Filmová recenze: Zůstaň se mnou

Už je to hodně dlouho, co jsem tenhle film viděla poprvé. Pamatuju si, jak jsem na něj šla v předpremiéře s dalšími knižními nadšenci, a byla jsem zvědavá, jaká tato adaptace bude. A vím, že i tehdy jsem si u ní pobrečela.

Režie: R.J. Cutler
Scénář: Shauna Cross
Kamera: John de Borman
Hudba: John de Borman
Hrají: Chloë Grace Moretz, Mireille Enos, Jamie Blackley, Joshua Leonard, Liana Liberato, Aisha Hinds, Stacy Keach, Lauren Lee Smith, Gabrielle Rose, Chelah Horsdal, Christine Willes, Sarah Grey, Aliyah O’Brien, Elisa King, Michael Adamthwaite, Paul Jarrett, Primo Allon, Jakob Davies, William Vaughan, John Emmet Tracy, Dave Collette, Arielle Tuliao, Donnie MacNeil, Georgie Kidder, Giles Panton, Annabel Kershaw

Sedmnáctiletá Mia má všechno, o čem kdy snila – úžasnou rodinu, milujícího přítele a právě ji přijali na prestižní hudební školu. Stojí však před vážným životním rozhodnutím – bude následovat svůj sen o kariéře violoncellistky nebo dá přednost své lásce a zůstane s milovaným Adamem?

V jedno zimní ráno se však všechno změní – Mia ztratí milované rodiče i bratra. Najednou vidí samu sebe, jak leží na nemocniční posteli napojena na přístroje a před očima se jí odvíjí celý život. Vidí všechny své blízké a hlavně Adama, prosícího, aby se vrátila k němu.

Včera řešila svou budoucnost, dnes stojí před jedinou osudovou otázkou: Zůstanu?

 

 

Ono ostatně i kniha je dost smutná, přece jenom je to citlivé téma, o kterém se moc dobře nečte. Respektive silnějším povahám to asi vadit nebude, ale pokud jste cíťa jako já, bude vám to stačit jednou… maximálně tak dvakrát. I z toho důvodu jsem od oné předpremiéry viděla film jen párkrát a spíš jsem se mu vyhýbala. Když jsem na něj ale nedávno narazila v televizi, řekla jsem si, že se na něj znovu podívám, abych zjistila, jak na mě zapůsobí tentokrát.

Chloe mám jako herečku moc ráda, ačkoliv je pravda, že si nevybírá zrovna kasovní trháky a v posledních letech její filmová tvorba spíše upadá v zapomnění. Je to ale škoda, protože je skvělá a já si její filmy vždy ráda pustím. Jamie jí ve filmu skvěle sekunduje, v dalších filmech se už tolik neblýskl, spíš byl vidět v seriálech, na které se chystám. Tady jsou ale moc pěkná dvojice a i když hrají doclea odlišné postavy, fandila jsem jim stejně jako jejich knižní předloze.

Zajímaví je pojetí filmu, kdy se střídavě vracíme do minulosti, zatímco se řeší přístomnost a budoucnost. Jde o příběh ze života a o tom, co může potkat klidně i vás.

Zůstaň se mnou je emotivní film, který vás zasáhne do srdce a jen tak nepustí. Pokud vám nevadí, že vám možná tu a tam ukápne slza (tedy hlavně v samotném závěru), je to příběh tak akorát na pochmurné odpoledne.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..