Dcera hlubin

Autor: Rick Riordan
Originální název: Daughter of the Deep
Český název: Dcera hlubin
Žánr: young adult, fantasy
Hodnocení: 4 hvězdičky

Oceán skrývá víc, než si umíme představit. Zjistí to i Ana Dakkarová, která v prvním ročníku námořní akademie objevuje ta nejúžasnější tajemství podvodního světa. Od prázdnin ji dělí už jen poslední víkendová zkouška na moři.<(p.

Cestou na loď se ale odehraje tragédie a Ana s přáteli odhalí, že jejich akademie je už sto padesát let ve válce s konkurenční střední školou. Dokážou spolužáci čelit nebezpečným nepřátelům, nebo se z nich stane krmení pro žraloky?

Nakladatel: Disney-Hyperion (EN), Fragment (CZ)
Počet stran: 352 (EN), 320 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 26.10.2021
Vydání v ČR: 7.3.2022

Datum četby: 9 dní, květen 2022, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Pěkně zpracovaný příběh, ale chtělo to spíš starší hrdiny a raději víc knih.

Oficiální web autora
Oficiální stránka knihy

Můj názor: Když jsem se dozvěděla, že Rick Riordan napsal další knihu, neváhala jsem ani chvilku a označila si ji jako tu, co si rozhodně přečtu a pořídím. Z anotace jsem věděla, že jde o příběh inspirovaný Julesem Vernem, ale raději jsem si nečetla žádné recenze, abych si četbu nijak nepokazila. Sama jsem totiž první Riordanovy knihy moc kladně nehodnotila. Trvalo mi, než jsem si zvykla na styl jeho psaní, abych se do něj úplně zbláznila. Přece jenom jsou jeho knihy určené spíše mladším čtenářům.

I v tomto případě se opět hlavními hrdiny příběhu stávají teenageři, kteří musí zachraňovat svět. Jen se dostáváme do neprobádaného tajemného prostředí plného techniky, který je vystavěný na odkazu knih Julese Vernea. Pokud je neznáte, měli byste si je možná přečíst, ale nutností to není. V této knize na ně sice tu a tam jsou odkazy, ale vše je dostatečně vysvětleno, takže původní knihy znát nemusíte.

Celkově je to opět skvěle zpracovaný příběh, kterému by ale slušely daleko starší hrdinové. U Rirodana jsou sice zvykem mladí hrdinové, ale v tomto případě to bylo občas na škodu a těžko uvěřitelné. Stejně jako bylo hůř uvěřitelné to, co všechno vlastně dokázal Nemo vymyslet a jak moc předběhl dobu.

Bohužel mi příběh přišel až moc uspěchaný a namačkaný do jedné knihy. Rozhodně by si zasloužil minimálně dvě nebo tři knihy. Takhle to bylo všechno uspěchané a až moc jednoduché. Jinak byl ale jako vždy skvělý a rozhodně stojí za přečtení.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..