Vévoda a já

Autor: Julia Quinn
Originální název: The Duke and I
Knižní série: Bridgertonovi (Bridgertons)
Díl: první
Žánr: romance, román pro ženy, erotika
Věková hranice: 18+
Moje hodnocení: 3 hvězdičky

Simon Basset, vévoda z Hastingsu, vymyslel plán, jak se zbavit všech dohazovačů a vdavekchtivých dívek ze společnosti. Předstírá náklonnost k půvabné Daphne Bridgertonové, mladší sestře svého přítele, s níž uzavře dohodu, že se jí bude naoko dvořit. Přestože nemá v úmyslu se oženit, na té dívce je něco, co mu zrychluje srdeční tep.

Daphne brzy zapomene, že jejich námluvy jsou pouhá přetvářka. Postupem času se do temperamentního šlechtice doopravdy zamiluje. Musí však za každou cenu zabránit tomu, aby jí pohledný vévoda, který se zapřisáhl, že zůstane navždy svobodný, nezlomil srdce.

Nakladatel: Avon Books (EN), Ikar (CZ)
Počet stran: 384 (EN), 304 (CZ)
Vazba: Brožovaná (EN), Vázaná (CZ)
Vydání v USA: 5.1.2000
Vydání v ČR: 2007 (nové vydání 9.4.2021)

Datum četby: 5 dní, leden 2021, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Nevím, jestli to byla nuda, protože jsem viděla seriál, nebo to prostě byla nuda… uvidíme u dalších knih.

Oficiální blog autorky
Oficiální stránky autorky

Můj názor: Přiznám se, že jsem se do knihy pustila jen na základě seriálu, který udělal na Netflixu velký humbuk. A dokonce i sledování seriálu jsem se hodně dlouho bránila, a to hlavně proto, že díky novodobé přehnané korektnosti byli do historického období Anglie dosazení černošští a asijští herci, což mi upřímně vadilo a je mi jedno, že jde o vymyšlenou knihu i seriál a nemělo by to tudíž vadit.

Také mi v seriálu vadila přehnaná erotická romantická linka, která byla v některých dílech regulérně dotáhnutá na soft porno. Po prvních dvou dílech jsem si na vše jakž takž zvykla, takže jsem seriál dokoukala poměrně rychle, protože to je bohužel typická netflixovská návykovka.

Přirozeně jsem byla zvědavá na knižní předlohu, o níž většina lidí tvrdila, že je daleko lepší. Nehledě na to, že si v seriálu jisté dějové linky přidali a v knize se nenachází. Už je to nějaká chvíle, co jsem četla klasickou červenou knihovnu, takže mi trvalo, než jsem se pořádně začetla. Vzhledem k tomu, že jsem už příběh znala, nebylo pro mě čtení tak zajímavé a trochu jsem měla problém představit si v hlavních tvářích hrdinů někoho neutrálního.

Na druhou stranu se kniha četla docela rychle a hrdinové byli stále sympaťáci. Ale jinak to vvyla docela nuda. I tak se ale pustím i od dalších dílů, protože se mi líbí ten nápad osmi sourozenců a jejich propletených osudů… a jsem samozřejmě zvědavá. Jen alespoň druhou knihu musím stihnout dřív, než se na Netflixu objeví druhá série, která je už potvrzená. I proto se Ikar rozhodl tento rok vydat první tři knihy série s novými obálkami, tak jak se tomu děje teď i v zahraničí. Tak uvidíme, jak na tom budu s dalšími díly.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..