Inside Out

>

originální cover

Autor: Maria V. Snyder

Originální název: Inside Out
Knižní série: Insider
Díl: první
Žánr: sci-fi, dystopie

Anotace na Goodreads: Drž hlavu dole.

Ať si tě nikdo nevšimne.

Nebo bude zle.

Jsem Trella. Jsem skrček. Nikdo. Jedna z tisíců pracujících na nižších úrovních, kteří jsou drženi Uvnitř, aby se nedostali do kontaktu s Vrchními. Mám jednoho kamaráda, dělám svou práci a snažím se vyhýbat Policajtům. Takže co je na tom, když občas použiju trubky, abych se protáhla do vyšších úrovní? Riskuju pouze svůj vlastní krk… dokud náhodou nespustím povstání a nestanu se vůdkyní revoluce…

Nakladatel: HarlequinTEEN (EN)
Počet stran: 320 (EN)
Vazba: Brožovaná (EN)
Vydání v USA: 24.3.2010
Vydání v ČR: prozatím nevyšlo

Moje hodnocení:

Moje hodnocení přebalu:
 

Promo ke knize

Datum četby: 11 dnů, leden 2011, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: No, páni… páni…

Můj názor (obsahuje spoilery):
S touhle knihou jsem měla velký problém. Četla jsem ji nezvykle dlouho a neměla jsem daleko k tomu, abych ji přestala číst úplně. Znáte ty chvíle, kdy máte nějaký blok, že se prostě nemůžete přes určitou pasáž dostat dál, protože vás to vůbec nezajímá a vůbec nevnímáte slova, která čtete? Takhle nějak to u mě bylo právě s touto knihou. Pvní kapitoly mě chytnuly, další mě děsně nebavily, a další jsem doslova hltala. Jako na horské dráze… Ale jsem ráda, že jsem knihu nakonec dočetla. Protože kdybych to vzdala ve chvíli, kdy jsem původně chtěla, ochudila bych se o velice dobrou knihu.

Jedná se o dystopicky zasazený děj, takže pokud knihu budete chtít číst, musíte mít tu správnou náladu. Nesmí vás nic rušit, nemělo by vám nic jiného odvádět pozornost a vůbec byste si ji vážně měli chtít přečíst. Mně trochu trvalo se dostat do té správné nálady a laicky řečeno „přizpůsobit se“ příběhu. Kniha je psaná takovou docela specifickou angličtinou. Ne, není těžká, jen je místy výrazově docela zvláštní. Ale to podle mého k tomu všemu patří.

Trella je právě hodně „jiná“ hlavní hrdinka. Nemůžete si ji nikam zaškatulkovat. Celý život žije v nižších úrovních, dělá svou práci dobře, veškerý svůj čas tráví v trubkách (proto se jí také říká Královna potrubí, zná to tam skrz na skrz) a s nikým se moc nepřátelí. Prostě se stará jenom o sebe a o nikoho jiného. Pomalu to vypadá, že není schopná ani žádného citu. Řídí se čistě svým rozumem a jde s proudem, aniž by na sebe upoutala pozornost nadřízených. Nemá zájem o žádné problémy. Chce si prostě žít svůj život.

Jenže jak už sami dobře víme, nikdy nejde všechno tak, jak bychom chtěli. A tak se jednoho dne její jediný kamarád postará o to, aby se setkala s prorokem, který zvěstuje příchod nové doby a dosáhnutí bájné Brány, která vede Ven. A skrčci (alias obyvatelé nižších pater) nesní celou dobu o ničem jiném, než o životě Venku. Trella mu samozřejmě nevěří a myslí si, že je jeden ze špehů, které dolů posílají Vrchní, aby zjistili, jestli se nechystá nějaká vzpoura, kterou by museli potlačit a nebezpečné subjekty nechat recyklovat. Přesto udělá, co po ní prorok chce a najde disky s daty, jež by měly vést k odhalení souřadnic Brány. A od této chvíle se rozjíždí pořádná akce, kdy půjde o život všem a všude.

Řeknu vám, že ta kniha je vážně síla. Prostředí je sterilní, nebezpečné a naprosto neosobní. Neustále máte obavy, kdy někdo Trellu přistihne, kdy si nabije čumák, kdy se jí něco nepodaří… Maria vás svým popisem věcí pěkně drží s nervy co nejvíce napnutými. Nečetla jsem od ní žádnou jinou knihu, ale pokud má všechny psané podobným stylem, tak to potom klobouk dolů.

Přestože pro mě bylo zdlouhavé se do jiného světa dostat a začít přemýšlet jako Trella, knihu jsem si nakonec užila. Jedno překvapení za druhým. Neustále se snažíte odhalit, jak ten svět Venku vypadá a držíte Trelle a jejím přátelům palce, aby se jim povedlo dostat se tam-onam. A potom, když se jim to po všech problémech a obětech podaří, zůstanete úplně paf, protože to nebylo to, co jste si mysleli, že to bude… To všechno ve vás zanechá spoustu dalších otázek. A strach. Strach o Trellu a její pomocníky v boji, kteří se snaží svrhnout špatný systém.

Občas Maria zabrnká i na romantickou notu. Trellin budující se vztah k Rileymu je popsán moc hezky. Jejich společné ukradené chvilky v utajení byly moc pěkné. Hodně odlišné od podobně psaných scén v jiných knihách. Ale jak říkám, všechno je to dáno světem, jaký v knize je. Je to prostě naprosto odlišné od podobně laděné dystopické knihy, jakou je například Matched, kde je důraz kladen hlavně na romantickou část zakázané lásky. Tady to není jen zakázaná láska, ale i zakázaný kontakt, myšlenky a konání. Vím, že se nejspíš místy opakuju, ale nenapadají mě jiná slova, jakými bych celou knihu popsala. 

Pokračování nazvané Outside In vychází 15. února 2011 a já jsem hodně zvědavá. Dokonce uvažuju, že si obě knihy koupím, protože je na celém tomhle světě něco nebezpečně přitažlivého. A přitom to zase tak strašně na city nebrnká, spíš na vaši logickou část. Každopádně 5 hvězdiček za neuvěřitelný konec, který mě naprosto dostal. Vůbec jsem to neviděla přicházet a při samotném odhalení pravdy mi spadla brada pěkně nízko. Hodně mi to připomnělo film Prokletý ostrov, kde si taky celou dobu myslíte, že víte, o co jde, abyste na konci taky čučeli jak péra z gauče a zpětně si všechno skládali dohromady… Síla.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Judit napsal:

    >Hm…škoda že si recenziu nemôžem pečítať, keďže obsahuje spoilery ale teším sa, keď sa do knihy pustím konečne aj ja 🙂
    BTW chystáš sa recenziu písať aj v ang.?

  2. Syki napsal:

    >Když se na to podívám spoileroidním okem, tak zase tak spoileroidní není. Neprozrazuju v ní nic zásadního, spíše své pocity z knihy 🙂 Spíše je to takové lehce spoileroidní…

    A myslíš psát anglickou recenzi na Goodreads? Na psaní recenzí v angličtině musím mít tu správnou náladu. Už jsem si i říkala, že bych možná měla začít sepisovat své recenze v angličtině na GR o.O a postnout je i sem někam bokem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..