RC review: Pasažérka

pasazerka_bookAutor: Alexandra Bracken
Knižní série: Pasažérka
Díl: první
České datum vydání: 31.102016
Žánr: young adult, cestování časem, historické
Věková hranice: 18+
Nakladatel: CooBoo

Etta si myslela, že její nejhorší starostí je nadcházející koncert, ze kterého byla poměrně nervózní a na který se pečlivě připravovala.

Jenže po té, co naprosto zpacká svůj výstup kvůli něčemu, co snad slyší jen ona, se najednou ocitne v jiném světě, aniž by měla ponětí, kde je a co se to děje.

Vždycky si myslela, že se k ní matka chová spíš chladně a odtažitě, ale když zjistí pravý důvod jejího chování, je už pozdě. Teď je jediný způsob, jak zachránit její život, začít využívat svou zvláštní schopnost cestování v čase. Musí totiž najít poslední astroláb a předt jej tomu nejnebezpečnějšímu člověku, jakého zná. Jen kdyby to bylo tak snadné…

Časový paradox

Knihy o cestování v čase patří mezi mé oblíbené, protože mě baví sledovat, co se v kterém časovém období dělo a jak do všeho vstupovaly postavy příběhu. I v tomto případě to pro mě byla velká lákačka. Nutno podotknout, že jsem se ale během četby do všeho toho cestování docela zamotala. Některé pasáže jsem si dokonce musela číst víckrát, abych pochopila, co se mi autorka snaží říct, a stejně mi kolikrát přišlo, že vytvářela podivné časové paradoxy.

Překlad

Tentokrát se mi zdá, že jsem v knize narazila jen na jednu chybku. Celkově jsem spíš byla mírně zaražená jazykem. Tedy… jde o cestování časem, v příběhu se objevují postavy narozené v různých staletích… a přesto všechny mluví stejným jazykem bez jakýchkoliv velkých změn nebo nedorozumění. A to je hodně divné. Předpokládám, že je nejspíš takový podivný i originál, jinak si to nedokážu vysvětlit.

Postřehy a pocity

Hlavní hrdinka Etta je ze začátku docela naivní, ale její naivita se šmahem vypaří, aby jí nahradilo tvrdé odhodlání. I když o některých věcech nemá ani ponětí, odvážně se vrhá do nebezpečí a nemyslí na následky. Což je její obrovské mínus. Někdy na mě byla až moc mírumilovná a poddajná, i když se snažila tvářit opačně.

Její mužský protějšek byl tak hezky nervózní, že si ho nešlo nezamilovat. Jenže to jeho věčné fňukání nad tím, jak k němu byl život nespravedlivý a následné vysvětlování toho, že se musel postavit na vlastní nohy a začít se bít o svou budoucnost, už člověka taky unavovalo. Přitom to je ukázkový případ snového knižního přítele.

Dohromady ovšem tvoří vyváženou dvojici, která si toho společného času zase tolik neužila. Respektive celou dobu jsme krůček po krůčku sledovali, jak si uvědomují své vzájemné city a zkoušejí, jak moc mají pevnou půdu pod nohama. Konec knihy vám pak vezme totálně vítr z plachet…

Hodnocení

Pasažérka není vůbec špatný kousek, ale tak nějak jsem měla celou dobu pocit, že mu něco zásadního chybí. Některé skoky časem pro mě byly krapet zmatečné. Samotný název i obálka knihy jsou zavádějící, protože se na lodi ohřejeme jen třetinu knihy, a to je ztraceně málo.

Pozitivem příběhu je rozhodně jeho střídavé zasazení do různých časových období, stejně jako to, že je hlavní mužská postava černoch. To se totiž v knihách moc nevidí. I když na druhou stranu se na tuhle rozdílnost zase snad každou kapitolu upozorňovalo, což začalo být poměrně otravné. Z knihy se toho rozhodně dalo vykřesat daleko víc, proto knize dávám 3 hvězdičky a očekávám, že se toho v druhém díle dozvíme víc.

Pasažérku si můžete objednat na stránkách internetového knihkupectví Neoluxor.

Chtěla bych touto cestou poděkovat Neoluxoru za poskytnutý elektronický recenzní výtisk.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..