První stříbrná kniha snů

PrvniStribrnaKnihaSnu_bookAutor: Kerstin Gier
Originální název: Das erste Buch der Träume
Český název název: První stříbrná kniha snů
Knižní série: Silber
Díl: první
Žánr: young adult, dystopie, scifi
Moje hodnocení: 4 hvězdičky

Liv Silberová rozhodně ví, co to znamená stěhovat se klidně i přes půlku kontinentu – společně se svou sestrou Miou a jejich chůvou Lottie to zažily už nesčetněkrát. Teď se kvůli práci své mámy opět stěhují, tentokrát do deštivé Anglie. Nový dům, nová škola, nová… rodina?

Vypadá to, že se jejich máma po dlouhé době zamilovala a rovnou do toho nejnudnějšího aristokrata na světě. Jako by tohle nestačilo, mají se k Ernestovi a jeho dvěma dětem všechny nastěhovat. A to samozřejmě není všechno.

Liv začíná mít až příliš živé sny. Takové, které si po probuzení rozhodně pamatujete… a jak to tak vypadá, není jediná. Kdovíproč se ve snech potkává s těmi nejhezčími a nejzáhadnějšími kluky na nové škole. Jenže to jsme teprve začali…

Nakladatel: Fischer FJB (GE), Cooboo (CZ)
Počet stran: 413 (GE), 352 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (GE, CZ)
Vydání v USA: 20.6.2013
Vydání v ČR: 19.5.2014

Datum četby: 3 dny, duben 2015, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Celou dobu to vypadalo tak slibně a pak přišel ten naprosto pošahaný konec.

Oficiální stránky autora

Můj názor: Původně jsem myslela, že se do nové série autorky vůbec nepustím. Drahokamy mě sice bavily, ale nebyla jsem z knih tak paf jako většina ostatních. Možná jsem už z téhle jasné jednoduchosti příběhu vyrostla, možná mi to svým způsobem nepřišlo tak super, netuším. Když jsem ale první díl dostala na loňském Světu knihy, uložila jsem si ji do knihovničky se slovy „až nadejde ten správný čas“. Inu, ten nadešel o rok později s příchodem druhého dílu.

Zatímco Drahokamy byly postavené na zápletce cestování v čase, Silber staví na snových královstvích. Říkali jste si někdy, jaké by to bylo, kdybyste mohli ve svých snech žít druhý život? Být čímkoliv a kýmkoliv, zažívat neuvěřitelná dobrodružství, jen tak se volně poflakovat a vyvádět. To všechno hlavní hrdinka totiž může. Stačí, když usne a projde svými snovými dveřmi do chodby s dalšími dveřmi lidí, které zná.

Narozdíl od Drhaokamů mě první díl Silber vzal hned od začátku neuvěřitelnou vtipností Liv. Ona a její sestra Mia jsou totiž přesně moje krevní skupina, tudíž mi jejich výstřelky přišly asi tak dvakrát vtipnější, než by se možná některým jiným čtenářům může zdát. Oba palce nahoru za to, že si s jejich dialogy autorka vážně vyhrála.

Kniha samozřejmě splňuje všechny náležité body aka „jsem nová holka ve škole a jsem asi krásná, ale nevím to… no hlavně že si mě všimnou ti nejhezčí kluci na škole“. Asi tak. Chvílemi je to otravné a možná až moc prvoplánové, ale tak nějak jsem to dokázala překousnout, protože mě zajímalo, jak se bude celý příběh vyvíjet.

I ostatní postavy mají rozhodně něco do sebe – a to nemluvím jen o záhadném a okouzlujícím Henrym, nebo trochu mimoňovském a skrznaskrz hodném Graysonovi, ale také o neustále si nejisté a pečící Lottie, nebo otravné sestře Graysona, Florence, co snědla asi všechnu moudrost světa. Člověk se mi přečtbě vážně nenudí.

Mínus má ovšem kniha za ne moc povedenou korekci českého překladu. Jsem už zvyklá, že se prostě chybky stávají a tu a tam se holt nějaká objeví, ale tady jich už i na můj vkus bylo až moc, protože přicházely chvíle, kdy jsem nechápala, která postava co říká, protože si najednou díky češtině měnily pohlaví.

Stejně tak po celé té gradaci mi samotný konec prvního dílu přišel tak trochu nedomrdlý. Psaní konců autorce vážně nejde, to bylo vidět už na Drahokamech. Každopádně to je zajímavý kousek, u něhož nikdy tak úplně nevíte, jak to bude dál.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..