Ohlédnutí se za rokem 2020

Tak už je za námi zase další rok a ačkoliv jsem si před rokem myslela, když jsem psala ohlédnutí, že rok 2020 bude ve čtení rozhodně lepší, jaksi se to nestalo. A proč?

On už ten začátek roku byl poměrně bouřlivý, kdy se k nám pomalu ale jistě dostala korovanirová pandemie, která vyvrcholila první vlnou a lockdownem. Od března jsem vlastně pracovala na home office, který mi šíleně lezl na mozek hlavně kvůli tomu, že jsem pracovala daleko více než 8 hodin denně, spíš tak 10. A to se mi už vážně nechtělo cokoliv dalšího číst. Pak se vše trochu uvolnilo, ale já si zase tolik neodpočinula.

V květnu jsem s radostí zjistila, že jsem těhotná. Což pro mě znamenalo naprosto nový životní směr, který mě naprosto ovládl. Různá vyšetření, sbírání informací, těhotenské vitamíny, sestavování budgetu na potřebné věci, postupná příprava a docela panika… do toho ještě stresy z práce a téměř okamžitá izolaze doma kvůli stále probíhající pandemii. Řeknu vám, že být těhotná během pandemie, kdy se na střídačku pořád něco zavírá, lidi nedodržují základní opatření a dokonce vás ani jako těhotnou nenechají si sednout v autobuse nebo tramvaji, není žádná lahůdka. Při nevolnosti a únavě v prvním trimestru, zvětšování se a spěchu v tom druhém a zadýchávání se ashomu v tom třetí, s maskou neustále na puse, jsem opět neměla chuť na žádné knihy nebo blogování.

Přišel konec roku, konec v práci a odchod na mateřskou, podivné svátky v izolaci doma nebo ve strachu v obchodech při nákupu jídla, kdy se všichni chovali jako blázni, ztenčující se budget na dětské věci, které fakt asi musí být ze zlata nebo jsou všichni milionáři (a já teda nejsem influencer, co dostane plno věcí za reklamu), a znovu se objevila nějaká chuť ke čtení.

Blíží se termín porodu, takže se snažím odpočívat a načíst si z knih, co vůbec jde… protože po porodu mi ten náš malý človíček bude zabírat veškerý čas, takže budu ráda, když brzy najedeme na nějaký systém a budeme mít vůbec nějakou energii. Za rok 2020 jsem tedy přečetla naprosté minimum knih a uvidíme, jestli se to v roce 2021 nějak změní.

Knižní blogování je moje láska, i když už mi na to poslední roky nezbývá tolik času ani energie. Žiju si v takovém tom svém vakuu, kdy vždycky objevím něco zajímavého, ale knižní komunitu už roky nesleduju, nováčky vůbec neznám a upřímně, všechny ty YouTube vlogy a Instagramové fotky, co jsou jak přes kopírák, nebo všechno to přehnané nadšení okolo Humbooku jde naprosto mimo mě. A už si ani nemyslím, že mě to někdy chytne, já si zase pojedu jen to své a to, co mě baví. Budu ráda, když se mnou zůstanete a občas se třeba i zapojíte 🙂

Jak bídně to tedy vypadalo s knihami minulý rok? GoodReads trochu změnil grafiku přehledu, na který se v celkovém pohledu můžete podívat tady.

Celkově jsem přečetla 20 knih, což bylo 5506 stránek.

Počet přečtených knih v porovnání s předchozími roky

Počet přečtených stránek v porovnání s předchozími roky

Celkový přehled přečtených knih za rok 2020

Nejkratší a nejdelší kniha

Průměrná délka knih

Nejoblíbenější a nejméně oblíbená kniha, kterou si lidé přečetli

Průměrný rating knih

Kniha s nejvyšším hodnocením

 

Syki

Nejpohodlněji se cestuje na stránkách knih. A já cestuju velice ráda a často.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

CommentLuv badge

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..