RC review: Rekviem

Autor: Lauren Oliver
České datum vydání: červen 2013
Knižní série: Delirium
Díl: třetí
Žánr: dystopie
Nakladatel: CooBoo

Česká anotace: Lena je v srdci revoluce. Bojuje proti společnosti, která prohlásila lásku za nemoc. Ale Divočina dávno není tím bezpečným přístavem, co bývala, protože vláda se rozhodla rebely zlikvidovat. K tomu má Lena hlavu a srdce vzhůru nohama, protože se vrátil někdo, o kom si myslela, že jej navždy ztratila…

Rekviem vypráví střídavě Lena a její nejlepší kamarádka Hana. Dívky, které žijí v zásadě vedle sebe, ale dělí je celý podivný svět. Najdou k sobě zase cestu? Jak skončí příběh o lásce, co je zakázaná tím nejhorším možným způsobem?

Oblíbená autorka

Lauren Oliver pochází z rodiny spisovatelů, takže si už od mala myslela, že je úplně normální sedět celý den před obrazovkou počítače a zběsile mlátit do klávesnice. Vždycky byla vášnivý čtenář. Vystudovala univerzitu v Chicagu, kde si docela neprakticky zvolila filozofii a literaturu. Po škole se ještě dostala do MFA programu na NYU a pracovala jako nejhorší asistentka editorky na světě.

Později stejně špatně asistovala také v jednom newyorském nakladatelství. Chvíle před koncem jsou její první knihou, kterou si získala čtenáře po celém světě. Následovala série pro dospívající, Delirium, knihy pro děti a v příštím roce chystá knihu Panika, která vyjde také v češtině.

Fakta a fikce

Lena si myslela, že všechno ztratila. Šla dál a našla si nový smysl života. Jenže pak se všechno zhroutilo jako domeček z karet a teď neví, kde jí hlava ani srdce leží. Snaží se najít rovnováhu mezi minulostí a přítomností, přitom se dívat do budoucnosti. Nic ovšem není jednoduché a Lena se bude muset rozhodnout, co se svým životem udělá.

Hana si nikdy nemohla na život stěžovat. Vždycky měla všeho dostatek, rodiče ji měli rádi a vždycky věděla, co ji čeká. Nesouhlasila s daným uspořádáním, ale rozhodla se mu podrobit. Jenže i přes prodělanou proceduru ví, že něco není v pořádku… je jiná. A hodlá se bránit. Dřív, než bude pozdě.

Překlad

Českému překladu opět nemám co vytknout. Vlastně jsem ho ani pořádně nevnímala, protože jsem byla smutná z toho, co se mi snaží autorka cpát pod nos a tvářit se, že takhle je to v pořádku. Každopádně jazykově zněla kniha správně, žádné přežblepty si nepamatuju a na chybky jsem nejspíš nenarazila.

Postřehy a pocity

Nepíše se mi to vůbec dobře, ale tahle kniha mě neuvěřitelně zklamala. Konec druhého dílu se dal docela dobře předvídat a tak mě nepřekvapilo, co se dělo v třetím díle. Ale čekala jsem daleko víc. Plno věcí v knize nedávalo vůbec smysl, k postavám jsem si ani v třetím díle nedokázala vybudovat žádný vztah a Lena mě neskutečně vytáčela tím, že vlastně vůbec nevěděla, co sama chce.

Samotný konec třetího dílu – a vlastně i celé série – mi přišel jako jedno velké kopnutí do zadku. Po dočtení jsem se cítila podvedená. Autorka totiž nevysvětlila skoro nic. Neřekla, jaký dopad mělo jejich jednání na celou společnost, co se vůbec s celou společností stalo, jak vypadal jejich život dál, jak vůbec skončila tahle pošahaná romance… Lautr nic. Takhle rozčarovaná jsem už dlouho z žádné knihy nebyla, a to je co říct.

Hodnocení

Série Delirium začínala velice slibně. Zápletka byla sice mírně zvláštní, ale dalo se z ní vykouzlit úžasný dechberoucí příběh, který by čtenáře zvedal ze židle. Bohužel ke svým cílům vůbec nedospěl, zatoulal se někde v půlce cesty a skončil v hlubokém příkopě. Zahrabán a zapomenut. Nemluvě o nejhloupějším konci knihy všech dob.

Zbytečně natahovaný příběh, který postupem času ztrácel hlavu i patu. Zajímavé postavy byly zadupány do země, do popředí se dostávaly ty naprosto nezajímavé. Autorka se snažila vyvolat emoce, ale zrovna dvakrát dobře jí to nešlo. Přecenila své síly a ztratila se ve své vlastní velkoleposti. Můžete si říkat, že to přece k ní i k příběhu patří, já budu oponovat. Tato série je zářným příkladem toho, jak se to dělat nemá. Plná zklamání tak dávám knize 2 hvězdičky, a to kvůli Haně a Alexovi. Zbytek nestál ani za tu starou belu.

Rekviem si můžete objednat na stránce nakladatelství CooBoo.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnutý recenzní výtisk knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..