Filmová recenze: Temné kouty

Ve středu jsem díky Neoluxoru mohla jít na předpremiéru filmu Temné kouty, jejíž knižní předlohu napsala Gillian Flynn. Loni se v kinech ukázala další filmová adaptace její knihy, Zmizelá, a uhranula diváky po celém roce. Letos jsme se dočkali dalšího kousku. Ani jednu z knih jsem nečetla, takže jsem byla zvědavá, jaké to bude.

TemneKouty_posterRežie: Gilles Paquet-Brenner
Scénář: Gilles Paquet-Brenner
Kamera: Barry Ackroyd
Hudba: Gregory Tripi, Brian Transeau
Hrají: Charlize Theron, Chloë Grace Moretz, Nicholas Hoult, Andrea Roth, Christina Hendricks, Tye Sheridan, Corey Stoll, Sterling Jerins, Sean Bridgers, Denise Williamson, Tyler Forrest, Addy Miller, Dora Madison Burge, Drea de Matteo, P.J. Marshall

Semdiletá Libby v roce 1985 jako jediná přežila masakr celé rodiny. V jednu příšernou noc tak přišla o dvě své starší sestry a matku. Z hrůzného činu byl obviněn její bratr a ačkoliv jej tehdy nashromážděné důkazy nemohly stoprocentně usvědčit, byl odsouzen k 28 letům vězení.

Od činu uplynulo 30 let a my se sestkáváme s dospělou Libby, která žije ze sbírkového fondu založeného na její budoucnost. Její prostředky se ale pořádně tenčí, proto bez většího zaváhání kývne na nabídku Kill Clubu na to, aby se zúčastnila jednoho jejich sezení. Jaké je její překvapení, když jí členové sdělí, že mají v plánu obnovit případ jejího neprávem odsouzeného bratra a potřebují, aby ona odvolala své nepravdivé nařčení.

Libby zprvu odmítá, ale později v ní přece jen začne dloubat červík pochybností. Co když za to Ben opravdu nemohl? Kdo pak zabil její matku a sestry? Co se tehdy vůbec stalo?

Už od začátku filmu víte, co se stalo a že za celý čin byl odsouzen Libbyin bratr, jelikož ho za viníka sama Libby označila. Ale stejně už od začátku víte, že to nejspíš neudělal a že za vším stojí něco jiného a nikdo jiný. Jenže samozřejmě nevíme všechno, proto je potřeba začít pořádně pátrat.

Film je rozdělen do dvou časových liní, kdy v útržcích sledujeme minulost, která vedla až k oné noci, a v druhé společně s Libby pomalu odkrýváme kousek po kousku skládačky. Charlize Theron hrála nespolečenskou, odtažitou, kleptomanskou Libby velice dobře, bohužel mi nebyla dvakrát sympatická, ale věřím, že je to dáno samotnou strohostí vyprávění knihy.

Příjemným překvapením pro mě byli Chloë Grace Moretz a Nicholas Hoult, ani Tye Sheridan v roli mladého Bena nebyl vůbec špatný. Ani jedna z postav na vás ale nepůsobí vyloženě kladně, takže i u Bena nevíte, jestli s ním máte soucítit, anebo ho spíš odsuzovat.

Velkým problémem filmu je ovšem to, že ve vás postupně nedokáže vybudovat pořádnou dávku napětí, abyste na konci byli ze všeho paf. Samozřejmě jste z několika odhalení pořádně překvapení a samotné vyvrcholení filmu ve vás zanechá jistou dávku strachu, ale to je tak nějak všechno. Pořád totiž budete mít pocit, že to mohlo být o chlup až dva lepší.

Pokud máte rádi seriál Odložené případy (Cold Case), jsou Temné kouty přesně pro vás. Jinak se může stát, že po dosledování filmu budete mít hlavu plnou nezodpovězených otázek a podivný pocit, že ani nevíte, jestli chcete film vůbec někdy vidět znovu.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..