To Kill a Kingdom

Autor: Alexandra Christo
Originální název: To Kill a Kingdom
Žánr: young adult, fantasy, re-telling
Hodnocení: 5 hvězdiček

Princezna Lira je královská siréna a také nejsmrtelnější ze všech. Se srdcem sedmnácti princů ve své sbírce je uctívána po celém moři. Dokud ji osud nedonutí zabít jednoho ze svých. Aby Mořská královna potrestala svou dceru, promění Liru v jedinou věc, kterou nejvíc nenávidí – v člověka. Lira, okradená o svou píseň, má čas až do zimního slunovratu na to, aby předala srdce prince Eliana Mořské královně nebo zůstala navždy člověkem.

Oceán je jediné místo, které princ Elian nazývá svým domovem, i když je dědicem nejmocnějšího království na světě. Lov sirén je víc než nechutný koníček – je to jeho povolání. Když zachrání topící se dívku v oceánu, je mu jasné, že je jiná, než se jak se zdá. Slíbí mu, že mu pomůže najít klíč k definitivnímu zničení veškerých sirén – ale může jí věřit? A kolik dohod bude muset Elian uzavřít, aby odstranil největšího nepřítele lidstva?

Nakladatel: Feiwel & Friends (EN)
Počet stran: 344 (EN)
Vazba: Vázaná (EN)
Vydání v USA: 6.3.2018
Vydání v ČR: nevyšlo

Datum četby: 6 dní, listopad 2022, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Skvělá kniha

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autorky

Můj názor: Na tuhle knihu jsem narazila vlastně úplně náhodou a hned mě zaujala, protože jde vlastně o re-telling Malé mořské víle. I když je trochu drastičtější.

Už je to nějaký pátek, kdy mě dokázala pořádně vtáhnout nějaká young adult fantasy kniha. Je pravda, že jsem se YA žánru spíš vyhýbala, protože mi všechny příběhy už přišly jako odrhovačka a málokdy jsem narazila na něco, co by vynikalo. Navíc už dávno nejsem primární cílová skupina a občas jsem si při čtení YA knih přišla lehce nepatřičně. Všechny knihy se sice snažím hodnotit spravedlivě, ale přece jenom jsem už máma malé divošky a co mě kdysi dostávalo do kolen, mi teď přijde spíš úsměvné.

Dokážu ovšem ocenit kvalitně vystavěný a provedený příběh. A to v tomto případě rozhodně je. Jestli čekáte nějakou insta romanci, tak jděte raději o kousek dál. V této knize jde totiž o hlavně o životní úděly dvou hlavních protagonistů, kteří si myslí, že je jejich poslání dávno dané. Když si ale navzájem zkříží cestu, zjistí, že to nakonec jde vlastně i jinak.

Dialogy jsou skvělé, vtip je skvělý, zápletka je skvělá, celkově na mě kniha udělala dojem a kdyby nebyla tak dlouhá a já si mohla celé dny číst, slupla bych ji daleko rychleji. Jen mě občas otravovalo nekonečné popisování věcí a stavů okolo, ale ono to k tomu příběhu prostě patří, abyste si dokázali udělat obrázek o celém světě a jednotlivých linkách. Jen jsem byla tak nedočkavá, že jsem chtěla spíš víc dialogů. I tak ale knihu doporučuji všemi deseti.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..