RC review: BEST(ie) of Česko

Autor: Petr Holec
České datum vydání: 10.10.2012
Žánr: literatura faktu
Nakladatel: XYZ

Česká anotace: Co o Česku soudí svět? Vidí nás jakou malou bezvýznamnou zemi, nebo naopak nás chápe jako zemi, jež může do světového dění zasáhnout? Nezná nás jen jako národ konzumentů piva a zkorumpovaných politiků?! Odpověď bychom asi hledali těžko. Co ale soudí o své zemi samotní Češi? Jaký jsme národ a co nás charakterizuje? Petr Holec, dlouholetý redaktor týdeníku Reflex, si ve svých článcích, týkajících se témat, které hýbou naší zemí – ať politických či společenských, nebere servítky. S nezastřeným pohledem, briskním úsudkem a humorem si bere na paškál jak naše politiky a veřejné činitele, tak i samotné Čechy.

To nejlepší z Česka

Petr Holec se narodil roku 1969. Od roku 1993 pracoval v ČTK a publikoval v Lidových novinách. Psal i pro časopisy Playboy, Xantypa, Esquire, Koktejl. Od roku 2001 působí jako reportér týdeníku Reflex.

Tento kdysi oblíbený, v dnešní době spíše nenáviděný a zatracovaný redaktor, si svými vtipnými glosy reagující na momentální dění v České republice získal řadu fanoušků. Nyní se rozhodl vydat to, co ze své tvorby považuje za nejlepší. Svou knihu sestavil ze svých postřehů uveřejňovaných v Reflexu od roku 2001 až po dnes.

Fakta a fikce

Jak to bylo s úspěšným Pavlem Bémem? Jak vypadal sjezd TOP09 a zvolení Schwarzenberga a Kalouska do čela strany? Proč slibovali VV pád politických dinosaurů? Proč Topolánka považovali za muže z lidu? Jak nám populární gastronomická reality show „Ano, šéfe!“ změnila pohled na české restaurace? Jak Rosenberg vydělává na pornu v české kotlině? A jaká zvěrstva se dějí v rodinách našich sousedů? Na to vše dostanete vtipnou a dosti subjektivní odpověď právě v BESTii.

Holecova kniha nás zavede přes taje a záhady politiky za zavřenými dveřmi, přes pohled české společnosti na život a gastronomii, přes rozjezd českého porna až po krimi stránku naší domoviny. Častokrát až žasněte nad tím, co všechno se u nás doma upeklo a co se nejspíš úspěšně peče neustále.

Postřehy a pocity

Když jsem se do textu pouštěla, nevěděla jsem, co přesně mám čekat. Jako vůbec první mě na knize zaujala právě dosti vtipná obálka a samotný název knihy. Později jsem se do textu pořádně začetla a nemohla si pomoci a tu a tam se uchechtnout nad trefným a dosti nevybíravým pohledem na současnou politickou scénu. U starších článků jsem si připomněla nejednu aféru našich pánů politiků a více nakoukla do zákulisí, které mi většinou zůstává skryto. V dnešní době potřebuje každý občan naší země alespoň se nad tou hrůzou zasmát, než zbytečně někde v koutu brečet.

Sice nejsem fanouškem Polhreichových vpádů do koutů českých restaurací, ani novodobých českých seriálů, přesto mě pohled na vývoj a smýšlení naší společnosti dost zaujal. O začátku českého porna jsem neměla ani ponětí a stále se v něm neorientuju, většina věcí mě dost překvapila. Největší dojem ve mně nejspíš zanechala část věnující se krimi. Té by tam klidně mohlo být daleko víc.

Hodnocení

Knihu určitě doporučuju všem, kteří jsou už unavení z toho, co se u nás v poslední době děje a hlavně se chtějí pobavit i odreagovat u něčeho, co vám kápne do vaší rýpající nálady. Já se skvěle bavila. Často byla také omráčena tím, co jsem se dozvěděla a hlavně jsem si rozšířila obzory. Jisté věci mě dost vyděsily a nejspíš děsit nepřestanou.

Každý normální člověk snad nežije v žádné neproniknutelné bublině a měl by vědět, co se okolo něj děje. Knize tak dávám 4 hvězdičky a jsem zvědavá, jestli se časem dočkám nějakého dalšího kousku autora.

BEST(ie) of Česko si můžete objednat na stránkách internetového knihkupectví Martinus.cz.

Chtěla bych touto cestou poděkovat internetovému knihkupectví Martinus.cz za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..