V únoru 2022 vychází – 3. část

Třetí část přehledu knih, které mě zaujaly.

~ Česko ~

Sedm let temnoty
Čong Judžong

16.2.2022
HOST

Jak daleko jsou lidé schopni zajít, aby se mohli pomstít? Když je v přehradě Serjong kousek od zapadlé korejské vesnice nalezena mrtvá mladá dívka, policie okamžitě zahájí vyšetřování. Současně s tím se tři muži ocitají uprostřed důmyslné hry na kočku a myš. Dívčin otec Jongdže a dva zaměstnanci ostrahy z vodohospodářské správy mají ohledně oné noci každý co skrývat. Všichni se snaží vypátrat, co se dívce stalo, aniž by prozradili svá pečlivě střežená tajemství.

Otevřená konfrontace na přehradě vyústí v obrovskou tragédii, jeden z mužů je obviněn z vraždy a poslán do vězení. Sedm let žije Sowon, syn odsouzeného, ve stínu otcova šokujícího, nevysvětlitelného zločinu. Kamkoli přijde a cokoli udělá, všude ho vnímají stejně: je synem masového vraha. Jakmile Sowon obdrží balíček slibující vysvětlení toho, co se tenkrát u přehrady Serjong stalo, musí čelit nebezpečí, o němž dosud neměl ani ponětí.

V zahradě zášti
Camilla Bruce

16.2.2022
Fobos

V Chicagu se o ní leccos povídalo. Dobrým sousedům v Indianě se možná občas něco nezdálo, ale kdo by čekal něco zlého od dobromyslné vdovy, které v životě nepřálo štěstí, je vzorná matka a poctivě chodí kostela? Kdyby jen věděli, čím prošla… Muži k ní přijížděli plni očekávání a nadějí s celým svým majetkem, avšak odjíždět je nikdy nikdo neviděl. Belle Gunnesová na farmě v La Porte totiž dávno přišla na to, že muži nejsou složití. Že žena se na tomhle světě musí o sebe postarat sama. A že nesmí zaváhat a pohrdnout jakýmikoli prostředky, třeba i krvavými, jinak nedosáhne toho, po čem touží a co si zaslouží.

Tři drsné lekce (Klub zavázaných očí #2)
Nikki Sloane

16.2.2022
Red

Jsem žena, které muži platí tisíce dolarů, aby s ní mohli spát. Dělám to, co miluju a v čem jsem tak dobrá. Pak se ale objeví on a hodí na stůl třicet tisíc dolarů. Chce si povídat. A líbat se. A vzít mě s sebou domů. Za jedinou noc mi tenhle muž obrátí svět vzhůru nohama a přinutí mě porušit všechna pravidla, podle kterých jsem do té doby žila, abych si udržela muže od těla. Uštědří mi několik tvrdých lekcí, ze kterých plynou tři hlavní ponaučení. Nikdy ho neprovokovat. Nestanovovat mu hranice. A nemyslet si, že si můžu vybrat, koho budu milovat.

Vězeňkyně koruny (Kroniky Dasnarie #1)
Jeffe Kennedy

16.2.2022
Fantom Print

Princezna Jenna byla vychována v největším luxusu – a nevědomosti. Byla však vyškolena v tom, jak se žena může dostat k moci. Když jsou ohlášeny její zásnuby, je připravena vydat se na cestu intrik, které ji mají proměnit z pouhé ozdoby v královnu. Jenže muž, jehož Jenně určili za manžela, není prostoduché princátko. Je to monstrum v lidské kůži a Jenně je od chvíle, kdy složí svatební slib, jasné, že život pod jeho nadvládou bude plný děsu. Jestli chce přežít, musí se nějak osvobodit – a pro princeznu narozenou do hebké klícky je putování do studeného, tvrdého království cestou vskutku nebezpečnou…

Jax (VIP #3)
Kristen Callihan

23.2.2022
Baronet

Moje první setkání s Jaxem Blackwoodem nedopadlo zrovna nejlépe. Na svou obranu chci ovšem říct, že jsem netušila, že je to právě Jax Blackwood – kdo by taky čekal, že v supermarketu potká legendárního rockera? Navíc se mi chystal přebrat poslední kelímek mátové zmrzliny s kousky čokolády. Asi jsem to měla nechat být, jenže mě domýšlivě vyzval, ať si tu zmrzlinu vezmu. A tak jsem ho políbila a kelímek mu obratně vytrhla z ruky. Jasně, bylo to ode mě trochu pod pás, ale zoufalé časy… Znáte to.

