Neslyšno

Autor: Richelle Mead
Originální název: Soundless
Žánr: young adult, fantasy, magie, mytologie
Moje hodnocení: 4 hvězdičky

Obyvatelé odlehlé vesnice kdesi v čínských horách jsou odnepaměti hluší a němí. Nevědí, co je zvuk, žijí ve světě absolutního ticha. Jedné noci však probudí dívku jménem Fei neznámý vjem: hluk. A schopnost slyšet už neztratí. Možná ji bude moci využít k záchraně svého lidu před uzurpátorským vládcem… Epický příběh od autorky Vampýrské akademie je výjimečný hned v několika ohledech: je to Richellin první samostatný román a žánrově se odchyluje od paranormálna k fantasy. Jinak je to ale stále stejná Meadová – kniha je nabitá akcí, dobrodružství a samozřejmě nechybí ani milostná linka.

Ve světě bez zvuku slyší jedna dívka, jak ji cosi volá… Dívka jménem Fej žije v horské vesnici, kterou sesuvy kamení zcela odřízly od světa. Přežití vesničanů zajišťuje jediné lano, po němž jim přes zrádné skalní stěny posílají jídlo lidé z údolního království. Naprostá závislost není však to jediné, co Fejinu vesnici sužuje: kam až paměť sahá, zdejší lidé neslyší. Jako by takovéto prokletí nestačilo, začínají nyní ztrácet i zrak. Také zásilky jídla přicházející lanovkou se začínají tenčit… Nadcházejí časy zkázy; obyvatelům horské vsi hrozí tichá temnota a smrt hladem. Pak ale jedné noci probudí Fej drásavý hluk. Vedena zvuky, něčím do té doby naprosto neznámým, se Fej vydává na velkolepou výpravu – sestupuje po nebezpečně strmé hoře do tajemného království Pej-kuo, kde nalezne neuvěřitelnou pravdu o své vesnici i lásku, která ji navždy změní život.

Nakladatel: Razorbill (EN), Domino (CZ)
Počet stran: 267 (EN), 248 (CZ)
Vazba: Brožovaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 10.11.2015
Vydání v ČR: 17.3.2016

Datum četby: 10 dní, říjen 2022, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Zvláštní knížka, která by si zasloužila víc stránek.

Oficiální blog autorky
Oficiální stránky autorky

Můj názor: Tuhle knihu mám koupenou už od chvíle, kdy vyšla v českém překladu. Tak jako všechny Richelliny knihy, které mám doma a které jsem za ty roky vůbec nepřečetla, ale s příchodem re-edice Vampýrské akademie a se seriálem jsem si řekla, že bych se do nich po tolika letech přece jenom měla už pustit.

Zajímavé je, že i když jsem na knihu tehdy ani teď nečetla moc recenzí, pamatovala jsem si, o čem vlastně kniha měla být. Což je zvláštní, když si uvědomím, že u některých knih, co jsem za ty roky přečetla, si ani pořádně nepamatuju, o čem byly, přitom tady vím, co slibuje anotace. A co nakonec kniha opravdu dodá.

Zvláštní na této knize je, že na příběh prostě musíte mít tu správnou náladu. Díky tomuz, že vypráví o vesnici, kde nikdo neslyší a tím pádem ani nemluví, neexistují v knize klasické dialogy a znaková řeč a tedy forma rozhovorů mezi postavami je znázorněna kurzívou. Jenže ta se tu a tam v překladu sekne a buď chybí, nebo je navíc. Může to tak být při četbě lehce matoucí.

Navíc autorka předpokládá, že něco o asijské kultuře a náboženství něco víte, protože se zase tolik nezaobírá vysvětlováním celého „universa“, ačkoliv to, co všechno napíše, docela i stačí. Hlavní hrdinka je sympatická, odvážná a logicky myslící. Záleží jí na její sestře i zbytku vesnice. Celou dobu jsem jí fandila a věřila, že přijde na to, co se s vesnicí vlastně stalo. I Li Wej se mi zamlouval.

Neslyšno není úplně klasická YA fantasy kniha, rozhodně by si zasloužila větší počet stránek, anebo rozpracování na minimálně duologii. Konec byl na můj vkus totiž až příliš uspěchaný a až moc neuvěřitelný. A to je docela škoda.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..