Sumárum za říjen, listopad, prosinec 2020

Ačkoliv jsem toho zase tolik minulý rok nepřečetla, o důvodech jsem vám více psala už tady, poslední tři měsíce roku byly docela bohaté na knižní nadílku. Je to také dáno tím, že jsem si potřebovala nakoupit nějaké to čtivo k miminku a pro miminko, přišly Vánoce a s nimi také poukázky do Luxoru a pak něco na recenzi. Co mám tedy nového?

Knihy, které jsem si koupila:

K tomu, abych nasbírala co nejvíc informací a ne jen věcí z doslechu od kamarádek a rodiny, jsem si pořídila tyto tři kousky. Těhotenství a mateřství je pěkný přehled a souhrn všeho důležitého od těhotenství až po soužití s miminkem. V některých věcech je podrobnější, ale spíš jde o takový přehled toho nejdůležitějšího, co by každá maminka měla vědět.

Poprvé mámou má sice na GoodReads hromadu spíše negativních zahraničních recenzí, ale já tak úplně nechápu proč. Není to ani tak příručka jako spíš takový pomyslný to-do list, který vás provede jendotlivými zákoutími mateřství a vysvětlí vám, na co všechno byste se měli připravit a co novopečenou mámu vlastně čeká. Líbilo se mi, jakou formou je kniha napsaná a že i když jde o zahraniční tvorbu, v překladu jsou uvedeny české statistky a informace.

CPRESS přišlo s překladem série uživatelských příruček, tato je o Těhotenství a obsahuje popis každého trimestru společně s pěknými malůvkami a přehledy. Je ideální do kabelky a čte se úplně sama. Rozhodně si chci pořídit i další, myslím, že u nás vyšlo Miminko, Batole a dokonce Manželství.

Pro miminko jsem si pořídila i docela obří knihu Jak rostu, která zaznamenává nejen první rok miminka, ale i důležité věci v průběhu dětství, dospívání až po 18. rok. Tedy minimálně stránka k narozeninám pro každý rok tam je, což mi přijde strašně super… v případě, že mi to zapisování vydrží tolik let a mé dítě nebude odmítat focení. Ale jsem optimistická, já mám tohle zaznamenávání moc ráda. Přijde mi to i jako super dárek, ale je fakt, že je těch knih přehršel. Sama jsem si jich prohlídla několik a nejvíc užitečná mi přišla tato verze.

No a jak to už u knihomolů bývá, najíždím na kupování knih pro miminko, které samozřejmě nevím, jestli vůbec užijeme, ale pokud malá prďolka zdědí mé čtenářské buňky, bude ji to bavit. Začínám s černobílými knihami od Svojtka & Co. – Miminko, první obrázky a Zvířátka kolem nás.

Knihy které jsem dostala:

Od svých kolegů jsem k rozloučení dostala Deník našeho miminka, který má plus za to, že je genderové neutrální a dá se použít pro holčičku i chlapečka. Samozřejmě jsem za dárek moc ráda, ale sama bych si ho asi nevybrala, protože nevím, jestli vůbec vydrží první rok. Uvnitř je totiž strašně moc různých kapsiček, lístečku, knížeček a to všechno se může otevíráním poničit nebo ztratit, ale i tak se těším, až do knihy budu zapisovat. Týká se totiž jen prvního roku, myslím.

Dále jsem z poukázek nakoupila další dvě leporela od Svojtka & Co. – Já už vidím, mami! a Já už vidím, tati! Tato leporela mi stejně jako knížky přijdou moc hezké, obrázky jsou docela velké a líbí se mi na nich, že tam je vždycky ještě jedna výrazná razící barva kromě černé a bílé.

Za zbytek poukázek jsem si pořídila knihy, které jsem měla už dlouho v hledáčku. Ilustrovaný první díl série o mém oblíbeném percy Jacksonovi, Zloděj blesku. Stejně tak ilustrovanou verzi Ohnivého poháru. Trochu mě překvapilo, jak je tahle kniha těžká, ale dává to smysl, protože od čtvrtého dílu začaly být knihy série Harry Potter tlustější a tlustější, takže se to dá předpokládat i u těch ilustrovaných verzí.