Nečekala jsem, že se z něj vyklube můj nový soused. Zdůrazňuju, že pěkně otravný soused, protože ho bavilo připomínat mi, že mu dlužím zmrzlinu, a zároveň neodolatelný soused, který moc rád hraje ve svém obývacím pokoji na kytaru dočista – a nádherně – nahý. Měla bych se mu vyhýbat, jenže vyhýbat se Jaxovi dost dobře nejde – ne když mě dokáže rozesmát i rozpálit. Jsme jen sousedé a ani jeden z nás na lásku nevěří, mohli bychom však být mnohem víc. Mohli bychom mít jeden druhého.

Led
John Kare Raake

23.2.2022
Vendeta

Bývalá elitní vojačka Anna Auneová doprovází stárnoucího profesora Daniela Zakariassena na expedici k severnímu pólu. Uprostřed polární noci jsou probuzeni signální světlicí vystřelenou pravděpodobně z nedaleké čínské arktické základny. Ve chvíli, kdy se vydají zjistit, co se stalo, se otevírá strhující příběh plný napětí, nenadálých zvratů a překvapení.

K čemu vlastně na čínské základně došlo? Co je pravým cílem zkoumání čínských i norských vědců? V temnotě uprostřed zuřící bouře není kam uprchnout a kde se ukrýt, a tak se záchranná výprava mění v boj o přežití. Podaří se nesourodé dvojici včas vypátrat skutečného vraha? A jak do souboje dobra a zla zasáhne sám led, pokrývající severní pól? Úspěšný norský scénárista John Kare Raake napsal strhující akční thriller, v němž najdete vše, co se dá od severské detektivky očekávat: vzrušení, napínavé scény, neobvyklé prostředí věčného ledu a sněhu, poutavé charaktery se složitou minulostí – a hlavně strhující čtení, které vás pohltí od první stránky.

Ztracena v bílém šumu
Javier Castillo

23.2.2022
Vendeta

New York, rok 1998, největší průvod ke Dni díkůvzdání na této planetě. Uprostřed davu rodičů s natěšenými dětmi se schyluje k tragédii… Jedno klopýtnutí a život Aarona a Grace Templetonových se navždy promění, když se v tlačenici ztratí jejich tříletá dcerka Kiera. Rozbíhá se horečné pátrání po celém městě s jediným výsledkem: v koutě jsou nalezeny Kieřiny vlásky a oblečení. Léta plynou, pátrání se dostalo do slepé uličky, ale v den Kieřiných osmých narozenin kdosi nechá zdrceným rodičům ve schránce videokazetu, na které je v jediné minutě zachycena Kiera, jak si poklidně hraje s domečkem pro panenky.

Otázka „Kde je Kiera Templetonová?“ nezneklidňuje jen její rodiče a policii, ale přitahuje chorobnou pozornost médií, která se v honbě za senzací snaží z případu vytěžit co nejvíc. Mezi těmito třemi světy stojí Miren Triggsová, studentka žurnalistiky a později úspěšná novinářka, pro niž je pátrání po Kieře svým způsobem terapií, díky které se vyrovnává s vlastními traumaty. Javier Castillo, přezdívaný „španělský Stephen King“ se vrací na scénu s temným thrillerem, který ukazuje, že to nejhorší vždy přichází bez varování. V současné době se na platformě Netflix chystá televizní adaptace románu.

Odhalený milenec (Bratrstvo černé dýky #19)
J. R. Ward

23.2.2022
Baronet

Sahvage žil stovky let v utajení – a má jednoznačně v úmyslu zůstat „mrtvý a pohřbený“. Když ho ale žena z řad civilistů vtáhne do nebezpečné bitvy se zlem starým jako svět, ochranitel v něm převládne nad zdravým selským rozumem. Mae přišla o všechno a zoufalství ji přivede ke střetu s osudem. Ve svém odhodlání zvrátit tragédii se vydá tam, kam by smrtelník neměl vkročit – a postaví se tváří v tvář novému nepříteli Bratrstva. Se Sahvagem také objeví lásku, již nikdy nečekala, že najde, která však nemůže mít žádnou budoucnost. I když vědí, že se budou muset rozloučit, spojí se v boji proti zlu, jež Mae nevědomky pustila z řetězu – zatímco Bratrstvo nastupuje, aby znovu získalo do svých řad jednoho ze zatracených, a zlo se zapřísahá, že všechny zničí…

Můj klenot (Těžká kláda #1)
Lauren Blakely

23.2.2022
Red

Ne, nejde jen o to divadlo, dámy. Rozhodně jde i o VELIKOST kašpárka. U mě jede oboje na plný obrátky. Vlastně mám VŠECHNY ty správný přednosti. Vzhled, mozek, svoje vlastní peníze a velkýho ptáka. Možná si myslíte, že jsem kretén. Zním tak, že? Jsem sexy až běda, královsky bohatej, zatraceně chytrej a mám kládu jako kůň. Hádejte co. Můj příběh jste ještě neslyšeli. Jasně, můžu být playboy, jak mě nazývá newyorskej bulvár. Ale já jsem takovej ten playboy, kterej je náhodou i bezva chlap. Což mě dělá jedinečným. Jedinej problém je, že táta potřebuje, abych trochu přibrzdil. S konzervativníma investorama ve městě, který chtěj koupit jeho hlavní klenotnictví na pátý avenue, potřebuje nejen, abych zapnul poklopec, ale taky abych se trochu choval jako oddanej chlápek. V pohodě.

