RC review: Neuvěřitelné

Autor: Sara Shepard
České datum vydání: 24.10.2012
Knižní série: Roztomilé malé lhářky
Žánr: čtvrtý
Díl: dívčí román, detektivní, drama
Nakladatel: BB/art

Česká anotace: Emily odletěla do Iowy, kde je odsouzena žít s přespříliš konzervativními příbuznými. Aria svého kluka dostala až za mříže. Spencer se obává, že má podíl na Alisonině smrti. Žádná to nemá snadné, ale kam se hrabou na Hannu: ta v nemocnici bojuje o holý život, protože Věděla už příliš mnoho.

To vám říkám, jestli holky nebudou poslouchat, co říkám, začnou Hanně brzo závidět.

Zatoužili jste někdy po možnosti vrátit čas, abyste odčinili chyby? Stejně jako jinde, i v Rosewoodu sní o nápravě snad každý. Nic na tom nemění ani fakt, že zdejší děvčátka ke třináctým narozeninám dostávají přívěsky od Tiffanyho. Věřte mi, že čtveřice místních dívek by udělala cokoli, jen aby mohla napravit minulost. Jak by to ale vypadalo, kdyby tu možnost skutečně dostala? Dokázala by svou pátou kamarádku zachránit před smrtí… anebo je tragédie součástí jejich osudů?

Minulost někdy nabízí víc otázek než odpovědí. A v Rosewoodu nikdy není nic tak, jak se zdá.

Dozvíme se, kdo je A?

Vypadá to, že Sara Shepard ještě neřekla své poslední slovo. Člověk by řekl, že nebude mít už o čem psát, jenže letos v zahraničí má vyjí 13. a 14. díl série. Nejednomu čtenáři tak začne vrtat hlavou, jestli se dozvíme, kdo je A. Kdo zabil Alison? A je vůbec mrtvá? Ať už je to jakkoliv, Sara má pořád o čem psát a vypadá to, že to fanoušky baví stále stejně. A určitě to nebude jen kvůli stále stoupající popularitě stejnojmenného seriálového zpracování.

Sara Shepard absolvovala Newyorskou univerzitu a získala titul MFA z tvůrčího psaní na Brooklyn College. Knižní série pro dospívající, Roztomilé malé lhářky, je inspirována jejím dětstvím ve Filadelfii v Main Line. Nějakou dobu žila spolu s manželem a psy ve městě Tucson v Arizoně. Kromě Roztomilých lhářek píše také sérii Hra lží, která je postavená na podobném principu jako Lhářky a má u čtenářů stejný úspěch.

Fakta a fikce

Hanna zjistila, kdo je A. Ale dřív, než se jí podařilo to děvčatům říct, srazilo jí auto. Teď leží v nemocnici, se sádrou na noze a pohmožděninami a na onen den si vůbec nepamatuje. Nechápe, proč se o ní Lucas najednou zajímá ještě víc a co za tajemství jí Mona tají. Emily rodiče poslali k tetě a strýci do Iowy na převýchovu. Její slabost pro stejné pohlaví berou jako nemoc, ze které ji mají sparťanské podmínky vyléčit. To ovšem netušili, kam tenhle jejich krok vlastně povede.

Aria přichází díky A. o Ezru i o dočasnou střechu nad hlavou. Neví, co dělat dál. Jako nejlepší řešení se ukáže bydlení se svým otcem a jeho milenkou. I když jí to není po chuti, nic jiného jí nezbývá. Navíc se ukáže, že se díky novému uspořádání setká i s někým z minulosti. Rodina Spencer přišla na to, že článek do Zlaté orchideje nenapsala ona, ale její sestra. Jako by té nenávisti mezi ní a sestrou už tak nebylo dost. Jenže to vypadá, že se začíná blýskat na lepší časy a možná se to mezi nimi spraví. Ale jen možná… A. totiž neřekla své poslední slovo.

Překlad

Českému překladu nemám co vytknout. Líbí se mi, že překladatelka nepřipodobňovala americký svět tomu našemu a my se tak nedočkáme například oblíbenému zaměňování jmen celebrit. Přece jenom by taková Lucka Bílá byla v textu těžko uvěřitelná. Opět jsem si u knihy krásně odpočinula a věnovala se jen příběhu.

Postřehy a pocity

Autorčin styl vyprávění mám moc ráda. Sice se vám může zdát, že se vlastně nic zásadního v průběhu nedozvíte, ale chyba lávky. Sara to jenom servíruje tak jakoby mimochodem. Někdy si důležitých indicií třeba ani nevšimnete. Kousek po kousku se posouváte a zjišťujete, co se kdysi stalo. Přitom pořád tápete. Někomu se to může zdát nudné, mě to ovšem baví. Je to jedna ze sérií, kde mi vůbec nevadí, že je na delší běh. Ba právě naopak.

Bonusem knihy je už i to, že máme rovnou čtyři hlavní hrdinky, navíc se jejich pohledy co kapitolu střídají, takže nemůžete upadnout do letargie. Pokaždé zjistíte něco jiného od někoho jiného. Přitom si jednotlivé části slepujete dohromady a pořád vám do celého obrazu pořádná část puzzlíků chybí. Není nouze o překvapivé zvraty a odhalení. Můžete se tvářit, že jste to věděli celou tu dobu, ale pochybuju, že by vám to někdo věřil. Podezřelí jsou totiž všichni. A i když vám Sara něco řekne, v další minutě to nemusí být pravda. Jedna velká záhada.

Hodnocení

Čtvrtý díl jsem si opět perfektně užila. Pravda, tu a tam to krapet skřípalo, ale to nemění nic na tom, že se mi kniha četla skvěle. Sara své příběhy totiž dokáže napsat tak, že vám jedna stránka utíká za druhou, ani pořádně nevíte jak. Hlavně vám většinu času připadá, že sledujete seriál a dychtivě čekáte na další díl.

Některými rozuzleními mi autorka opravdu vyrazila dech. Přece jenom předchozí díl skončil v hodně napjaté scéně a já byla zvědavá, co se bude dít dál. A zrovna takový vývoj událostí jsem nečekala. Je zajímavé sledovat jednotlivé kousky minulosti, které ovlivňují i samotnou přítomnost. Jak se lidem můžou některé činy vrátit jako bumerang. Ke konci došlo k důležitému odhalení a já si tak nejsem jistá, co se bude dít v pokračování. Tuším, že nic není tak, jak to na první pohled vypadá. Jako ostatně vždy. Dávám tak knize 4 hvězdičky a jsem zvědavá, co si na mě Sara přichystá dál.

Neuvěřitelné si můžete objednat na stránce nakladatelství BB/art.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství BB/art za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Ronnie napsal:

    Naprosto ti rozumím, četla jsem první 3 díly. Přišlo mi nejdřív, že je to prostě další Super drbna, ale měla jsem to zhltlé za chvilku! 😀
    Ronnie recently posted..English FebruaryMy Profile

  2. Meghan napsal:

    Lucka Bílá, jo? 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..