Filmová recenze: Pride & Prejudice & Zombies

Nejsem fanouškem parodického přiživování známých klasik, ale když jsem se dozvěděla, že se kniha Setha Grahame-Smitha dočká své filmové verze, řekla jsem si, že ji musím vidět. Už jen proto, že v ní hraje má oblíbená Lily James.

PrideAndPrejudiceAndZombies_posterRežie: Burr Steers
Scénář: David O. Russell, Burr Steers
Kamera: Remi Adefarasin
Hudba: Fernando Velázquez
Hrají: Lily James, Jack Huston, Sam Riley, Suki Waterhouse, Bella Heathcote, Lena Headey, Douglas Booth, Charles Dance, Matt Smith, Emma Greenwell, Aisling Loftus, Sally Phillips, Dolly Wells, Hermione Corfield, Janet Henfrey, Millie Brady, Frans Isotalo, Hugh Holman, Charlie Anson

Elizabeth Bennetová žije společně se svými sestrami, matkou a otcem a ačkoliv by se mohlo zdát, že jedinou její starostí by mělo být to, jestli se brzy provdá za majetného muže, raději si brousí nože a čistí zbraně, aby byla připravená.

Na co? Na krvežíznivé zombie, které se pomalu ale jistě dostávají z centra zamořeného Londýna do měst a vesnic za bezpečnou bariérou. Lizzie se tak musí začít ohánět dvakrát více, než dříve. Jenže na zombících začíná být něco divného.

Ne všichni jsou bezmyšlenkovití a krvežízniví, někteří dokonce dokážou myslet a komunikovat jako za života. To by tu ale nesměl být otravný pan Darcy, jehož jediný životní cíl je zbavit Anglii všech nemrtvých a je mu jedno, co to bude stát. Je rozhodnutý ochránit všechny, na kterých mu záleží. Ovšem nebyla by to Lizzie, aby neměla svou hlavu…

Myslela jsem si, že vím, co mě čeká. Zombíkovský pojatý re-telling klasické Pýchy a předsudku na mě ovšem nezapůsobil tak, jak jsem si myslela. Hlavně tedy proto, že z klasické předlohy tam zůstalo tak 40% a zbytek byl dost těžký freestyle. Knižní předlohu jsem nečetla, takže nevím, nakolik věrně se film knihy držel, ale věrní milovníci Pýchy a předsudku u tohohle filmu asi dostanou infarkt.

Prvním problémem je totiž samotný Darcy, obývaný mstitel a lovec zombíků, co mluví jako slabá náhražka novodobého Batmana. Řeknu vám, že ten jeho podivný chraplák, mě asi bude strašit ve snech. Stejný problém jsem měla s elkovým vývojem příběhu. Nejen, že jsou sestry Bennetovy drsné jak zákon káže, ale vždycky vědí, co mají dělat a nebojácně se vrhají do akce, jako by byly nesmrtelné. A ony vlastně asi i jsou… vlastně všechny hlavní postavy ano, jinak si nedokážu vysvětlit, jak je možné, že tohle všechno přežili, aniž by se z nich samotný nestali zombíci. Na mou duši…

Normální momenty střídají ty naprosto wtf, kdy nějak nedokážete zpracovat, co se to vlastně děje a proč. Nutno podotknout, že má tahle šílenost výborné obsazení a troufnu si říct, že si nejspíš to natáčení pořádně užili. Jen některé sestry by ty šavle nebo zbraně mohly držet líp. Stejně tak na mě byla docela dost krutopřísná lady Catherine. Pološílený Wickham nebo ujetý pan Collins jsou jen další třešničky na šíleném mixu.

Pýcha, předsudek a zombie je jeden velký úlet, který vás bude bavit nebo vám bude naprosto jedno. Lily James to ve filmu slušelo, jako Lizzie si ji docela dokážu představit i v originálním zpracování, ale tady to nějak neklapalo dohromady. Je to film, co si pustíte ze zvědavosti a možná v něm časem najdete svou guilty pleasure.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..