>Město Ember jako film

>

Nedávno jsem si jen tak brouzdala netem a narazila na tenhle film. Město Ember je filmovou adaptací stejnojmenné knihy Jeanne DuPrau.

Americká spisovatelka celý život pracovala jako učitelka a redaktorka. K samotnému psaní knih se dostala až po padesátce a dystopická série Kniha města Emberu byly její knižní prvotinou na poli knih pro mládež.

Knihy jsou dohromady čtyři:

#1 Město Ember (The City of Ember)
#2 Vesnice Sparks (The People of Sparks)
#3 The Prophet of Yonwood
#4 The Diamond of Darkhold

V češtině u nás knihy vydává nakladatelství Argo. Prozatím byly vydány první dva díly a další dva by je měly v blízké budoucnosti následovat. 
Posledních dvě stě let je útočištěm lidské rasy podzemní gigantické město Ember. Nyní však stojí na pokraji zániku. Generátor, poskytující jeho obyvatelům energii, která zajišťuje světlo, teplo a vzduch, dosluhuje a začíná selhávat. Obrovské sklady potravin jsou již téměř prázdné a komplikují se i dodávky vody. Klesá morálka přeživších. A nikdo neví, co nastane, až se celé město ocitne v temnotě.

Lina a její kamarád Doon právě dokončili školu a dospěli ke Dni rozřazení: Lina byla přidělena mezi poslíčky a Doon se stal opravářem potrubí. Oba si začínají uvědomovat, že město Ember se blíží k svému zániku. Jediný způsob, jak přežít, je odtud utéct. Jenže kudy a kam? Všude okolo panuje temnota a stavitelé města důmyslně zabezpečili všechny cesty na povrch. Shodou náhod Lina nachází starodávnou schránku s tajemnými dokumenty. Jde o zašifrované pokyny, které popisují cestu ven z města.

Lina a Doon se podle nich vydávají na dobrodružnou výpravu, při které hraje podstatnou roli vyluštění útržků tohoto dávného dokumentu. Ale to je teprve začátek. V cestě jim totiž stojí nejen skryté stopy, šifry a tajenky, ale především mocný, zkorumpovaný a bezohledný starosta Cole, který je ochoten zabránit změnám za každou cenu. Linu a Doona čekají temné časy…

Zdroj: CSFD.cz

Trailer

Promo postery

Pár fotek z filmu

Hlavní hrdinku Linu si ve filmu zahraje Saoirse Ronan, která momentálně získala roli Melanie Stryder ve filmové adaptaci Hostitele, knihy Stephenie Meyer. Saoirse jste mohli vidět ve filmech jako Pokání či Pevné pouto. Další role ztvárnili Bill Murray, Harry Treadaway, Tim Robbins nebo Martin Landau. Scénář k filmu podle knižní předlohy zpracovala Caroline Thompson, která má na kontě scénáře k filmům Tima Burtona jako je Ukradené Vánoce, Střihoruký Edward a Mrtvá nevěsta Tima Burtona.

Knihy jsem nečetla, film jsem dosud neviděla. Nedokážu říct, nakolik je film věrný knižnímu originálu, ani jestli je knižní předloha dobrá. Knihy mají na Goodreads docela vysoká hodnocení a pokud se mi někdy dostanou do rukou, přečtu si je. Další zajímavá dystopie.


Profil na IMDB
Profil na CSFD
Jeanne DuPrau

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

3 Responses

  1. Neliss "Nellie" Screamers napsal:

    >Ja som čítala tri diely (u nás už vyšla aj Veštkyňa z Yonwoodu) a bolo to miestami zvláštne… Ale inak fajn, hlavne nápad oceňujem.

  2. papaya napsal:

    Je to moc pěkný, sice trochu teen naivní, ale je to dobrý, právě čtu knížku a je to celkem věrný, můžu jen doporučit, moc pěkně nasaný a herecké výkny ve filmu sou taky moc dobrý

  3. lola181 napsal:

    teraz mám dilemu či si pozrieť film, lebo ukážka vyzerá fakt dobre a som zvedavá, alebo si radšej prečítať knihu a predstaviť si to všetko sama v hlave, a keď sa rozhodnem tak čo skôr či film a potom čítať knihu a už si predstavovať hercov z filmu, alebo čítať a potom pozerať film a všímať si tie rozdiely jjjaaaaaj 😀
    lola181 recently posted..The best halloween makeupsMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..