Poison Study

>

UK originální cover

Autor: Maria V. Snyder

Originální název: Poison Study
Knižní série: Study
Díl: první
Žánr: fantasy, dystopie
Věková hranice: +18 (psychické a fyzické týrání, násilnosti)

Anotace na Goodreads: Vyberte si: rychlá smrt… nebo pomalý jed…

Dřív, než bude popravena za vraždu, dostane Yelena nabídku v podobě mimořádné milosti. Bude jíst to nejlepší jídlo, bude mít pokoj v paláci – a ponese riziko atentátu z jakékoliv strany, která se snaží zabít velitele Ixie.

A tak se Yelena rozhodně stát ochutnavačem. Ale šéf bezpečnosti neponechává nic náhodě a záměrně jí podává dávky jedu zvaného Motýlí Prach a jedině, když se každé ráno objeví na prahu jeho komnat a vezme si protijed, unikne smrti v bolestivých křečích následkem otravy.

Zatímco se Yelena snaží uniknout své minulosti, objevují se další a další katastrofy. Rebelové plánují ovládnout Ixii a v Yeleně se začínají probouzet magické síly, které nedokáže kontrolovat. Její život je opět v ohrožení a ona si musí zvolit. Ale tentokrát nejsou východiska z ošemetné situace tak jasná…

Nakladatel: Mira Books (EN)
Počet stran: 409 (EN)
Vazba: Brožovaná (EN)
Vydání v UK: 21.9.2007
Vydání v ČR: nevyšlo

Moje hodnocení:
Moje hodnocení obálky:
Promo ke knize

Datum četby: 4 dny, listopad-prosinec 2011, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Skvělá kniha…

Můj názor (obsahuje spoilery):
První knihu, kterou jsem od Snyder četla bylo Inside Out a i když mě ze začátku nebavilo, přišla jsem knize na chuť a konec mě naprosto ucvhátil. O této sérii jsem věděla už dlouho, ale pořád jsem neměla čas a chuť se do ní pustit. Pak přišel slevový kupón na BookDepository a já měla jasno – celou sérii jsem si objednala.

Yelena je uvězněna za vraždu syna jednoho z vysoce postavených generálů v Ixii. Podřízla mu hrdlo a několikrát ho pobodala, teď čeká na popravu. Když přijde na řadu, je dovedena před Valeka, vysoce postaveného a obávaného pobočníka velitele Ambrose. Valek jí nabídne místo okamžité smrti smrt pomalejšího rázu – může se stát ochutnavačem jídla velitele Ambrose.

Ten totiž před pár lety vedl odboj proti královské monarchii a uspěl. Z království se stala země řízená systémem armády. Nejúčinnějším způsobem, jak se velitele zbavit, je právě podání jedu do jídla. A tady nastupuje ochutnavač. Zkouší jídlo dřív, než sám velitel a testuje ho na případné jedy. Yelena nabídku Valeka přijme a ocitne se tak ve větším nebezpečí, než by si myslela. A netýká se to jenom jedů…

Stylu Snyder jsem přišla na chuť. Její knihy nejsou ani tak moc romantické, jako spíš akční a velice dobře promyšlené. Neustále udržuje čtenáře na vážkách, nechá ho spekulovat o chování postav i o vývoji budoucího děje. Případné prvky romantiky jsou jenom pomyslnou třešničkou na dortu.

Líbí se mi, že její hrdinky nejsou typickými hrdinkami už od začátku. Jsou prostě jedny z nás, jen se v důsledku vývoje událostí a změn světa okolo musely přizpůsobit, začít jednat, myslet samy za sebe… prostě se naučit žít i ve špatných podmínkách – poradit si. I když vám třeba Yelena nemusí být na začátku zrovna sympatická, s přibývajícími stránkami jí začnete fandit.

Chudák holka si toho užila hodně. Bylo to vážně kruté, sadistické a velice ošklivé. Proto je nejspíš tato kniha vyloženě na pomezí klasické young adult a adult. Není to ani jedno, ani druhé, prostě něco mezi. Osobně bych knihu nedoporučovala číst lidem mladším 18-ti let a to kvůli vyššímu výskytu násilností, fyzického i psychického týrání a tak vůbec. Ani mně se to nečetlo dobře a místy mě to až dohánělo k slzám.

Za což dávám palec nahoru, protože šlo o naprosto realistické vyobrazení událostí. Líbilo se mi, jak se Yelena neustále učila, i když věděla, že může kdykoliv umřít, nevzdávala se, bojovala, byla opravdu chytrá a vynalézavá. Osobnostně se mi opravdu zamlouvala a řeknu vám, že zrovna takový zvrat událostí jsem nečekala.

A co Valek? Můj nový objekt zamilovanosti. Valek je bůh. Nad jeho inteligencí a umem mi zůstává rozum stát. Valek je dokonalý špion, který se dokáže poučit ze svých chyb. Je úžasný. Já vám nevím, jak ho vlastně pospat. Knihu si musíte přečíst, abyste pochopili ten přiblblý výraz, který dostávám vždycky, když se v textu objeví jeho jméno. Ne, nečekejte na nějaké projevy romantiky a bezmezné lásky. O to lepší je pak pozorovat malé náznaky a změny v jeho chování.

Celkově je zápletka knihy místy pěkně děsivá. Nevíte, komu máte věřit, kdo se vás snaží zabít, co se Valek chystá udělat, kdo je na vaší straně, kdo je proti vám, kdy spolknete nějaký ten jed… navíc jde také o výbornou špionáž.

Z knihy jsem opravdu nadšená a doufám, že pokračování bude stejně dobré.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..