Filmová recenze: Sin City – Ženská, pro kterou bych vraždil

Když už jsem se tento týden rozjela s recenzemi filmových adaptací oblíbených knižních předloh, proč bych toho nechávala, že ano… Někteří z vás si možná ještě vzpomenou na rok 2005, kdy do kin vkročila filmová podoba komiksů Franka Millera a vzbudila hotový poprask. Není se čemu divit, film to byl po vizuální stránce rozhodně libový a ani dějově nijak nezaostával. O to víc je zarážející, že na pokračování jsme museli čekat tak ztraceně dlouho…

Režie: Robert Rodriguez, Frank Miller
Scénář: Frank Miller
Kamera: Robert Rodriguez
Hudba: Robert Rodriguez, Carl Thiel
Hrají: Josh Brolin, Mickey Rourke, Eva Green, Jessica Alba, Joseph Gordon-Levitt, Rosario Dawson, Jamie Chung, Jaime King, Powers Boothe, Dennis Haysbert, Alexa Vega, Ray Liotta, Juno Temple, Jeremy Piven, Christopher Meloni, Bruce Willis, Stacy Keach, Julia Garner, Lady Gaga, Marton Csokas, Alexej Vorobjov

Život v Basin City je plný násilí, sexu, nebezpečí i občasného projevu lásky… tak jako vždy. Pro pár šupů vám tady klidně ustřelí hlavu, čest je pomalu cizí slovo a mocní si stále dělají, co se jim zamane. Jenže tentokrát se z prevítů stanou klaďasové.

Striptérka Nancy je rozhodnutá pomstít smrt milovaného Johna Harringtona, ale nemůže sebrat odvahu k tomu, aby senátorovi Roarkovi pěkně rozstřílela ten jeho samolibý a úlisný úsměv. Rozbolavělé srdce utápí v alkoholu a propadá se do depresí. Ochranou ruku nad ní stále drží hromotluk Marv, který nevynechá žádnou pořádnou rvačku. Umí se postarat o partu rozmazlených vysokoškolských fracků.

Dwight toho v životě zvoral hodně, proto se snaží začí ts čistým štítem a raději si vydělávat na živobytí odkrýváním nevěr, než aby navždy zůstával v pochmurném Starém městě. Jenže pak mu do života opět vstoupí siréna a bývalá milenka jménem Ava Lord, která mu zase pořádně zamotá hlavu. Potřebuje utéct od násilnického manžela a Dwight začne konat dřív než myslet. Přece jenom je to žena, pro kterou by vraždil… a nejen on.

Na pokračování Sin City jsem se opravdu těšila, protože jednička se mi hodně líbila a musím říct, že je to jeden z mála filmů, kde snesu všechno to neskutečné násilí i všudypřítomné sexuální narážky. Když se konečně objevily první plakáty, věděla jsem, že na tenhle film do kina prostě musím. Pro tentokrát jsem si ovšem nepouštěla žádné trailery, nečetla jsem si lákající anotace a už vůbec ne recenze. Vstupovala jsem do kinosálu, aniž bych věděla, o čem vlastně film má být.

Pokračování Sin City má oproti prvnímu dílu všeho tak nějak víc. Víc násilí, víc sexu, víc otázek a nelogičností. Doteď si v hlavě přebírám některé filmové narážky a spletité cesty, jakými se příběh ubíral, abych v tom našla nějaký řád. Bohužel ho nenacházím. Zatímco v prvním díle se zdánlivě nesouvisející linky nakonec přece jen spojily v jednu, tady mi to nějak uniklo. A nebyla jsem jediná.

Černobílé pojetí s občasným výskytem výrazné barvy funguje stále skvěle, ale lehká poetičnost jako by se vytratila do nenávratna. Postavy často odříkávají hlubokomyslný text jen tak pro efekt, porvou se, stříká, teče, proudí krev, zase nějaké plky, krutopřísná dávka sexu, střílečka a všechno zase dokola.

Na své si rozhodně přije pánské osazenstvo, jelikož Eva Green ukázala úplně všechno a ukázala to hodněkrát. I ostatní herečky pěkně zavrtěly zadečky a občas se popase i ženské oko, i když by to rozhodně chtělo více namakanějších a mladších týpků, aby se bylo na co koukat. Joseph Gordon-Levitt to bohužel moc nezachrání.

Vzato kolem a kolem není druhý díl zase tak strašný, jak by se mohlo zdát. I přes ty nelogičnosti, i přes ta nahá a kluzká těla zahalená buď do mlžného oparu, nebo ponořená ve vodě, či zabalená do kůže. Jen tomu něco scházelo.

Druhé Sin City možná nebude tak dobré jako to první, ale rozhodně vás dostane. Je to koneckonců město hříchu.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Petule napsal:

    Na film se strašně těším. Jedničku jsem viděla snad 20 krát 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..