Ohlédnutí se za rokem 2022

Další rok utekl jako voda, až se mi nechce věřit, že to bylo opravdu tak rychlé. Na mateřské mi totiž některé dny splývají, protože jsou téměř stejné. Jen díky práci na poloviční úvazek dokážu rozeznat, kdy je pracovní týden a kdy vlastně víkend, jinak bych byla úplně ztracená.

Dcerka koncem ledna oslaví druhé narozeniny a když se podívám, jak za tu dobu vyrostla, nevěřím vlastním očím. Stačí se podívat na fotky jen půl roku zpátky a je vidět, jak se doslova mění před očima. Je to moje největší láska, ale taky neuvěřitelný čertík, takže na čtení nezbývá tolik času.

Abych se ale z toho „mateřství“ úplně nezbláznila, řekla jsem si, že zkusím zase víc knižně blogovat. Když už ne pro čtenáře, tak alespoň pro sebe, abych se zaměstnala i něčím jiným než výměnou plenek, vařením, výchovou, dětskými hřišti a kroužky. Díky stěhování z Prahy zpět do mé rodné Karviné jsem protřídila knihovnu a řadu knih tak poslala zase o dům dál. Znovu jsem tak objevila kouzlo čtečky a čtení v AJ, abych si zachovala slovní zásobu, když už jsem ji nepoužívala v každodenním pracovním procesu.

I když to může znít trochu bláznivě, paradoxně jsem dokonce měla více času na čtení. Unavená jsem z celého dne pořád, ale už jsem si i díky práci zvykla na to, že po uspání dítěte nejdu automaticky hned spát, ale zapálím si svíčku, pustím fajn hudbu a udělám si chvíli pro sebe a čtu. A je to paráda. Někdy to jde, někdy odpadnu při uspávání dřív než dítě. Ale jde to.

Proto jsem si na začátku roku raději dávala malé cíle pro přečtení knih a postupně jsem číslo navyšovala, až jsem se dostala na úžasných 50 přečtených knih a novelek. Na můj přehled roku 2022 se můžete podrobněji podívat tady.

Celkově jsem přečetla 50 knih, což bylo 14 133 stránek.

Počet přečtených knih v porovnání s předchozími roky

Počet přečtených stránek v porovnání s předchozími roky

Celkový přehled přečtených knih za rok 2022

Nejkratší a nejdelší kniha

Průměrná délka knih

Nejoblíbenější a nejméně oblíbená kniha, kterou si lidé přečetli

Průměrný rating knih

Kniha s nejvyšším hodnocením

Na závěr bych vám všem, kteří jste si ke mně našli cestu, nebo tu se mnou jste už neuvěřitelných 12 let mého knižního blogování, chtěla od srdce poděkovat. Mám pocit, že jsem z té naší původní skromné knižní party zůstala jediná a připadám si už jako veterán. Pravda, už dávno nebloguju tak často jako dřív a i když jsem se třeba několikrát snažila oživit přehledy vycházejících knih, už to prostě není v mých silách.

Čas věnuju raději rodině a zážitkům, než sledování toho, co kdo vydá, vydal, koupil, napsal a tak dále. V nynější záplavě knižních blogů, bookstagramů a booktuberů se už vůbec nevyznám. Ani nemám šanci je všechny poctivě sledovat. Navíc je většina z nich tak o polovinu mladší než já a ono už je to na tom knižním vkusu znát.

Pořád si moc ráda přečtu young adult knihy, stejně tak podařené middle grade (Riordan bude už navždy jedna z mých srdcovek), new adult už asi přestalo být takový pojem, erotika i fantasy stále táhne. To všechno jsou mé oblíbené žánry a typy knih, ale už jsem toho za ty roky přečetla tolik, že se některé zápletky prostě už tolikrát zopakovaly, že najít něco, co mi opravdu vezme dech, není tak lehké. I tak se ale budu i nadále ráda ke knihám vracet, protože jsem srdcem věčný knihomol. A tak prosím vás všechny ostatní zapálené knihomoly, abyste mi tu a tam třeba nechali nějaký komentář, ať mi připomenete, že tu nejsem sama, protože ve statistikách vidím, že ke mně na čumendu rádi chodíte.

Tak nám všem do toho nového roku přeju hlavně zdraví, protože bez něho to nejde. A pak kopu skvělých příběhů a zážitků 🙂

Photo: Kaboompics.com

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

2 Responses

  1. Kika (zo Slovenska) napsal:

    Ja som tu furt 🙂 a asi tých 10 rokov to už tu s tebou ťahááám 🙂 Ale aj keď pomenej bloguješ, stále je to sádzka na kvalitu a to sa cení. Tiež často nemám ako mám čas si všetko pozrieť, ale vždy si tu niečo zaujímavé nájdem a preto sa rada vraciam na stránky tohto blogu.

    • Syki napsal:

      Velice mě těší, že tu mám stále takové veterány 🙂 Ono už je to blogování po těch letech takové jiné, ale jsem ráda, že si tady vždycky něco najdeš a stále se vracíš. Takže děkuju 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..