Pro tátu to můžu udělat. Koneckonců, jemu vděčím za rodinný klenoty. Takže nabízím svojí nejlepší kamarádce a obchodní partnerce na týden zásnubní prsten. Charlotte do toho jde. Má svoje vlastní důvody, proč říct ano tomuhle obřímu klenotu. A velice záhy všechno tohle předstírání na veřejnosti vede k naprosto žádnýmu předstírání v ložnici. Protože prostě nemůže předstírat takový orgasmický výkřiky, který vydává, když ji v peřinách dostávám do novejch výšin, takový, který zkroutí prsty na nohách a tříští okenní tabulky. A já nemůžu předstírat, že k ní cítím něco skutečnýho. Do čeho jsem se to sakra s tím svým… klenotem dostal?

Zajatá královna
Alison Weirová

23.2.2022
BB/art

Historický román líčí vznik států a vášnivých konfliktů – mezi Jindřichem II. a jeho nejbližším přítelem Tomášem Becketem, mezi Eleonorou a Jindřichovou matkou Matyldou, jež všem nahání hrůzu, mezi otcem a jeho syny, poněvadž královi potomci se chopí zbraní a povstanou proti otci, a konečně i mezi Jindřichem a samou Eleonorou. Píše se rok 1152 a krásná třicetiletá žena s nepočetným ozbrojeným doprovodem ujíždí s větrem o závod po území dnešní Francie směrem na jih. Nechává za sebou korunu, dvě malé dcerky a rozpadlé manželství s francouzským králem Ludvíkem VII., který připomínal spíš mnicha než světského panovníka a rozhodně nebyl příliš zdatným milencem.

Tou ženou je akvitánská vévodkyně Eleonora a jde jí výhradně o návrat do vlastních rozsáhlých držav a o sňatek s mužem, jehož miluje – s Jindřichem Plantagenetem, jemuž je osudem předurčeno, aby se proslavil coby anglický král Jindřich II. Jejich svazek se zakládá na tělesné přitažlivosti, ale umožní vytvoření skvělého impéria, rozkládajícího se od Skotska až k Pyrenejím. Z něho rovněž vzejde ďáblovo pokolení Plantagenetů – včetně králů Richarda Lvího srdce a Jana Bezzemka – a snad nejnechvalněji známé bouřlivé manželství v dějinách.

Dcera hlubin
Rick Riordan

24.2.2022
Fragment

Rozbouřené mořské dobrodružství od autora Percyho Jacksona Oceán skrývá víc, než si umíme představit. Zjistí to i Ana Dakkarová, která v prvním ročníku námořní akademie objevuje ta nejúžasnější tajemství podvodního světa. Od prázdnin ji dělí už jen poslední víkendová zkouška na moři. Cestou na loď se ale odehraje tragédie a Ana s přáteli odhalí, že jejich akademie je už sto padesát let ve válce s konkurenční střední školou. Dokážou spolužáci čelit nebezpečným nepřátelům, nebo se z nich stane krmení pro žraloky?

Psanci Scarlett & Browne
Jonathan Stroud

24.2.2022
Fragment

Akce, humor, napětí a především dva svérázní hrdinové, jací tady ještě nebyli! Přírodní katastrofa změnila Anglii k nepoznání. Lidé přežívají v opevněných městech, protože divočina kolem je plná krvežíznivých zvířat a také kanibalů. Scarlett si do divočiny troufá. Jako psanec, bankovní lupička a pistolnice v jednom totiž moc na výběr nemá. Na průzkumné výpravě najde havarovaný autobus a v něm jediného živého pasažéra – Alberta Browna. Souhlasí, že ho dostane do bezpečí. Brzy se však ukáže, že to byla chyba…

Tři nesplnitelné úkoly
Susie Bower

24.2.2022
Fragment

Dobrodružný příběh o zvědavé dívce, rodinné kletbě a prastarém tajemství. Princezna Mim vyrůstala obklopena tajemstvími. V den, kdy se narodila, její matka zemřela. Na rodinu byla uvalena kletba a kolem zámku postaveny vysoké hradby. Jenže Mim se nikdy nepřestala pídit po tom, co za nimi je. Nález staré alchymistické knihy zavede dívku na nebezpečnou výpravu, během níž potká mořskou pannu, létajícího chlapce a nejhloupějšího alchymistu na světě. Dokáže Mim rozplést prastaré tajemství a dozvědět se pravdu o sobě samé?

