Filmová recenze: Fantastická zvířata – Brumbálova tajemství

Na třetí díl Fantastických zvířat jsem se dost těšila, i když je pravda, že jsem byla krapet skeptická. Přece jenom se tvář hlavního záporáka vyměnila a po té, co se film dostal po tak dlouhé době do kin, neměl ani moc dobré recenze.

Režie: David Yates
Scénář: Steve Kloves, J. K. Rowling
Kamera: George Richmond
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Eddie Redmayne, Jude Law, Ezra Miller, Alison Sudol, Mads Mikkelsen, Dan Fogler, Jessica Williams, Katherine Waterston, Callum Turner, Fiona Glascott, William Nadylam, Kevin Guthrie, Victoria Yeates, Richard Coyle, Oliver Masucci, Ingvar Sigurðsson, Poppy Corby-Tuech, Maria Fernanda Cândido, Maja Bloom, Simon Meacock, Bart Soroczynski, Wilf Scolding, Manuel Klein, Alexandr Kuzněcov, Valerie Pachner, Ramona Kunze-Libnow, Lucas Englander, Jan Pohl, Matthias Brenner, Peter Simonischek, Jacqueline Boatswain, David Bertrand, Jeremy Azis, Hebe Beardsall, Nick Davison, Paul Low-Hang, Dave Wong

Profesor Albus Brumbál ví, že mocný temný kouzelník Gellert Grindelwald je na cestě převzít moc nad kouzelnickým světem.

Protože není schopen ho zastavit sám, pověří magizoologa Mloka Scamandera, aby vedl neohrožený tým kouzelníků, čarodějek a jednoho chrabrého mudlovského pekaře na nebezpečné misi, kde potkají stará i nová fantastická zvířata a střetnou se s rostoucí armádou Grindelwaldových následovníků.

Ale jak dlouho bude moci Brumbál zůstat stranou, když jsou sázky tak vysoko?

 

Díky tomu, že mám doma malé třeštidlo, od kterého se většinu času nemůžu ani moc vzdálit, v kině jsem nebyla už víc jak rok a půl. Proto jsem byla mile překvapená, že se film objevil na streamovací platformě HBO MAX poměrně brzo po oficiálním uvedením do kin v ČR. Takže je přirozené, že jsem se na film musela podívat co nejdřív to šlo, abych ukojila zvědavost nad tím, jak si s filmem a postavami pohráli.

Do popředí se dostává Brumbál a celý jeho vztah ke Grindelwaldovi, ačkoliv fantastická zvířata jako taková stále hrají zajímavou roli. Mlok ale spíš ustupuje do pozadí a jeho budoucí žena Tina snad ještě víc. Ve filmu ji dohromady uvidíte snad jen ve dvou scénách a její existence se připomíná leda tak na fotografiích nebo ve zmínkách. To mě docela mrzelo, protože byla přece jenom výraznou postavou prvních dvou filmů.

Myšlenka děje třetího dílu se mi líbila. Dokonce mi přišly všechny dějové zvraty a zkratky nápadité, včetně i provedení jednotlivých útěků hlavních postav. Jen mi barevnost filmu přišla ještě temnější než ta předchozí, i když přítomnost sněhu a blížížích se Vánoc měla něco do sebe. Doufám, že se dočkáme i těch dalších dvou filmů a pořádného kouzelnického boje, ke kterému díky HP sérii víme, že by mělo dojít.

Přiznám se, že druhí film na mě zase takový dojem neudělal, i když se mi líbil. Naopak u třetího jsem se bavila a čekala jsem na to, co dalšího se objeví. V několika scénách jsme se upřímně a od srdce zasmála (scéna z vězení), aniž bych to čekala. Svým způsobem je příběh docela ucelený a ukončený, pokud bychom se kvůli nízkému výdělku nedočkali dalších dvou dílů.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..