Spark

Autor: Brigid Kemmerer
Originální název: Spark
Knižní série: Elemental
Díl: druhý
Žánr: zvláštní schopnosti
Věková hranice: 15+ (násilnosti, vulgární slovník)

Anotace na Goodreads: Gabriel Merrick si zahrává s ohněm. A to doslova.

Někdy jej dokonce může ovládat. A někdy ne. Jako to bylo v případě požáru, který zabil jeho rodiče.

Gabriel se vždycky mohl spolehnout na své bratry, hlavně na své dvojče, Nicka. Ale když nebezpečný žhář začne zakládat požáry v jejich městě, vše ukazuje na Gabriela. Jenže on za ně nemůže.

V sázce je víc, než jen Gabrielova hrdost. Tohle by jej mohlo stát jeho rodinu a možná i jeho život. Ale nikdo jej neposlouchá. Kromě plaché druhačky Layne, chytrolína, který se obléká do doláků a džínů, a ohrožuje jeho rovnováhu. Layne víc než dobře chápe, co jsou to rodinné problémy a také rozumí tajemstvím. Má několik svých vlastních.

Gabriel jí nemůže odhalit pravdu o něm a jeho bratrech, ani o nebezpečí, co mu šlape přímo na paty. Existují však rizika, která za to stojí.

Nakladatel: K-Teen (EN)
Počet stran: 345 (EN)
Vazba: Brožovaná (EN)
Vydání v USA: 28.8.2012
Vydání v ČR: nevyšlo

Moje hodnocení:

 
 
 
Moje hodnocení obálky:

 
 
 
Promo ke knize


 
Datum četby: 2 dny, říjen 2012, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Tak a teď jsem zabouchnutá do dvou z Merrickových bratrů.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora

Můj názor (obsahuje spoilery):
Do Merrickových bratrů jsem se zamilovala hned při čtení prvního dílu. Na pokračování jsem byla hodně zvědavá. Zajímalo mě, jestli bude kniha stejně dobrá jako předchozí díl.

Děj knihy plynule navazuje na události dílu prvního. Merrickovi se snaží zůstat mimo hledáček Strážců, kteří by je velice rádi zprovodili ze světa. Ale ne vždycky jde všechno tak, jak bychom si přáli. A Gabriel nikdy nebyl zrovna bezproblémovým klukem. Může za to element, který ovládá. Oheň.

Ať už si to Gabriel přizná nebo ne, žár ohně jej láká kamkoli se hne. Ve škole i doma to jde od desíti k pěti a Gabriel se cítí sám. Na své starosti zapomíná jen ve chvíli, kdy se vrhne do spalujícího žáru, aby zachránil lidské životy. Nezáležím na tom, že není hasičem. Ale přitáhne na sebe tak pozornost těch, kteří pátrají po tom, kdo požáry úmyslně zakládá.

Nevím, jak slovy vyjádřit, jak moc jsem z celé série nadšená. Ale pokusím se. Brigid dokáže napsat knihu tak dobře, že si při jejím čtení připadáte jako na nekončící horské dráze emocí. Své postavy vykreslila tak dobře, že spolu s nimi prožíváte všechny slasti i strasti života. Cítíte každou emoci, jako by byla vaše vlastní.

Už dlouho jsem se takhle do postav nevcítila, opominu-li první díl série. A je jedno, jestli jde o Gabriela nebo o Layne. Oba dva působí neskutečně reálně. Ano, sem tam vám možná přijde, že autorka něco krapánek přestřelila, ale vrásky si z toho rozhodně dělat nebudete.

Děj má neskutečný spád. Nevíte, co se stane v příští kapitole. Pořád čekáte na nějaký kopanec, na něco, co vás dostane ještě víc. Nadáváte na všechno a všechny, proklínáte jednoho i druhého a říkáte si, jak tohle vůbec skončí. I když je konec dosti předvídatelný, vůbec vám to při čtení vadit nebude. Budete si knihu prostě užívat.

Líbí se mi také to, že Brigid dokáže vykreslit skutečného kluka. Nebo alespoň se velice přibližuje mé představě toho, jak kluci „tam uvnitř“ fungují. Není tam nic přikrášleného, není tam nic typického pro mužské postavy psané ženami. To, že je Gabriel přitažlivý i po té fyzické stránce je jen malý bonus.

Knihu si užijí holky i kluci. Příběh je vyprávěný z pohledů obou hlavních postav – tedy Gabriela a Layne. S Brigid jsem si včera vyměnila pár řádků a dozvěděla se tak, že zrovna dokončila třetí díl a dala jej svému editorovi. Plus vytváří možné koncepce dalších knih série, v nichž bychom se mohli dočkat také příběhů Michaela a Nicka. A ty bych já velice uvítala. Nemám totiž Merrickový bratrů dost. Třetí díl se totiž zabírá Hunterem, který mezi bratry pokrevně nepatří. Spirit by měl vyjít v roce 2013.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Astesia napsal:

    Táto séria sa stáva u mňa prioritou číslo 1 pre najbližšie čítanie v angličtine =) Už si ju len zaobstarať 😀
    Astesia recently posted..I can be anyone… *12My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..