Kniha ztracených jmen
Kristin Harmel

24.2.2022
Motto

Zamilovala se v době, kdy v lásku nikdo nevěřil Eva Abramsová chtěla nechat minulost navždy za sebou. Fotografie v novinách v ní však oživí vzpomínky na události staré přes šedesát let. Jen ona ví, že v objevené knize je zašifrován nejen osud desítek židovských dětí, jimž se díky padělaným dokladům podařilo z okupované Francie uprchnout do Švýcarska, ale také příběh lásky, který přerušila válka. Eva se tak z USA vydává do Berlína s nadějí, že v knize najde poslední vzkaz do odbojáře Rémyho.

Jsi na řadě
Holly Seddon

24.2.2022
Domino

Pět jmen Čtyři jsou cizí Jedno znáš… Když Mariannina manžela srazilo auto, její svět se zhroutil. Snaží se vyrovnat s jeho smrtí a nostalgicky si prohlíží soubory v jeho notebooku. Přitom zjistí, že její zásadový muž chodil na darknet, kde Marianne objeví své jméno na seznamu osob, které mají být zabity. Proč se na něm ocitla? Chtěl ji manžel chránit, nebo si naopak objednal její vraždu? A pak je tu nájemný vrah Sam – má hodně co ztratit a udělá všechno pro to, aby se to nestalo.

Holčičí kniha – Upřímný průvodce pubertou
Ellen Stokken Dahl, Nina Brochmann

28.2.2022
Slovart

Kdy mi narostou prsa? Proč se víc potím? Jak funguje menstruace? Mám se sexem počkat? Přechod mezi dětstvím a dospělostí není vůbec snadný. Proměňuje se nejen naše tělo, ale i mozek a vnímání světa. Holčičí kniha provede mladé čtenářky vším, co o pubertě potřebují vědět, protože googlování v tomhle případě není to pravé. Bohatě ilustrovanou knížku sestavily dvě mladé doktorky, které znají dívčí tělo skrz na skrz. Kromě vysvětlení, jak tělo funguje, přináší spoustu příběhů ze života a cenných tipů. Puberta někoho zastihne dřív a někoho později, a autorky to dobře vědí, proto svou knihu cílí na dívky od 9 do 16 let a jejich mnohdy stejně zmatené rodiče. Knihu ilustrovala slavná komiksová autorka Magnhild Winsnes.

O chlapci, který rozuměl psům
Gabriela Futová

28.2.2022
Slovart

Dobrodružný příběh o psech a věcech, které někdy raději nechceme vidět. Oblíbená slovenská autorka Gabriela Futová přichází s nelehkým tématem pro starší děti. Kniha je o lásce ke zvířatům, ale budete v ní také svědky různých způsobů týrání psů. Když učitelka vzala třídu do útulku, aby děti pomohly s venčením psů, chlapec, o kterém je příběh, si vzal toho nejošklivějšího pejska a bral to jako jednorázovou povinnost. Tak to ale bylo jen do chvíle, než na něj pes Jety promluvil. Tím se spustila série „velkých akcí“. A často šlo skutečně o krk. Společně zachránili spoustu čivav z množírny a také psy uvázané k řetězu.

Dostávali se do problémů, zasahovat musela i policie, přespávali v lese, propadali beznaději a pak znovu zmobilizovali síly… Naštěstí pochopení mámy a táty vše pomohlo vyřešit. Nech se pozvat na strhující dobrodružství, které každého chytí za srdce: Mít psa je snem spousty dětí. Mým ale ne. Psa jsem měl a moc jsem ho miloval, ale když odešel, žádného jiného jsem už nechtěl. Jenže potom jsem potkal Jetyho. A ten se rozhodl, že chce mě. Bránil jsem se, ale Jety spustil lavinu událostí, která mě strhla s sebou. Takže tato knížka je o lavině. A o zbabělosti, špatném svědomí, odvaze i nejistotě, o nezištné lásce a hlavně o pejscích.

Amaris – S větrem o závod
Maren Dammann

28.2.2022
CPRESS

Jeden zanedbaný arabský hřebec, jedno temné tajemství a jedna velká láska… Alice vydraží na aukci zanedbaného arabského ročka – má totiž pocit, že ji s koněm pojí jakási neviditelná síla. Alicin biologický otec, u něhož tráví léto na jezdeckém statku, ji v rámci svých možností podpoří. Alice však brzy zjistí, že temné tajemství, které s sebou hřebec přináší, znamená ohrožení pro ni i její nové přátele. Naštěstí je na její straně Ben. Jenže tenhle čeledín dokáže Alici udělat v hlavě i v srdci pěkný zmatek.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..