Filmová recenze: Švadlena

Když šel loni tento film do kin, nevěděla jsem, jestli na něho mám jít. Kate Winslet mám jako herečku ráda, ale moc se mi nelíbilo, že by měla mít nějakou milostnou linku s Liamem Hemsworthem, který je o patnáct let mladší, přitom ve filmu mají hrát vrstevníky. No nakonec jsem ráda, že jsem si ten film nakonec pustila doma.

svadlena_posterRežie: Jocelyn Moorhouse
Scénář: Jocelyn Moorhouse, P.J. Hogan
Kamera: Donald McAlpine
Hudba: David Hirschfelder
Hrají: Kate Winslet, Liam Hemsworth, Hugo Weaving, Sarah Snook, Judy Davis, Caroline Goodall, Kerry Fox, Rebecca Gibney, Shane Jacobson, James Mackay, Gyton Grantley, Sacha Horler, Julia Blake, Shane Bourne, Mark Leonard Winter, Geneviève Lemon, Olivia Sprague

Tilly se po letech vrací do svého rodného městečka v Austrálii, odkud musela jako dítě uprchnout kvůli obvinění z vraždy. Z cest po světě přijíždí vyzbrojená šicím strojem a znalostmi haute couture. Přes zlovůli většiny místních, kteří ji považují za prokletou, zůstává v městečku, aby odhalila pravdu o tom, co se v minulosti skutečně odehrálo.

Nejdřív se ale musí postarat o svou poblázněnou matku, která měsíce nevyšla ven z domu a která prohlašuje, že ji vůbec nezná. Tilly se tak bude muset poprat nejen s ní, ale taky s místními usedlíky, co jí nemůžou ani přijít na jméno.

Když jim ale nabídne své krejčovské služby, rázem obrátí, ačkoliv se jí za zády i nadále jen posmívají a odsuzují ji. Tilly ale rozhodně nepřestane bojovat…

Když jsem film uviděla ve filmové nabídce kabelovky, řekla jsem si, že se na něj konečně podívám. Tak nějak jsem nevěděla, co čekat, i když jsem viděla trailer a tak nějak se to se mnou vezlo celou první půlhodinu příběhu. Netušila jsem, jestli je to drama nebo komedie, nebo tak nějak obojí.

Jednotlivé postavy jsou různými karikaturami v podivném příběhu, kdy se společně s hlavní hrdinkou snažíte dozvědět, co se vlastně před těmi lety stalo a jak to proboha celé skončí. Na filmu jsou nejlepší nádherné kostýmy a skvělá hudba. Samotní herci jsou samozřejmě taky skvělí a snaží se z příběhu vykřesat co nejvíc. Jenže ono je to celé tak neskutečně tragikomické, že jsem z toho všeho měla spíš depresivní náladu.

Švadlena není špatný film, ale stačí vám ho vidět jen jednou. Pokud se tedy nevyžíváte ve smutku a odevzdanosti. Řekla bych, že film stojí hlavně za ty kostýmy, protože Winslet nesežerete, že je stejně stará jako fešák Hemsworth.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..