Škola dobra a zla

SkolaDobraAZla_bookAutor: Soman Chainani
Originální název: The School for Good and Evil
Český název: Škola dobra a zla
Slovenský název: Škola dobra a zla
Knižní série: Škola dobra a zla (The School for Good and Evil)
Díl: první
Žánr: young adult, humor, fantasy, magie, zvláštní schopnosti, čarodějnictví, víly, vlkodlaci, démoni
Moje hodnocení: 5 hvězdiček

Obyvatelé Galvadonu, města za Nekonečným lesem, se celých dvě stě let báli toho, že se z lesa jednoho večera vynoří Školník a odvede si z města dvě děti do Školy dobra a zla. Všichni rodiče a děti se tak co čtyři roky třásli před tím, že dojde zrovna na ně. Jediný, kdo Školníka netrpělivě vyhlížel, byla Sofie.

Krásná, panovačná a spíše do sebe zahleděná Sofie, která věřila, že je předurčena k tomu, aby si ji Školník odvedl do Školy dobra. Vždycky se chtěla stát princeznou a zažít své šťastně až na věky. Galvadon pro ni byl prostě malý a věřila, že ji z nudného života vysvobodí až pravá láska.

Nepočítala ovšem s tím, že všechny její naoko dobré skutky vlastně nebudou nic moc znamenat, protože ve chvíli, kdy si ji Školník vybral, si společně s ní odvedl i její kamarádku Agátu. Zatímco Sofii měli všichni za krásku, Agáta byla ta divná, nebezpečná a zlá. Jistojistě by měla skončit ve Škole zla.

Jak je tedy možné, že se nakonec Agáta dostala do Školy dobra a Sofie do Školy zla?

Nakladatel: HarperCollins (EN), CooBoo (CZ)
Počet stran: 488 (EN), 416 (CZ)
Vazba: Brožovaná a vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 14.5.2013
Vydání v ČR: 18.8.2014

Promo ke knize

Datum četby: 4 dny, březen 2016, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Naprosto boží kniha, kterou si prostě musíte přečíst už jen kvůli tomu, že pohádky nejsou vždycky takové, jak se zdají…

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor: Říkali jste si někdy, jaké by to bylo stát se součástí pohádky? Zažít dobrodružství, potkat svého prince a dostat své šťastně až na věky? Já rozhodně ano.

Přece každý z nás si už od dětství prošel řádkou pohádek a je jedno, jestli v nich šlo o princezny, princezny, nebo naprosto jiný druh příběhu než je jasné šťastně až na věky, i vy jste určitě alespoň jednou chtěli být součástí pohádky. Já naposled při sledování krásné adaptace Popelky.

Pohádky prostě mají své kouzlo, lákají nás, líbí se nám, jsme rádi, když mají šťastný konec. Když je zlo poraženo a hrdinové konečně můžou dělat to, co chtěli, můžou žít šťatně. Že až moc opakuju jedno slovíčko? Štěstí? Co byste pro něj byli ochotni udělat? Obětovali byste své přátele, svou rodinu… a co sebe? A stálo by to vůbec za to? Jsou opravdu pohádky tím, co se zdají?

Přesně na těchto otázkách stojí a padá celá kniha – a potažmo i celá série – Škola dobra a zla. Autor si totiž po celou dobu velice umně hraje nejen se svými postavami, ale také se čtenáři. Stejně jako Agáta neustále tápete nad tím, co se to s ní proboha děje a stejně jako Sofie věříte, že má právo na šťastný konec, protože vás o tom tak krásně přesvědčuje… V téhle knize se ovšem polohy dobra a zla stírají, vzájemně proplétají a bojují jeden za druhého. To vše okořeňte notnou dávkou poťouchlého humoru, hromadou postav a takových vzratů, že budete hltat odstavec po odstavci, aby vám náhodou něco důležitého neuniklo.

Už dlouho mě žádná taková kniha určená spíše dětem nedostala. Naposledy jsem takový objev učinila u Percyho Jacksona, o němž už teď nejspíš víte, jaká srdcovka to pro mě je. Škola dobra a zla je sice prvoplánově určená spíše mladším ročníkům, ale dospělí ji nejspíš ocení daleko víc. Je totiž naprosto boží a pokud jste ji dosud nečetli, upalujte si ji pořídit.

Bude vás na ní toho sice hrozně moc štvát, budete chtít zakroutit krkem tomu, tamtomu, dokonce samotnému autorovi, ale jakmile se dostanete na poslední stránku, zůstanete jen oněměle zírat. Jsem ohromně zvědavá, jak se tenhle um podaří převést na filmové plátno. Přece jenom je autor scénárista a režisér, takže si adaptaci určitě pohlídá. Já se už nemůžu dočkat.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Veve napsal:

    dakujem za tvoju recenziu. kvoli nej som sa rozhodla knihu si precitat a je zatial UZASNAAAAA 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..