Filmová recenze: Podivný experiment

Abych pravdu řekla, vůbec jsem netušila, že nějaký takový film má jít do kin. Vychází z jedné z povídek Edgara Allana Poea a už jen to, že se jedná o psychiatrickou léčebnu, slibuje, že to bude pěkně temné pokoukáníčko.

PodivnyExperiment_posterRežie: Brad Anderson
Scénář: Joe Gangemi
Kamera: Tom Yatsko
Hudba: John Debney
Hrají: Kate Beckinsale, Jim Sturgess, Ben Kingsley, Michael Caine, Brendan Gleeson, Sophie Kennedy Clark, David Thewlis, Jason Flemyng, Sinéad Cusack, Velizar Binev, Christopher Fulford, Guillaume Delaunay

Čerstvě vystudovaný lékař Edward přichází na konci 19. století na lékařskou psyhiatrickou praxi do jednoho z největších a nejprestižnějších sanatorií v Anglii. Dostává se tak na místo, kam jsou posíláni vyvrženci slavných rodin, ať už kvůli své čílenosti a psychickým problémům, anebo jenom proto, že jsou černé ovce a do zbytku společnosti se prostě nehodí.

Už od prvního okamžiku je mu ale jasné, že tady prostě něco nehraje. Ředitel léčebny se vůbec nedrží klasických lékářských postupů a k léčbě přistupuje spíše alternativními metodami. Ani ostatní personál není tak úplně normální.

Brzy mu dojde, o co tady vlastně jde. Najde ve sklepení sanatoria uvězněné pravé doktory, sestřičky i samotného ředitele. V léčebně totiž došlo k převratu a celou jí řídí nebezpeční a vyšinutí pacienti…

Film má pěkně ponurou atmosféru už od samotného začátku a to jsme teprve na půdě Oxfordské univerzity. Přece jenom mě dost omráčilo předvádění nemocí na pacientech a hysterické křeče Kate Beckinsale mi opravdu moc dobře nedělaly. Věřím, že v té době se medicína takto prováděla a stejně tak věřím, že to muselo být daleko horší.

Přiznám se bez mučení, že jsem se bála. A bála jsem se opravdu hodně. Já se totiž bojím přesně takovýchto filmů, kdy člověk s vytřeštěnýma očima sleduje sebemenší tik, pohyb, zvuk a pak sebou trhne, když to přijde. Já jsem z lekaček prostě úplně hotová. Tak. Se zatajeným dechem jsem čekala, co se proboha bude dít dál a jak to všechno vlastně může skončit.

Celou dobu jsem měla pocit, jako bych sledovala filmový Prokletý ostrov jen v trochu dřívější době, umístění a krapet jinak rozdanými kartami. Jinak funguje na stejném principu a můžu vám slíbit, že z konce budete hezky paf.

Podivný experiment je děsivý film, který vás donutí pochybovat o tom, kde je vlastně hranice mezi šílenstvím a zdravou myslí a jestli jsou všichni šílenci opravdu šílení. Film má přesně tu správně děsivou atmosféru, co vás bude držet napjaté až do samotného konce.

P.S.: K filmu si můžete stáhnout také audioknihu Metoda dr. Péra a prof. Téra od vydavatelství Tympanum, která se stala předlohou filmu.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..