Filmová recenze: Snowden

O tomhle filmu jsem popravdě ani moc nevěděla, až mě na něj nalákal jeden kamarád. O samotné Snowdenově kauze jsem toho upřímně ani moc nevěděla, před třemi lety, kdy se vše provalilo, jsem tomu asi zase tolik pozornosti nevěnovala, i když si samozřejmě pamatuju, o co šlo. Ovšem celý průběh kauzy jsem neznala, jsem ráda, že jsem se tedy na film koukla.

Režie: Oliver Stone
Scénář: Oliver Stone, Kieran Fitzgerald
Kamera: Anthony Dod Mantle
Hudba: Craig Armstrong, Adam Peters
Hrají: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto, Tom Wilkinson, Logan Marshall-Green, Scott Eastwood, Nicolas Cage, Timothy Olyphant, Ben Schnetzer, Rhys Ifans, Joely Richardson, Jaymes Butler, Michael Benz, Demetri Goritsas, Keith Stanfield, Christian Contreras, Rouven Blessing, Aaron Palermo, Parker Sawyers, Edward Snowden, Vlasto Peyitch, Anatoly Kucherena

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest?

Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná.

Myslím si, že tenhle film si užijí daleko více lidé, kteří alepsoň tak trochu tuší, jak to ve světě programování a hackování chodí. Ne, že bych sama měla tolik znalostí, ale díky mému studiu informatiky jsem se ve všem asi orientovala líp, než akcí neznalí jedinci. Čímž nechci říct, že jsem nějaký hacker, protože na tohle moje znalosti rozhodně nestačí. Tohle je rozhodně daleko vyšší level.

Každopádně celé odhalení toho, že jsme vlastně nonstop sledováni a je jedno, jestli nepoužíváte žádné sociální sítě nebo máte stařičký mobil, v dnešní době se stačí jen nabourat do počítače skrz vaši webovou kameru a někdo tam na druhé straně vás může sledovat. Takhle to ve skutečnosti opravdu funguje, takže pro mě zrovna tohle odhalování asi nebyla žádná velká novinka. Na druhou stranu je až neskutečné, jaké programy státní služby takových zemí jako je USA vlastně používají a jak s nimi nakládají. A přesně na to poukazuje tohle zajímavé zpracování skutečných událostí.

Těžko říct nakolik se film jen inspiroval a nakolik opravdu odvyprávěl pravdu, ale i tak se připravte na to, že minimální první polovina se vám nejspíš neuvěřitelně potáhne. Samotná akce se začne odehrávat až později, kdy už budete vědět, na jakém písečku se hraje a co všechno je v sázce. Občas jsem se ztrácela ve skocích z přítomnosti do minulosti, ale zvykla jsem si na to a vše si poskládala dohromady.

Josepha Gordon-Levitta mám v posledních rocích čím dál radši. Dokáže snad zahrát všechno a jako Snowden byl skvělý. Všechno jsem mu to žrala i s navijákem. Shailene Woodley pro mě bylo docela překvapení, nečekala jsem, že tam bude. Stejně tak Zachary Quinto, kterého mám teď zafixovaného jako Spocka… jako kdyby nemohl hrát nikoho jiného.

Zápletka a provedení Snowdena je výborné od začátku do konce.Pokud stejně jako já nevíte, jak to vlastně všechno dopadlo, nechá vás film napnutí až do poslední chvilky, kdy na obrazovce uvidíte skutečného Snowdena. Až mám chuť se podívat na dokument o něm, který získal řadu ocenění. Osobně mu fandím, protože mi nepřišlo, že by se chtěl obohatit, ale jen chtěl říct světu pravdu. Pro mě osobně je tedy hrdinou.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..