Zelená jako smaragd

ZelenaJakoSmaragd_bookAutor: Kerstin Gier
Originální název: Smaragdgrün
Český název: Zelená jako smaragd
Knižní série: Drahokamy (Edelstein Trilogie)
Díl: třetí
Žánr: young adult, cestování časem, paranormálno, zvláštní schopnosti
Hodnocení: 5 hvězdiček

Gwen už ví, jaké to je mít zlomené srdce. I když jí rozum napovídá, že nemá Gideonovi věřit ani nos mezi očima, hormony mají úplně jiný názor. Pokaždé, když se na ni podívá, se jí divoce rozbuší srdce a zatají dech… a pak jí dojde, že si to vlastně jen všechno náplánoval a teď jí tvrdí, že by byl rád, kdyby byli alespoň kamarádi. Pche, prý kamarádi.

Teď se Gwen musí soustředit na odhalování nekalých plánů hraběte Saint Germana. Jako by těch starostí i tak neměla dost, životem jí pěkně zamává jedno převratné tajemství a její otravná sestřenka, která se rozhodla, že zjistí, co má Gwen za lubem a sleduje každý její krok. Jenže Gwen se nehodlá jen tak vzdát…

Nakladatel: Arena (GE), CooBoo (CZ)
Počet stran: 487 (GE), 418 (CZ)
Vazba: Vázaná i brožovaná (GE, CZ)
Vydání v USA: 8.12.2010
Vydání v ČR: 18.2.2013

Datum četby: 2 dny, říjen 2014, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Tož tak to byl pěkně divný konec.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor: A konečně tu máme třetí díl série, která uchvátila srdce bezpočtu čtenářek po celém světě. Přečetla jsem ji za krátkou dobu, což překvapuje i mě. Jsem ráda, že mám dočtenou další sérii a vím, jak to celé skončilo… i když jsem to tak nějak odhadla už po dočtení prvního dílu 😀

Třetí díl se mi četl o poznání lépe, ačkoliv tady mi v překladu pilo krev neustálé používání výrazu „o.k.“ Jako vážně? Kdo v mluvené formě opravdu něco říká ve stylu o.k.? Kdyby to bylo jen párkrát, tak dobrý, ale ono to tam bylo furt, takže mám pocit, že to mám navždy vpálené do mozku.

Vzájemná interakce mezi Gwen a Gideonem byla zašifrovanější než samotná Šifra mistra Leonarda. Jako by nás autorka chtěla záměrně vydráždit a pak bum! a bylo to. Určitě jsem nevalila čočky jen já. Na druhou stranu musím říct, že mi jejich romance přišla spíš jako typická insta love a tak nějak postupně ztrácela své kouzlo.

Samotný konec mi přišel divný. Když si to časově pospojujete, jak by to na sebe opravdu mělo navazovat, zjistíte, že fůra věcí nedává smysl a autorce vše jaksi proklouzává mezi prsty. Chtěla všechny šokovat a proplést jednu linii s druhou, ale má tam až moc nelogičností a chyb, včetně toho největšího rozuzlení.

Možná nad tím až moc přemýšlím, ale když už si člověk dá tu práci a rozhodne se napsat příběh o cestování v čase, kde se několik časových linií vzájemně proplétá a ovlivňuje, mělo by to být pořádně. Pro jiné to je možná jen romance, mně to ale pořád vrtá hlavou. Nemůžu se zbavit dojmu, že to mohlo být daleko lepší.

I přes ty mínusy musím říct, že se mi to líbilo. Sice mě série zase tolik neomráčila, ale oba hlavní hrdinové mi přirostli k srdci a mám je ráda. A to někdy bohatě stačí.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

4 Responses

  1. lucie napsal:

    Krásná recenze. Celou sérii bych si chtěla přečíst. 🙂
    lucie recently posted..Waiting on Wednesday #10My Profile

  2. Adelle R. napsal:

    Já se na celou tuto trilogii chystám víc než rok a stále jsem se k tomu nedopracovala. Vypadá to úžasně, už se těším, až se do knížky pustím 🙂
    Adelle R. recently posted..Recenze: Potrhaná křídla | Holt rodiče si nevyberešMy Profile

  3. Clardis napsal:

    Knihu jsem taky četla, moc se mi líbila, ale zarazilo mě, že ten děj už od prvního dílu pořád jakoby pomalu teče (vzpomínám si, že mě fascinovalo, jak autorka zaplnila cca 100 stránek jen vyprávěním o pokojové fontáně). A pak, na konci, se jakoby všechno hrozně zrychlí. Bum prásk a je konec. To mě trochu vyděsilo, ale jnak úžasná knížka. Miluju cestování časem 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..