Tento měsíc v kinech (41)

Máme tu další měsíc a spolu s ním je tu i nová dávka filmových adaptací.

~ Květen 2018 ~

Neznámý voják (Tuntematon sotilas)
Podle literární předlohy: Tuntematon sotilas ~ Väinö Linna
Datum premiéry: 3.5.2018

Stalin a Hitler si v roce 1939 domluvili rozdělení vlivu v sousedních zemích a brzy zahájili i jejich porcování. A nikdo jim v tom příliš nebránil. Společně obsadili Polsko, Stalin zabral Lotyšsko a Estonsko. Na řadě bylo Finsko, po kterém Rusové žádali vydání Karélie ležící na jejich hranicích blízko Leningradu. V listopadu 1939 bez vyhlášení války vtrhla Rudá armáda do Finska, ale i přes mnohonásobnou převahu v mužích i zbraních nedokázala finskou obranu prolomit. Až po několika měsících tzv. Zimní války vybojovali na Finsku část území.

V roce 1941 se situace změnila. Německá armáda vtrhla do Sovětského svazu a Finsko se rozhodlo vybojovat obsazené pohraničí zpět. Tento válečný konflikt mezi malou severskou zemí a totalitní komunistickou mašinérií připomíná boj Davida s Goliášem. Válečné drama Neznámý voják vypráví příběhy jedné finské jednotky, která se postavila během této války na obranu země proti agresorovi. Film vystihuje drsně a realisticky skutečný válečný konflikt, vidí jej očima různorodé skupiny mužů, kterou pevně spojila válka. Film vznikl podle knižního bestselleru Väinö Linny, který pro jeho příběhy čerpal i z vlastní zkušenosti.

 

Gauguin (Gauguin – Voyage de Tahiti)
Podle literární předlohy: Gauguin ~ Paul Gauguin
Datum premiéry: 10.5.2018

Rok 1891. Gauguin se usazuje na Tahiti. Chce malovat v divočině, zcela svobodně, daleko od morálních, politických a estetických kódů civilizované Evropy.

Vydává se do džungle, potýká se se samotou, chudobou a nemocí. Ale také poznává Tehuru, která se stane jeho ženou a modelem pro jeho nejlepší obrazy.

 

 

Hledá se princezna (Vykradena pryncesa: Ruslan i Ljudmila)
Podle literární předlohy: Vykradena pryncesa: Ruslan i Ljudmila ~ Alexandr Sergejevič Puškin
Datum premiéry: 17.5.2018

Kouzelný příběh Ruslana a Mily se odehrává v době statečných rytířů, krásných princezen a zlých čarodějů. Ruslan, kočovný herec, který sní o titulu rytíře, potkává nádhernou Milu a na první pohled se do ní zamiluje. Jejich štěstí ale nemá dlouhého trvání, strašlivý čaroděj Černomor potřebuje Milinu moc lásky, aby ji přeměnil v magickou temnou sílu.

Vykouzlí proto obrovský vír a unese Milu přímo před Ruslanovýma očima. Ten nemá ani tušení, že Mila je dcerou krále. Ruslan se bez okolků vydává na záchranu své milé. Podaří se mu zdolat všechny nástrahy a dokázat, že skutečná láska je silnější než jakékoliv čáry?

 

Deadpool 2 (Deadpool 2)
Podle literární předlohy: Deadpool ~ Marvel
Datum premiéry: 17.5.2018

Připravte se na druhý příchod Wade Wilsona alias Deadpoola (Ryan Reynolds). Možná s ním prožijeme okamžiky, kdy jako kuchař přežívá skoro smrtící hovězí útok a hned poté prahne po splnění svého velkého snu: stát se nejvyhledávanějším barmanem v Mayberry. A zároveň se chce vyrovnat s tím, že zcela ztratil chuť a snaží se tedy znovuobjevit správné životní koření. Pátrá i po nějakém nestabilním kondenzátoru, bojuje s nindži i japonskou jakuzou a vzdoruje smečce sexuálně agresivních čoklů.

Deadpool také vyráží do světa, aby objevil pro něj významné životní body: rodinu, přátelství, novou chuť prožívat dobrodružství a také, aby si zasloužil vytoužený hrneček s nápisem „Nejlepší milovník na světě“. Nebo taky ne. Deadpool je zkrátka chlapík mnoha tváří, byť by ta jeho pravá, ukrytá pod maskou, je pěkně hnusná. Ale za to nemůže. Což ovšem neplatí o jeho hodně černém smyslu pro humor a netradičním přístupu k superhrdinským pravidlům fair play.

 

Neuvěřitelný příběh O obrovské hrušce (Den utrolige historie om den kæmpestore pære)
Podle literární předlohy: Den utrolige historie om den kæmpestore pære ~ Jakob Martin Strid
Datum premiéry: 31.5.2018

Život v městečku Solby je tichý a poklidný až do dne, kdy Mitcho a Sebastian najdou v přístavu vzkaz v láhvi. Pochází od zmizelého starosty Solby a stojí v něm, že se nachází na tajemném ostrově a učinil velký objev. Hrdinové se vydávají na dobrodružnou cestu s cílem zachránit starostu a přivézt ho nazpět. V jejím průběhu ale odhalí něco, co obyvatelům Solby přinese v budoucnu mnoho radosti – obrovskou hrušku.

 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..