RC review: Harry Potter a filozofie

Editoři: David Baggett & Shawn E. Klein
České datum vydání: 15.9.2009
Nakladatel: XYZ

Česká anotace: Harry Potter je hlavní postava románové série britské spisovatelky J. K. Rowlingové. Podle autorky se narodil 31. července 1980, jeho rodiče byli zavražděni zlým černokněžníkem Voldemortem. Jediný Harry Voldemortův útok přežil… Je třeba vyprávět dál? Určitě ne. Vždyť příběh svérázného čarodějnického učně zná dnes každé malé dítě i většina dospělých. A pokud vás zajímá, jak na osudy této literární postavy (a na celý „kult“ Harryho Pottera) nahlíží filozofie, držíte v rukou správnou knihu!

Bestseller jménem Harry Potter

Nejspíš neexistuje mnoho lidí, kteří nikdy neslyšeli o kouzelnické knižní sérii Harry Potter. J.K.Rowling se stala slavnou nejen díky svým oblíbeným knihám, ale také díky jejich filmovému zpracování. V současné době je až legrační, že prvního dílu Harryho se v počátcích vytisklo jen 500 výtisků. Kniha čtenáře však nadchla natolik, že se v první vlně prodalo 700 000 kusů. Celé série získala řadu ocenění a ve světě se jí prodalo více než 400 milionů kopií. Sama Rowling dostala od královny Alžběty II. Řád britského impéria za přínos dětské literatuře.

K takto věhlasné sérii samosebou vznikla celá řada doprovodných či vysvětlujících knih. Rowling ovšem stojí pouze za třemi z nich, ostatní mají na svědomí jiní spisovatelé. Jednou z těchto knih je také Harry Potter a filozofie. V tomto případě nejde ani tak o klasickou knihu, jako o sbírku filozofických esejí na téma kouzelnického světa v knihách o Harrym. Editoři David Baggett a Shawn E. Klein vytvořili knihu složenou ze zamyšlení svých kolegů. Jsou oba profesory filozofie, první na King’s College v Pensylvánii a druhý na Arizona State University. David objíždí vlaková nádraží po celém světě a hledá nástupiště označená číslem se zlomkem. Shawn zase doufá, že se jednoho dne dožije toho, že jeho oblíbené bostonské famfrpálové družstvo vyhraje světový pohár.

Fakta a fikce

Neříkali jste si někdy, proč je v Bradavicích také Zmijozelská kolej, když jsou v ní zdá se jen samí zlí studenti? Jaký má význam přátelství mezi hlavní trojicí, ale taky mezi ostatními postavami? Jak významné postavení má Hermiona jako jedna z hlavních postav? Jak Harry dokáže přemoci svůj strach a konat, když je potřeba? Že Dursleyovi zásadně žijí v neustálém sebeklamu, který se na nich po celý život výrazně podepisuje?

Kniha se zaměřuje na filozofické podněty v knižní sérii. Projde přes nejvýznamnější myslitele, jako je Aristoteles a jeho pohled na ctnosti, až k feminismu a rovnocennému postavení žen v knihách. Dozvíme se, že Malfoy je možná prevít, ale jen ctižádostiví lidé se dostanou tam, kam chtějí. Zjistíme, že Voldemort nikdy neměl žádné přátele, ale jen stoupence, kteří přišli, jen když se jim to hodilo… A spoustu dalších informací.

Překlad

Překladatelka si s knihou musela dát pořádnou práci. Nejen kvůli správnosti filozofických pojmů, ale taky kvůli neustálým odkazům na úryvky knih. Těch je v textu opravdu požehnaně a i když si nejspíš už do puntíku nepamatuju každé slovo z celé série, zdály se mi překlady správné. Překlad na jedničku.

Postřehy a pocity

Jako správnému Potteromaniakovi mi toto zamyšlení na prvními pěti knihami série přišlo fascinující. Kniha mě donutila podívat se na mou oblíbenou sérii úplně jiným, dospělejším, pohledem. Nabádala mě k přemýšlení nad jednotlivými postavami, nad přátelstvím, nad událostmi, celkovém konceptu příběhu a jeho vývoji.

Text je ovšem někdy až přespříliš filozofický, tudíž by mohl některé čtenáře nudit, dokonce i odrazovat. Některé pasáže můžou čtenáři připadat až zbytečně dlouhé a dopodrobna rozebrané. Jde opravdu o filozfické pojetí knih. Není se tedy čemu divit.

Hodnocení

Knihu ocení spíše fanoušci Harryho Pottera a filozofové. Autoři jednotlivých esejí se na kouzelnickou sérii zaměřili právě filozofickým pohledem a důkladně rozebrali různé aspekty knihy, o kterých jsem sama nikdy až tak neuvažovala. Líbilo se mi odkrývat důležitost pro mě zcela obyčejných věcí v knize a rozebírat je dopodrobna. Filozofie mě vždycky bavila, při maturitě jsem si vytáhla Sokrata s Platónem. Četla jsem hodně knih věnovaných světu Harryho Pottera a tahle pro mě byla dalším skvělým počtením.

Jedná se o velice zajímavý pohled na kouzelnickou sérii. Škoda jen, že se zaobírá prvními pěti díly. Zajímal by mě názor na Snapena i Malfoye po sedmém díle. Knize tak dávám 4 hvězdičky.

Harryho Pottera a filozofii si můžete objednat na stránce internetového knihkupectví Knihcentrum.cz.

Chtěla bych touto cestou poděkovat internetovému knihkupectví Knihcentrum.cz za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. JuliaR napsal:

    To vypadá opravdu skvěle! Jen jsem trochu posmutněla když jsi napsala, že to je kniha napsanaá jen po pátý díl… Pěkný článek! 🙂
    JuliaR recently posted..Podzim s knihou (1)My Profile

  2. Tohle si hrozně ráda přečtu!

  3. E_V_E napsal:

    Túto knihu mám doma, ale prvé kapitoly ma nehorázne nudili 8D Nie som moc na filozofiu, takže som to na zatiaľ odložila 8)
    E_V_E recently posted..Nočný tieň #1My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..