Příběh studia Pixar: Jak jsem se Stevem Jobsem přepsal dějiny filmu

Autor: Lawrence Levy
Originální název: To Pixar and Beyond: My Unlikely Journey with Steve Jobs to Make Entertainment History
Český název: Příběh studia Pixar: Jak jsem se Stevem Jobsem přepsal dějiny filmu
Žánr: životopisný
Hodnocení: 4 hvězdičky

Animované filmy Příběh hraček, Hledá se Nemo, Úžasňákovi nebo Auta znají nejen děti, ale i jejich rodiče po celém světě. Za všemi stojí studio Pixar, jehož majitelem byl dlouhá léta legendární Steve Jobs.

O obrovský úspěch Pixaru se zasloužil i jeho někdejší finanční ředitel Lawrence Levy. Ve své knize podrobně popisuje jak vznik legendárních filmů, tak nelehké začátky celé společnosti.

Nakladatel: Houghton Mifflin Harcourt (EN), XYZ (CZ)
Počet stran: 272 (EN), 328 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 1.11.2016
Vydání v ČR: 2.4.2020

Datum četby: 10 dní, červen 2022, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Trochu jsem čekala asi něco jiného.

Oficiální web autora
Oficiální stránka knihy

Můj názor: Když jsem tuto knihu viděla se slevou, řekla jsem si, že si po čase přečtu zase něco zajímavého. Studio Pixar a jeho filmy přece jenom dobře znám a mám moc ráda. Taky jsem měla nějaké to povědomí o tom, že součástí „zrodu“ studia byl i Steve Jobs, ale víc jsem si o tom nepamatovala.

Je pravda, že jsem si moc recenzí nečetla a tak úplně jsem nečekala spíše finančního rozboru historie vzniku studia Pixar. Autor byl totiž finanční ředitel, který na Jobsův popud vstoupil do firmy, aby ji rozběhl a dovedl ji na burzu. Nejsme tedy v knize u přímého začátku vzniku studia, ale ve chvíli, kdy už studio mělo smlouvu s Disneym na tři filmy a právě pracovali na svém prvním filmu, Příběhu hraček.

Přiznám se, že některé popisy finančních aspektů a postupů toho, jak se Pixar vůběc rozběhl, aby se o pár let stal jedním z nejúspěšnějších studií vůbec, mě moc nezajímaly. Chvílemi jsem se v tom ztrácela a věřím, že by tyto pasáže víc bavily čtenáře milující ekonomii. Na druhou stranu se mi tento netradiční pohled líbil a z knihy jsem naprosto cítila tu pohodovost, jaká tam musela panovat.

Někdy je zajímavé vidět pozadí vzniku něčeho úspěšného, co na začátku vypadalo téměř beznadějně. Až by tomu člověk nechtěl věřit, vzhledem k tomu, jakou plejádu filmů pro děti (a dospělé) dokázalo studio vyprodukovat a jaké klenoty to jsou.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..