Konečně vyšel i šestý díl Školy dobra a zla v češtině, takže si těch můžu celou novou trilogii přečíst na jeden zátah. Nejspíš si ale dám celou sérii knihu po knize, abych si vůbec osvěžila, co všechno se kdy stalo a proč. Vím, že ze začátku jsem byla k sérii docela skeptická a překvapilo mě, jak dobré ty knihy jsou, takže rozhodně doporučuju, pokud jste ještě nečetli.

Ikaboga jsem měla v hledáčku od chvíle, kdy se o knize začalo psát v zahraničí. Celý projekt se mi totiž líbí a jsem ráda, že se mohly do tvorby knihy zapojit také děti se svými kresbami. Kromě toho si samozřejmě chci doplnit sbírku knih autorky, protože já budu mít J.K.Rowling vždycky ráda, ať už napíše cokoliv.

No a knihu Síla příběhu jsem dostala jako součástí vánočního pracovního dárku od svého šéfa. Jsem na ni docela zvědavá, protože jde o storytelling a já mám takové vzdělávací knihy dost ráda.

K Vánocům jsem ještě dostala nový doplňující dirář Filofax, který jsem si vybrala. Několik let jsem byla věrná diářům Moleskine, ale v minulém roce jsem zjistila, že si do toho posledního vůbec nic nezapisuju, skončila jsem někdy v únoru. Je to nejspíš dáno tím, že jsem si většinu věcí zapisovala rovnou do kalendáře v mobilu.

Každopádně po Filofaxech pokukuju už děsně dlouho, ale částka za ně mi vždycky přišla přehnaná. Dostala jsem od rodiny penízky k Vánocům a podařilo se mi najít střední velikost za nejlevnější cenu (jsem teď v hledání slev kdečeho docela zběhlá) a pořídila si ho. Líbí se mi na něm, že se dá roční náplň vždy vyměňovat a doplňovat i části pro psaní a důležitých věcí. Vzhledem k tomu, že teď budu tak 2 roky na mateřské, moc pracovních schůzek mě nečeká, takže mi boahtě stačí a navíc má děsně cute obal.

Knihy, které jsem dostala k recenzi od Knihy měsíce:

A nakonec tu mám čtyři kousky, na které jsem zvědavá. Peče celá země je krásně vytvořená kniha plná cukrářských receptů, z nichž minimálně půlku chci hned sníst a do půlky se tvořivě pustit. S malým mimčem se mi to ale asi minimálně půl roku asi dařit moc nebude.

Kniha Náš Tradinář – Kronika mě naprosto nadchla kvůli tomu, že si do ní můžete zapisovat své vlastní rodinné tradice. To samozřejmě hodlám využít, protože každá rodina má své tradice a ta naše nová smíšená bude mít zase jinou směs tradic, které rozhodně budu chtít zaznamenat.

Vůdcové, Myslitelé, Hrdinové je přesně ten druh čtení o výrazných a slavných osobnostech, co vás obohatí nejen informačně, ale taky vás svým způsobem dokáže nakopnout. Protože když to dokázali oni, proč bych něco nedokázala i já…

Vzchopte se, do p**ele! je další motivační kniha o tom, jak nakopnout svůj život, když už máte pocit, že jste totálně na dně. Občas si každý přijdeme naprosto vyhořelí a i když je podobných knih hromada a to, co v nich je, samozřejmě sami už dávno víte nebo alespoň tušíte, stejně je fajn to mít před sebou černé na bílém.

Pokud jde o uveřejněné recenze, sice jsem koncem roku začala víc číst, ale recenzí jsem jinak moc nepsala. To se možná s novým rokem změní a i když vám asi nebudu vždy přinášet nějaké horké knižní novinky, protože spolupráce s nakladatelstvími už roky nemám (a ani mi to nijak extra nechybí… tedy občas ano, knihy jsou drahé) a spíš si vybírám, co si pořídím nebo přečtu, i tak vás snad alespoň něčím inspiruju.

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

1 Response

  1. Martin napsal:

    Ikabog pořád váhám jestli pořizovat nebo ne. Ilustrovaného Harryho mám zatím jen první díl tak to budu muset dohnat. 😀
    Martin recently posted..Věštění z křišťálové kouleMy Profile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..