knize i příběhu vidět, že má autorka vypsanější styl a že stále schovává v rukávech esa, kterými dokáže vyrazit dech. Zvrat posledních kapitol mě nechal na trních až do posledních stránek. Přiznám se, že jsem to opět nečekala a že je zajímavé, jak se každá kniha ubírá jiným směrem, přitom nezakopává, jen je hlavní hrdinka občas až moc nepřemožitelná. Ale ono to už tak občas bývá. Ječtě že je vedle ní Strážce s planoucíma očima, co umí zachránit situaci.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..