RC review: Čistý

Cisty_bookAutor: Julianna Baggott
České datum vydání: 11.6.2014
Knižní dérie: Čistý (Pure)
Díl: první
Žánr: young adult, dystopie
Věková hranice: 15+
Nakladatel: JOTA

Co by bylo se světem, kdyby vybuchly atomové bomby? Jak by vypadali lidé? Přežili by vůbec? Přežil by alespoň někdo? A za jakou cenu? Pressia si žádné takové otázky klást nemusí. Ví to moc dobře. Sice si na svět a na svůj život před Explozemi nevzpomíná, ale panenka, která jí při nich přilnula k ruce, jí každý den připomíná, jak krutý je nyní svět tam venku.

Nezbyl jí už nikdo jiný než její dědeček, blíží se její narozeniny a to znamená, že po ní půjde milice, aby se stala jejich vraždící součástí. Toho se Pressia bojí snad ze všeho nejvíc. Co pak bude s jejím dědečkem? Co bude s ní samotnou? Ve chvíli, kdy jí zkříží cestu Čistý, začne být její život daleko nebezpečnější, než by si představovala.

Partridge nezná nic jiného než předem naplánový život uvnitř stěn Dómu. O okolním světě mimo Dóm nic moc neví, jen to, co mu dovolí se v hodinách historie naučit. Musí dodržovat přesná pravidla, dělat to, co se od něj žádá a zbytečně neklást všetečné otázky. Jenže po té, co mu zemřel bratr, nedokáže myslet na nic jiného, než na to, jaký má tohle všechno smysl a co ho v budoucnu čeká.

Jeho otec sice může být nejvyšším řídícím celého Dómu, ale Partridgeovi je naprosto cizí. V poslední době si také začal více vybavovat čas, který trávil se svou mámou… má pocit, že něco není tak úplně v pořádku. Musí zjistit, jaká je pravda a co se stalo s jeho matkou. Proto se rozhodne utéct, aniž by věděl, co ho tam venku čeká.

Ostřílená autorka

Julianna Baggott není na knižním poli žádným nováčkem. Pod svým jménem publikovala 6 knih, pod pseudonymem Bridget Asher pak další tři a jako N.E. Bode napsala pro děti ve věku 8 až 13 let dalších sedm. Kromě toho také ráda píše poezii. Julianna začala se psaním ve věku 22 let, kdy také vydala svou první knihu. Girl Talk se rychle stala bestsellerem, následovaly knihy jako The Miss America Family, The Boston Herald Book Club, či The Madam, která je inspirovaná životem její babičky.

Její knihy pro děti získaly několik ocenění a byly dokonce nabídnuty televizím a filmovým studiím pro tvorbu seriálů – například Nickelodeonu a Paramountu. Publikovala také tři kolekce poezie This Country of Mothers, Compulsions of Silkworms a Bees, and Lizzie Borden in Love, zároveň se její díla dostala do publikací jako Poetry, The American Poetry Review a Best American Poetry. Autorka rozhodně nezahálí a svou dystopickou sérií Čistý se zaměřila také na dospívající čtenáře.

Překlad

Český překlad musím pochválit. Nijak neubral na syrovosti originálu, ba naopak ještě více mi celý šílený svět a krutost přiblížil. Jediný větší problém jsem měla se jménem Partridge. A to proto, že jsem při jeho čtení musela neustále myslet na náplně do tiskáren. To furt lítaly cartridge sem a cartridge tam.

Postřehy a pocity

Musím říct, že celá kniha pro mě byla velice příjemným překvapením. Myslela jsem, že dostanu zase jen nějakou hatla patla dystopii, která sice podle anotace vyznívá hrůzostrašně, ale že to v konečném důsledku nic moc nebude. Opak byl pravdou. Hned od prvních stránek jsem věděla, že tohle bude pořádná nakládačka, co mi nedá spát, dokud ji nedočtu. Autorka až skoro zvráceně a detailně popisuje, jak znetvoření někteří lidé jsou a jak příšerný je svět okolo nich. A to je tedy pořádné pošušňáníčko.

Příběh sledujeme z pohledu hned tří (potažmo svým způsobem čtyř) postav, jejichž osudy se samozřejmě v některých okamžicích vzájemně propletou. Některé zápletky vám můžou být jasnější, některé zůstávají velice dobře pohřbené a když je konečně odhalíte, máte oči pomalu navrch hlavy. Nevíte, kdo je klaďas a kdo prevít… a tak nějak asi fandíte všem hlavním postavám a doufáte, že se dožijí svého šťastného konce. Nikdo z nich to totiž nemá jisté.

Hodnocení

Julianna Baggott přinesla krutý, syrový a emočně velice vypjatý kousek, který by vám rozhodně neměl uniknout. Mezi celou řadou knih stejného žánru vyniká nejen svým pojetím, ale také samotným tématem nukleární apokalypsy. Jestli vás někdy trápila otázka toho, jestli by něco takového vůbec svět přežil a jak by vypadal, určitě knihu musíte zkusit. Já jsem z ní nadšená a dávám 4 hvězdičky.

Trilogie Čistý samozřejmě neunikla pozornosti filmařů. Za produkcí stojí Karen Rosenfelt, která má na kontě například úspěšnou filmovou Twilight ságu. Scénář dal dohromady režisér James Ponsoldt, který nám přinesl filmy jako Na mol (Smashed) nebo Kouzlo přítomného okamžiku (The Spectacular Now).

Knihu Čistý si můžete objednat na stránkách internetového knihkupectví Martinus.cz.

Chtěla bych touto cestou poděkovat internetovému knihkupectví Martinus.cz za poskytnutý recenzní výtisk knihy.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. lucie napsal:

    Tuto knihu bych si chtěla přečíst. Krásná recenze. :))
    lucie recently posted..Nové knihy #1My Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..